Pöh Olmak Icin Ne Mezunu Olmak Gerekir ?

Simge

New member
\PÖH Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekiyor?\

\PÖH Nedir?\

PÖH, "Polis Özel Harekat" biriminin kısaltmasıdır ve Türkiye'de polis teşkilatına bağlı olarak çalışan, terörle mücadele, özel operasyonlar ve yüksek riskli görevlerde görev alan seçkin polislerden oluşur. PÖH olmak, birçok polis adayı için prestijli ve zorlu bir hedef olarak öne çıkar. Ancak PÖH olmak için belirli bir eğitim geçmişine sahip olmak ve sıkı bir seçme sürecinden geçmek gereklidir. Bu yazıda, PÖH olmak için gereken mezuniyet durumu, başvuru koşulları, sıkça sorulan sorular ve ekstra ipuçlarına yer verilecektir.

\PÖH Olmak İçin Hangi Mezuniyet Durumuna Sahip Olmak Gerekiyor?\

PÖH olmak için kesin bir mezuniyet türü şartı yoktur; ancak adayların genel olarak Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) veya Polis Akademisi'nden mezun olmaları beklenir. Bu iki okul, Türkiye’de polislik mesleğine giriş için en yaygın eğitim kurumlarıdır. Peki, PÖH olabilmek için hangi mezuniyet durumları kabul edilir?

1. \Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO)\ Mezunu Olmak:

Polis Meslek Yüksekokulu, polis adaylarına teorik ve pratik eğitimler sunan bir eğitim kurumudur. PMYO mezunları, Türkiye’de polis olarak görev alabilen ve PÖH olabilme potansiyeline sahip kişilerdir. Ancak PMYO mezunu olmak, PÖH olmak için tek başına yeterli değildir; aynı zamanda PÖH özel harekat alımlarında belirli sınavlardan başarılı olmak gereklidir.

2. \Polis Akademisi Mezunu Olmak:\

Polis Akademisi, daha kapsamlı ve derinlemesine bir eğitim sunar. Bu okuldan mezun olan kişiler, üst düzey polislik görevlerine atanabilirler. Polis Akademisi mezunları, özellikle yönetim kadrolarına yönelik özel bir eğitim alırken, PÖH olma şansı açısından da önemli avantajlara sahiptir.

3. \Diğer Lise ve Üniversite Mezunları:\

Bazı durumlarda, lise veya üniversite mezunları da PÖH alımlarına başvuru yapabilmektedir. Ancak bu kişiler önce Polis Meslek Yüksekokulu veya Polis Akademisi’ne kabul edilip, ardından PÖH başvuru sürecine girebilirler.

\PÖH Olabilmek İçin Hangi Diğer Şartlar Aranır?\

PÖH olabilmek için yalnızca mezuniyet durumu yeterli değildir. Adayların, belirli fiziksel, psikolojik ve kişisel yeterliliklere de sahip olmaları gereklidir. PÖH alımlarında dikkate alınan diğer şartlar şunlardır:

1. \Fiziksel Yeterlilik:\

PÖH olmak isteyen adaylar, fiziksel olarak oldukça dayanıklı ve sağlam olmalıdır. Bu nedenle, PÖH alımlarında ciddi fiziksel testler ve mülakatlar yer alır. Adaylar, koşu, şınav, mekik gibi fiziksel testlerden geçmek zorundadır. Ayrıca, adayların boy ve kilo oranlarının belirli sınırlar içinde olması gerekmektedir.

2. \Psikolojik Yeterlilik:\

PÖH olmak, sürekli stres altında çalışmayı ve zorlu koşullarda görev almayı gerektirir. Bu yüzden adayların psikolojik durumları da büyük bir öneme sahiptir. Psikolojik testler, stresle başa çıkma yeteneği ve kişisel dayanıklılık açısından oldukça detaylı yapılır.

3. \Yaş Sınırı ve Diğer Kriterler:\

PÖH alımları için genellikle yaş sınırı vardır. Bu yaş sınırı, başvuru dönemi itibariyle 18-30 yaş arasında değişmektedir. Ayrıca, PÖH alımlarında herhangi bir adli sicil kaydının bulunmaması da önemli bir kriterdir.

\PÖH Olmak İçin Hangi Sınavlar Yapılır?\

PÖH alımları, belirli bir süreç ve sınavlardan oluşur. Bu sınavlar arasında yazılı sınavlar, fiziki yeterlilik testleri, mülakatlar ve psikolojik testler yer alır. Bu aşamalar şunlardır:

1. \Yazılı Sınav:\

Polislik mesleği için yapılan yazılı sınavda, genel kültür, Türkçe, matematik ve fen bilimleri gibi konulardan sorular yer alır. Adaylar, bu sınavda başarılı olmalıdır.

2. \Fiziki Yeterlilik Testleri:\

Bu testlerde, adayların dayanıklılığı ve fiziksel güçleri ölçülür. Koşu, şınav, mekik gibi testlerle adayın performansı değerlendirilir.

3. \Mülakat ve Psikolojik Testler:\

Adaylar, mülakat aşamasında hem sözlü hem de psikolojik testlerden geçer. Bu testlerde, adayların karakter özellikleri, stresle başa çıkma becerileri ve ekip çalışmasına uyumları değerlendirilir.

\PÖH Olmak İçin Ekstra İpuçları\

PÖH olmak oldukça zorlu ve rekabetçi bir süreçtir. Başarılı olabilmek için bazı ipuçları şunlardır:

1. \Fiziksel Hazırlığınızı Artırın:\

Düzenli olarak spor yaparak, özellikle dayanıklılık gerektiren aktivitelerde kendinizi geliştirebilirsiniz. Koşu, yüzme ve güç artırıcı egzersizler, PÖH sınavlarında başarılı olmanız için faydalı olacaktır.

2. \Psikolojik Dayanıklılığınızı Güçlendirin:\

PÖH görevleri, yüksek stres ve zorluklar içerebilir. Psikolojik dayanıklılığınızı artırmak için meditasyon, stres yönetimi ve psikolojik destek almayı düşünebilirsiniz.

3. \Bilgi ve Deneyim Kazanın:\

Polislik mesleği ile ilgili genel bilgilerinizi artırmak ve güvenlik alanındaki güncel gelişmeleri takip etmek, yazılı sınavda başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

\Sonuç olarak PÖH Olmak İçin Hangi Mezuniyet Durumuna Sahip Olmalısınız?\

PÖH olmak için belirli bir mezuniyet durumu şartı olmasa da, Polis Meslek Yüksekokulu ve Polis Akademisi en yaygın eğitim kurumlarıdır. Fiziksel ve psikolojik yeterlilikler de oldukça önemlidir. PÖH alımlarına başvuru yapabilmek için, polislik mesleğine adım atmanız ve ardından özel harekat birimi için başvuru şartlarını sağlamanız gerekmektedir. Bu yolculuk zorlu ve rekabetçidir, ancak doğru hazırlık ve kararlılıkla başarılı olabilirsiniz.