Fenerbahçe Bayan Futbolu’ndan Jessica Lynne Çakmaklı ile Nihan Su Sözcü HaftaSonu’na konuştu

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Fenerbahçe Bayan Futbol Ekibi’nin menajeri Jessica Lynne Çakmaklı, Beşiktaş’ın akabinde sarı-lacivertli grupta nazaranv alacak. Çarmıklı, Galatasaraylı eşinin verdiği dayanağı “Paha biçilemez” olarak yorumladı.

Bayan futbolu, Türkiye’nin yeni ilgi görmeye başlayan branşlarından. Üç büyüklerden Beşiktaş’tan daha sonra Fenerbahçe ve Galatasaray’ın bu yolda adımlar atması, ilgiyi artıracak. Fenerbahçe, argümanlı bir grupla görücüye çıkarken kadronun menajeri Jessica Lynne Çarmıklı oldu. 2006’da birinci defa tatil için geldiği Türkiye’ye aşık olan ABD’li eski oyuncu ile bayan futbolunu ve Fenerbahçe’yi konuştuk.

• Türkiye’ye geliş öyküsü…
Üniversitedeki arkadaşlarımın meskeninde birinci köprünün Boğaz görüntülü fotoğraflarını görür görmez İstanbul’un inanılmaz büyülü olduğunu düşündüm. O resmi gördüğüm an, içimde bir gün burada yaşayacağıma dair tuhaf bir his vardı. ondan sonrasında 2006 yılında birinci kere tatile geldim ve bu hoş ülkeye aşık oldum. 2010’da Rusya’da oynadıktan daha sonra, Türkiye’ye taşınmak, bayanların futbol oynaması ismine çalışmak istedim ve buradayım.

• Ülkemize alışmak sıkıntı oldu mu?
Yeni kültürler deneyimlemeyi sevmişimdir. Hiç sıkıntı olmadı. Herkesi hayli misafirperver buldum. Türkiye’nin hoşluğundan büyülendim ve en hoş yıllarımı bu ülkede yaşadım.

• En epey nelere şaşırdın?
Konaklama ve hizmet bölümü inanılmaz. Yurtdışına kıyasla çok farklı ve âlâ. Doğal ki bu ülke bir tabiat mükemmeli. Harika tarih ve varlıklı kültüre sahip. Türkiye’yi fazlaca seviyorum.

FIRSAT VERİN KÂFİ

• Futbolu bayanlara yakıştırmayanlar var.
Dikkate almam mümkün değil. Bilinirlik farkı olabilir; bu, epeyce doğal. Bayanların yüksek kalitede oynamaları ve idman yapmaları için daha fazla fırsat sağlandıkça bu durum bağlantı, reklam, farkındalık vb. her manada gelişecektir.

• Türkiye’de bayan futbolunun yolu uzun.
Türkiye, şahane oyuncular yetiştirme ve dünyanın en âlâ liglerinden biri olma konusunda inanılmaz bir potansiyele sahip. En değerli şey, kızlara genç yaşta tertipli olarak oynamaları için daha fazla fırsat sağlanması. Devlet okulları, kız/kadın ekipleri kurup lokal yarışlar düzenleyerek büyümede büyük rol oynayabilir. Lokal liglerde ilçe grupları da olabilir.

BEŞİKTAŞ’TAN daha sonra

• Beşiktaş’ın akabinde sıra Fenerbahçe’de.
Fenerbahçe’nin bayanlar ve kız çocukları için yıllardır yaptıklarını epey yakından takip ediyorum. Bu manada epeyce özel ve kıymetli bir marka. Türkiye’de Fenerbahçe’nin attığı adımları atan öteki bir kulüp yok. Ben de bunun bir modülü olarak muvaffakiyet için elimden geleni yapacağım. Tüm ulusun ve dünya çapındaki bayan futbolseverlerin gurur duyacağı bir ekip kimliğine sahip olacağız.

• Kısa, orta ve uzun vadeli amaçlar neler?
Kısa vadeli gayem şampiyonluk kazanabilecek bir kadro. Orta vadede ulusal oyuncu yetiştirmek. Uzun vadede Avrupa’nın en etkileyici kadrolarından biri haline gelmek.

• Eşin (Oğuzhan Çarmıklı) Galatasaraylı. Sen Fenerbahçe’de. Meskende neler oluyor?
Eğlenceli bir ortam. Çocuklar onları stada götürebilecek bireye bağlı olurlar ve bu, bizim konutta çoklukla anne olur! Mesleğimi destekleyen bir eşim olduğu için fazlaca şanslıyım. Öteki bir ekibi tutabilir. Artık benimle bir arada Fenerbahçe’nin muvaffakiyetini diliyor ve bu, kıymet biçilemez.

• Messi mi, Ronaldo mu?
MESSI! Oğlumun ismi Leo, kızımın ismi ise Mia (Mia Hamm).

ABD’DE KIZLARIN 1 NUMARALI SPORU

“ABD’de 1972’de bir ‘eğitim değişikliği yasası’ çıkarıldı. Bu, bayan atletlere ilköğretim okullarından kolejlere ve üniversitelere kadar federal fon alan eğitim kurumlarında sporda fırsat eşitliği hakkı veren bir dönüm noktası oldu. bu biçimdece bayanlar, devlet tarafınca finanse edilen kurumlarda yahut devlet okullarında sistemli olarak spor yapma bahtı buldu. Bu da 90’lı senelerda bayan futbolunu farklı bir noktaya taşıdı. Benim jenerasyonumdaki her kızın kahramanı oldular. Futbol ABD’de kızların bir numaralı sporu.”

TEKNİK YÖNETİCİ NİHAN SU: BAYANLARA FIRSAT VERİLMİYOR

• niye futbol? Nereden geliyor bu sevda?
FUTBOL benim için bir tutku. Bu tutku yeteneğiniz ile birleşince hayatınıza dokunuşu da tesiri de fazla. Ailemde her birey spor yapmış ve bu kültüre sahip beşerler. Bana hürmet duyup desteklediler. Hayatta sevdiğim bir şeyi yapabildiğim için epeyce şanslıyım.

• Fenerbahçe macerası?
1995’ten bu yana bayan futbolunun ortasındayım. 26 yılın sonunda Türkiye’nin en büyük spor kulübünün teknik yöneticisi olma fırsatı karşıma çıktı. Başta Liderimiz Ali Koç ve yöneticimiz Kemal Danabaş olmak üzere Fenerbahçe topluluğuna gösterdikleri vizyon için fazlaca teşekkür ederim.

• Türkiye’de bayan antrenör bulmak sıkıntı.
BAYANLARA gereğince fırsat verilmiyor. Yalnızca antrenör değil, yönetici kısmında da birebir tablo karşımıza çıkıyor. Ayrıyeten bayanların hayatlarını antrenörlük yaparak devam ettirmeleri sıkıntı. Benim misyonlarımdan biri de diğer bayanların hayatlarına dokunabilmek.

• Nasıl bir ekip izleyecek taraftarlar?
COŞKULU, istekli, futbolun doğrularını ortaya koyan ve maçın ortasında kalan bir ekip izleyecekler.