‘Enflasyon timleri’ alana indi: Günde 2 bin adrese gidilecek

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Stokları denetim edip mal alış meblağlarına bakan gruplar önceliği et, yumurta ve tavuk mamüllerine veriyor. Bugüne kadar 10 bin 336 yeri denetleyen timler önümüzdeki günlerde kontrolleri günde 3’e çıkaracak.

Hürriyet’ten Sevinç Karanfil’in haberine bakılırsa, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde 2 bin 800 bireyden oluşan “Enflasyon Timi” şimdiye kadar 10 bin 366 adreste kontrol yaptı. 2 vergi müfettişi ve 2 gelir uzmanından oluşan enflasyon timi, KDV indirimleri ile bir arada toptan satış, üretim ve perakende satış kademelerinde kendi ortalarında artırım yapılıp yapılmadığını denetlemeye başladı.

Stoklar sayılırken, başka taraftan da aylık e-faturalar sistemden çekilerek ortalama alış fiyatları çıkarılıyor. Et, Yumurta ve tavuk mamüllerinin fiyatı evvela incelecek, kontrol sayısı günde 3’e çıkarılacak. Ayrıyeten üretim yeri açısından Balıkesir, Kayseri, Konya üzere vilayetlerde de kontroller ağırlaştırılacak.

Gelir Yönetimi Başkanlığı, Vergi Kontrol Heyeti (VDK) ile bir arada son bir aydır iktisadın canlanması ve temel tüketim eserleri ile ilgili kontrol yaptı. 17 Ocak-16 Şubat içinde 6 bin 926 mükellef denetlenirken, bunun bin 739’u et toptancıları, dondurulmuş besin, yumurta, kuru bakliyat, süt eserleri, un ve unlu mamuller, yaş zerzevat ve meyvenin ortasında olduğu besin kümesinde oldu.

Merkez ve şube adreslerinin yer aldığı 10 bin kontrolün yüzde 40’ı İstanbul’da yapıldı.

Üretici kısmında yapılan kontrollerde ise gereğinden çok stok olup olmadığına bakılıyor. Besin bölümündeki firmalardan depolama yapmayanlara, satışını yaptıkları eserleri direk üreticiden alıp müşteriye teslim edip etmedikleri soruldu.

KDV’si yüzde 8’den 1’e düşürülen eserlere yönelik düzenlenen satış faturalarında bu düzenlemeye uyulup uyulmadığı denetim edildi. Ayrıyeten bu mamüllerin KDV oranındaki değişiklik öncesi ve daha sonrası satış fiyatları tespit edildi. Mükelleflere merkez ve şube adreslerinde temel faaliyetlerinin ne olduğu da soruldu.

Günde 3’e çıkacak

Enflasyon timi, bin 400 vergi müfettişi, bin 400’ü de gelir uzmanı olmak üzere 2 bin 800 şahıstan oluşuyor. İstanbul’da da yaklaşık 400-500 kişilik takımın misyon aldığı açıklandı. İhbarların da değerlendirildiğini anlatan yetkililer, şimdiye kadar günde 600 yere gidildiğini söylemiş olduler. Önümüzdeki devirde grupların günde daha fazla kontrol yapmasının planlandığını belirten yetkililer, günde artık 3 yere gidileceğini bildirdi. bu biçimdece günde 2 bin yerin denetlenmesi hedefleniyor. Et, tavuk ve yumurta dalının öncelikli denetlenecek dallar olduğunu tabir eden yetkililer, hammadde kontrolleri yapılacağını da söylemiş olduler.

Yatırım tavsiyesi içermez.