Coşkun Sabah: Büyük üretici yumurtada fiyat operasyonu yapıyor!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Son periyotta yumurta fiyatlarındaki artışla ilgili çıkışlarıyla dikkatleri çeken ünlü sanatçı Coşkun Sabah, Eskişehir’deki yatırımını ve gayelerini Dünya’dan Yasemin Salih’e anlattı. Sanat programlarının yanı sıra denetimi elde tutmak için her hafta Eskişehir’deki tesise gittiğini belirten Sabah, “Her vakit girişimciydim. Artık de gezen tavuk yumurtası üretiyorum. Talebe yetişemediğimizden ikinci tesis ve yem üretimi için plan yapıyorum” diyor.

yıllardır udunun tellerine vurarak Türkiye’yi “anılar”la duygulandıran usta sanatçı Coşkun Sabah, bir gün çıkıp da “Üzgünüm lakin bu maliyetlerle vatandaş kışın yumurtanın adedini 2,5-3 liradan almak zorunda kalır” deyince bu defa ceplere dokundu. Gönül tellerini titreten ünlü sanatçı, mutfak bütçesini sarstı. Yumurta borsasının onca başrol oyuncusu varken haberi niye Coşkun Sabah’tan aldık derseniz, Sabah Yumurtaları’ndan çabucak hemen haberiniz yok demektir.

Udi bir sanatkarın Eskişehir’de bir yumurta tesisinde, 14 bin tavuğun ortasında ne işi var diye biz de merak ettik. Coşkun Sabah ile bir ortaya geldik. “Pandemi de tescilledi ki her sanatkarın ömrünü sürdürmek için bir B planına muhtaçlığı var. Bu zahmetli piyasada benim B planım ise yumurta oldu” diyen Sabah, aslında babasından bu yana gelen bir girişimcilik geçmişi bulunduğunun altını çiziyor. Daha 20 yaşındayken Feriköy Pasajı’nda kaset dükkanı açtıklarını anlatan sanatçı, şöyleki ticaretle bağını şu biçimde anlatıyor: “2000’lerin başında sinema işlettim. Yatırım bir sanatkarın savunma düzeneği. Bunu daima çalışır durumda tutuyorsunuz. Zira ekonomik krizlerdilk evvel sanat piyasası etkilenir. Zelzele, terör, kaza hepsinde evvel konserler iptal edilir. Pandemide de 20 ay para kazanamadık. O devirde Bursa’da bir arkadaşım yumurta işini önerdi. bu biçimde başladık.”

Atıl tesisi 100 bin TL’ye yeniledi

Coşkun Sabah’a arkadaşının önerisi, Eskişehir’de iki yıldır kullanılmayan bir yumurta tesisini ayağa kaldırmaktı. Üzerinde epey düşünmeden tesisi kiraladıklarını söyleyen Sabah, 100 bin TL’lik yatırımın yenileme sürecine yettiğini anlatıyor. Asıl yatırımı ise Afyon’dan getirilen yarka tavuklara yapmışlar. “Bunlar longman handy denilen, eti yenilmeyen, yumurta üretiminde verimli olan bir çeşitti. TARSİM ile sigortalayarak yatırımımızı yaptık. 1 milyon TL’lik yatırımla tesisi açtık” diyen Sabah, birinci etapta 15 bin tavuk aldıklarını anlatıyor.

İşe başladıktan daha sonra birfazlaca şeyi bilmediklerini fark eden ünlü sanatçı, öyküyü şöyleki sürdürüyor: “Tavuklar Mart 2021’de geldi. 15 bin tavuğun bini öldü. Hazirana kadar ziyan ettik. Ağustos ayında yumurtalar 0.65 grama ulaşınca marketlere satmaya başladık. Şu anda Tarım Kredi Kooperatifi marketlerine veriyoruz. Yalnızca gezen tavuk yumurtası yapıyoruz. 2 bin metrekaresi kapalı, 3 bin metrekaresi açık bir tesisimiz var. Şu anda günlük 12 bin yumurta üretiyoruz lakin talebe yetişemiyoruz.”

Cironun yüzde 70’i yeme gidiyor

Sabah’ın planında işi büyütmek var. Yumurta fiyatlarıyla ilgili çıkışlarını, yem maliyetlerine bağlayan ünlü sanatçı, cironun yüzde 70’inin yeme gittiğinin altını çiziyor. “niçin o parayı yem üreticisi cebine koysun, ben de bu işe gireyim” diyen Sabah, bir daha sonraki adım için hesaplamalarını yapmış. “Ben devasa yükseklikte ölçülerde üretim yapmıyorum. Öte yandan talep fazlaca olduğundan mevcut tesisin yakınında yeni bir çiftlik kiraladım. Orada işi büyütmeyi planlıyorum. Öbür yandan bu yem parasının cebimde kalmasını istiyorum. Haftalık yem maliyetim 46 bin TL. Her hafta artırım geliyor. Araştırdım; yemin ortasında vitaminler, mısır, buğday var. Büyük yatırım. Bana 2-3 milyonluk bir tesis kâfi. Bunun için de teşvik kullanmayı planlıyorum” diyor.

‘Büyük üretici fiyat operasyonu yapıyor

Coşkun Sabah, yumurta fiyatlarının biraz da “Büyüklerin küçükleri silkeleme operasyonu” olduğunu sav ediyor. Bunu da şöyleki açıklıyor: “Bazı büyük yumurta üreticileri evvel ziyanına da olsa yumurta fi yatlarını düşürüyor. Küçükler bununla başa çıkamıyor. Ziyan ediyorlar. Tavuk söylemiş olduğiniz canlı açlığa en çok 48 saat dayanabiliyor. Yem alamayan üreticinin kümesine hastalık giriyor. Nisan-mayıshaziran devrinde bunu yaptılar. 30’luk paket yumurta 9 TL’ye satıldı, şu anda 30 oldu. Küçükler 9 TL ile başa çıkamadı. Mayıs-haziran periyodunda 28 milyon tavuk kesite verildi. Bu defa de piyasada arz açığı oluştu ve fiyat birden arttı. Şu anda piyasada 25 milyon tavuk açığı var. Bu da fiyata yansıyor.”

‘Sanatçı-mekan sadakati yok’

Sanat piyasasındaki değişime de dikkat çeken Coşkun Sabah, 90’lı senelerdan epey farklı bir çalışma tertibi olduğunu söylüyor. Sabah, “Ben mesleğe başladığımda ekimden mayıs ayına kadar her gece program yapardık. Bir yer bir sanatkarla uzun periyot kontrat imzalardı. Her gece birebir yerde çıkardık. Artık yer ve sanatçı sadakati yok” diyor. Şu anda nişan, düğün, bayi toplantısı üzere ekstra tertiplerde sahne aldıklarını anlatan Sabah’a göre sanat piyasasında geçmişten farklı olarak artık Anadolu da tesirli. Sabah piyasadaki iş modelini şöyleki anlatıyor: “Gazinolar 25-30 kişilik sanatçı listesi belirliyor. Dönüşümlü sahne alıyorsunuz. Yalnızca hafta sonu geceleri dolu. Ayda 8 gece sahneye çıkıyorsunuz, gerisi boş. Anadolu’daki oteller artık kıymetli oyuncular oldu.”

Yatırım tavsiyesi içermez.