Viktoria Zeynep Güneş: ‘Eksi 10 derecede girdiğim havuzdan tekrar çıkmadım’

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin ‘Avrupa Şampiyonu’ unvanlı birinci yüzücüsü Viktoria Zeynep Güneş, kıssasını Sözcü Gazetesi’ne anlattı. “Eksi 10 derecede girdiğim havuzdan tekrar çıkmadım” diyen şampiyon, İhtilal Demirel’in sorularını yanıtladı.

Viktoria Zeynep Güneş… Türkiye; üç ana olimpik branştan biri olan yüzmede, Avrupa şampiyonaları tarihinde birinci altın madalyasını onunla kazandı. ENKA kulübünün Ukrayna kökenli ulusal sportmeni, Kazan’da bir de bronz madalya aldığı şampiyona dönüşü Sözcü HaftaSonu için İhtilal Demirel’in sorularını yanıtladı…

• Çok anlattın lakin bir sefer daha Türkiye’ye geliş öykünden başlayalım.
– Ukrayna’dan Türkiye’ye 8 yıl evvel geldim. Türk Ulusal Takımı’ndan teklif almıştım ve kabul ettim. bu biçimdedan beri Türkiye ismine yüzdüğüm için epeyce memnunum.

• Gelmedilk evvel Türkiye hakkında bilgi sahibi miydin?
Büsbütün yeni ve farklı bir deneyim oldu. Zira Türkiye’yi katiyen bilmiyordum. Ne yenir, ne içilir, nasıl yaşanır; hiç bir fikrim yoktu.

• Alıştın mı?
Evet. 8 yıl oldu ve artık problemim yok hiç bir mevzuda.

• En epey neyi seviyorsun Türkiye’de?
İklim. Sıcak hava. Kısa Kulvar Avrupa Şampiyonası’ndan yeni döndüm; Rusya Kazan’dan. Türkiye haricindeki ülkelerin nasıl soğuk anladım, tekrar! Türkiye’nin neresinde olursanız olun, kasım ayında bile sıcak. Kazan 4 dereceydi. Benim ailemle yaşadığım Alanya fazlaca daha sıcak ve yumuşak.

• Türk yemekleri ile ortan nasıl?
Çok seviyorum. Çok lezzetli. kimi vakit özlüyorum. En hayli da mantıyı. Döneri, baklavayı da fazlaca seviyorum.

• Türkçen nasıl?
Yeterli. Son 1 yılda bir eğitmen ile daha âlâ öğrendim. Birinci geldiğim senelerda yalnızca dinliyor ve arkadaşlarımdan bir şeyler öğrenmeye çalışıyordum. daha sonra Türkçeyi grameriyle öğrenmeye karar verdim.

• Mesleğinin başına dönelim. niye yüzme, öteki bir spor değil?
Benim doğduğum ve büyüdüğüm kentte spor ismine kısıtlı seçeneğimiz vardı. Ukrayna’da hava soğuktur, bu yüzden her istediğiniz sporu yapamazsınız. Ancak hoş bir havuzumuz vardı. Açık bir havuz. Eksi 10 derecede bile havuza girer yüzerdim!

• Aile takviyesi?
Annem yüzme antrenörü. Yüzme, seçeneklerden bir tanesiydi. Başkası senkronize yüzmeydi. Çok uygun bir senkronize yüzme okulu vardı, yaşadığımız yerde. Annem ayrıyeten tenis de düşünüyordu. Fakat kort yoktu. Benim için en düzgün seçenek bu niçinle yüzme oldu. Aslında küçükken cümbüş için yüzüyordum fakat çabucak sonrasında fazlaca sevdiğimi fark ettim. Eksi 10 derecede yüzmem de bu işi ne kadar sevdiğimi gösteriyor!

Fotoğraf: Hüseyin Çağlar

• Yaptığın işi sevmek kıymetli.
– 2-3 gün yüzmediğim vakit kendimi makûs hissederdim. İşte bu biçimde adım adım mesleğim başladı ve benim için her geçen gün daha değerli olmaya başladı.

• Havuza birinci girdiğinde kaç yaşındaydın?
Birinci sınıftaydım. 6 yaşındaydım.

• Sen bir ‘karışık’ uzmanısın. En epeyce hangi disiplini seviyorsun?
En epey karışığı seviyorum alışılmış ki. Kurbağalama ve sırtüstünden keyif alıyorum. Fakat karışıktaki değişimi epeyce seviyorum. Bir karışıkçı olarak hür ve kelebekte de iyiyimdir.

• Günde kaç saat idman yapıyorsun?
Günde iki yüzme ve fitness idmanım var. Aşağı-yukarı günde 5-6 saat.

• Bu saatler doğal ki müsabaka devirleri değil.
Evet. Yarışlara hazırlanırken havuzdan hiç çıkmıyoruz. Süratli yüzüyorsun, yavaş yüzüyorsun fakat daima yüzüyorsun! Bu, senin işin zira. Yarışlara 1 hafta kala tek gördüğün şey havuz oluyor.

• Pekala eğitim?
2017’den beri MEF Üniversitesi’ndeyim. Siyaset ve memleketler arası bağlar okuyorum. Yüzmenin haricinde bir şeyler yaptığım için de sevinçliyim. Zira havuz haricinde da bir hayat var ve aldığım eğitim bana daima yardımcı olacak. Siyaset ve milletlerarası alakalar küçük yaşlardan itibaren hayalimdi.

• Sıkıntı olmuyor mu iki taraf?
İkisini bir arada yürütmek nitekim epey güç. Lakin şayet bir şeylerde başarılı olmak istiyorsanız, her şeye daha fazla vakit harcamalı ve daha hayli efor göstermelisiniz. Sabah saat 05.00’te kalkıp 05.30’da havuza girdiğim, sonrasındasında havuzdan çıkıp saat 09.00’de üniversitede derse girdiğim oluyor. Bu işi başka kolay öğrenciler üzere yapıyorum. Ancak okulum da hocalarım da bana imtihan planlamasında yardımcı oluyor. Hem yüzmeye hem eğitimime devam etmem için bana dayanak oluyorlar.

• İdollerin var mı? Yüzmede yahut diğer bir branşta?
Yok fakat çalışkan, çalışmayı bilen insanların hayranıyım. Kendilerine yüksek gayeler koyan çalışkan beşerler benim esin kaynağım.

• Pekala Viktoria’nın ‘en yüksek’ amacı var mı? Nedir tepe noktası?
bu biçimde bir nokta yok! Olacağını da sanmıyorum. Zira o denli bir noktanın mesleğimin önünü kesmek olduğunu düşünüyorum. Mesleğim bir düzeyden diğer bir düzeye çıkmalı daima. Şayet bir gün yüzme mesleğim sona ererse bunun sebebi, belirlediğim tepe noktası olmayacak. Örneğin olimpiyat altın madalyası. sebebi diğer bir meslek yahut aile olacak.

• Rio’dan daha sonra Tokyo. Hayal kırıklığı oldu mu?
Mesleğimde hayli hayal kırıklığı var. Lakin bu sporda da var, günlük hayatta da. kimi vakit düzgün kimi vakit makus günleriniz oluyor. Benim de oluyor. Olimpiyatlarda işler istediğim üzere gitmedi. Bu bir gerçek. Ben de daha düzgün dereceler bekliyordum. Fakat hazırlık sürecinde de güzel günlerim olduğu üzere makûs günlerim oldu. Artık önümde bir olimpiyat daha var: Paris 2024. Elimden gelenin en güzelini yapmak için şimdiden çalışmaya başladığımı söyleyebilirim. Hem fizikî hem mental manada.”

• Ancak bir daha de belirli gayelerin var.
Doğal ki var. Memnun yüzücü, başarılı yüzücü demektir. Bu, benim aldığım en kıymetli derslerden biri. Bu yüzdilk evvel memnun olmak istiyorum daha sonra da başarılı olmak istiyorum.

• Bir yüzücü için hangisi daha kıymetli? Fizikî hazırlık mı mental hazırlık mı?
Bence ikisi eşit derecede kıymetli. Bunu kendi deneyimlerime yahut arkadaşlarımın deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Şayet mental olarak güzel hazırlanmazsanız, fizikî olarak hazır olmanın bir manası yok. Zira fizikî olarak bir epey şeyin üstesinden gelebilirsiniz ancak mental olarak hazır değilseniz hiç bir şey başaramazsınız.

• Bir mental koçun var mı?
Birkaç psikolog ile çalıştım. Fakat şu anda yok.

• Başka branşlarla ortan nasıl?
Basketbol izlemeyi severim. Tenisi epey severim.

• Favori tenisçin?
Natürel ki Djokovic. Kişiliğini fazlaca seviyorum. Ayrıyeten bence süper bir atlet.

• Basketbolda tuttuğun grup var mı?
Yok. İşin kadro tutma yahut taraftarlık tarafıyla ilgilenmiyorum. Basketbol izlemeyi seviyorum.

• NBA mi Avrupa basketbolu mu?
NBA. Olumlu güç alıyorum, oynadıkları basketboldan. Oyuncuların topla münasebetleri, alandaki tertip beni fazlaca etkiliyor.

• Futbolla ortan nasıl? Ukrayna da bir futbol ülkesi?
Evet. Türkiye de Ukrayna da futbolda fazlaca güzel. Şayet tuttuğun Türk ekibi var mı diye sorarsanız, Beşiktaş.

• niye Beşiktaş?
Sahiden bilmiyorum; seçtim işte! En epeyce onları sevdim. Ancak futbolu genel olarak epeyce sevmiyorum.

• Boş vakit içinderında neler yapıyorsun?
Ailemle vakit geçirmeyi severim. Annem-babam, yeğenim, kuzenlerim. Malum pandemi süreci niçiniyle meskende fazlaca vakit geçirdik. Alışkanlıklarımız da değişti. Kitap okuyorum, Netflix izliyorum. Ağır bir sportif mesleğiniz var ise olağan hayatta rahatlamanız kural.

• Hobilerin var mı?
Binicilik. Bu yeni deneyim, amaçlarıma ulaşmamda bana yardımcı oluyor. Küçük yaşlardan beri at binmeye meraklıydım. Yaşadığım Alanya’da bir at çiftliği buldum. Bunun yeni hobim olacağını, yüzme haricinde bir şeyden zevk alacağımı fark ettim.

• Yemek yapmak?
Tatlı. Kek-turta üzere. Açıkçası yemek yapmakla aram güzel değil fakat yemeyi severim!

• Neler söylemek istersin seni tanıyan yahut tanımayan insanlara?
Umarım mesleğim ve tecrübelerim herkese örnek olur. Bir kere daha belirteyim. Âlâ günleriniz de olabilir makûs günleriniz de. Ancak her vakit en güzelini yapacağınıza inanmak zorundasınız.

KİMLİK KARTI

19 Haziran 1998’de, Poltava, Ukrayna’da doğdu. Uzunluğu 1.82. 100 ve 200 metre kurbağalama Ukrayna; 50, 100, 200 metre kurbağalama; 200, 400 kişisel karışık Türkiye rekorlarının sahibi. Dünya gençler şampiyonalarında 5’i altın 7 madalya kazandı. 2015’te 200 kurbağalamada dünya gençler rekoru kırarken büyükler dünya rekoruna 0.53 saniye yaklaştı. Bu yıl FINA Dünya Kupası’nın Budapeşte ayağında 200 kurbağalamada birinci, 200 karışıkta üçüncü; Kazan ayağında ise 200 karışıkta ikinci 400 karışıkta üçüncü oldu.

• MADALYALARI (Türkiye adına)
  • Altın | 2021 Avrupa Kısa Kulvar 400 karışık
  • Altın | 2015 Dünya Gençler 50 kurbağalama
  • Altın | 2015 Dünya Gençler 100 kurbağalama
  • Altın | 2015 Dünya Gençler 200 kurbağalama
  • Altın | 2015 Dünya Gençler 200 karışık
  • Gümüş | 2018 Akdeniz Oyunları 200 karışık
  • Bronz | 2021 Avrupa Kısa Kulvar 200 karışık
  • Bronz | 2015 Avrupa Kısa Kulvar 100 kurbağalama
  • Bronz | 2015 Avrupa Kısa Kulvar 200 kurbağalama
  • Bronz | 2018 Akdeniz Oyunları 200 kurbağalama