Varank: Uzaya gidecek kişi genç ve dinamik olmalı, 10 yıl mecburi hizmeti olacak

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a Türkiye’nin ekonomisindeki durum üzerinden “Uzaya gitmek lüks değil mi?” diye soruldu. Varank, uzayın lüks olmadığını söylerken “Uzay alanında yetişmiş gençler var, bu adımları atmazsak ben onlara ne alternatif sunacağım? Muhtarlara özel kalem mi yapacağım?” dedi.

Hürriyet’ten Hande Fırat, Varank ile Türkiye’nin bir vatandaşını uzaya gönderme projes hakkında konuştu.

Varank’ın gönderilecek kişinin özelliklerini şu biçimde anlattı:

Genç ve dinamik olmalı. 10 yıl mecburi hizmeti olacak. Türkiye’de konferanslar verecek. Uzay İstasyonu’nda bilimsel çalışmalar, deneyler yapacak. Buna uygun bir üniversiteden mezun olmalı. Sıhhat kuralları değerli. Tansiyonu olmayacak, mesela ameliyat geçirmemiş olacak. Ruhsal testten geçecek. Uzaya gitmedilk evvel yaklaşık 8 aylık bir eğitim alacak.

Kendisinin klostrofobisi olmasından dolayı uzaya gidemeyeceğini söyleyen Varank, “Ekonomi öyleyseyken uzaya gitmek lüks değil mi?” sorusunu şöyleki cevaplandırdı:

Uzay bir lüks değil. Yarış hatta artık savaş. Rusya, Ukrayna’nın altyapısını vurunca Elon Musk’ın uyduları ile Ukrayna harekete geçebildi. Artık dünyada tesir oluşturmak uzaydan geçiyor. Hindistan’ın kişi başına düşen ulusal geliri 1900 dolar ancak uzay çalışmalarında öndeler.

Uzay alanında yetişmiş gençler var, bu adımları atmazsak ben onlara ne alternatif sunacağım? Muhtarlara özel kalem mi yapacağım? daha sonraki gayelerimiz aya insansız hava aracı göndermek, tüm uydu kabiliyetini tek elde toplamak, en büyük gözlemevini kurmak.

Yatırım tavsiyesi içermez.