Üretimde daralma! Endüstride büyüme yavaşladı!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında 51.2’ye gerileyerek arka arda ikinci ayda da kesimdeki büyümenin yavaşladığına işaret etti.

Üretim ve yeni siparişler dördüncü çeyreğin birinci ayında tedarik zincirindeki aksamalar niçiniyle daralma kaydederken TL’nin paha kaybetmesi ve ham unsur arzındaki meseleler fiyatlarda keskin bir artışa niye oldu.

ÜRETİMDE DARALMA

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için IHS Markit tarafınca derlenen imalat PMI, koronavirüs yasaklarının gevşetildiği haziran ayında daralmadan büyümeye işaret eden 50 düzeyinin üzerine çıktı. Ağustos ayında 54.1’e kadar yükselen endeks, eylülde 52.5’ye gerilemişti.

Üretim alt endeksi eylül ayındaki 51.5 düzeyinden ekimde 48.7’ye gerileyerek üretimin daraldığını gösterdi. Ankete karşılık veren şirketlerden kimileri üretimlerini artırmış olsa da öteki şirketler ham unsur temininde zorluklar ve TL’nin kıymetindeki keskin oynaklık niçiniyle üretim azalttıklarını belirttiler.

Yeni siparişler alt endeksi 52.1’den ekimde 49’a gerileyerek daralma olduğunu gösterdi. Talepteki daralmada imalatçıların elektronik kesim bulmakta zorlanmaları rol oynadı.

TEDARİK ZİNCİRİ MESELELERİ ETKİLİYOR

Yalnızca yeni ihracat siparişlerini gösteren alt endeks ise 54.9’dan 53.9’a inerek ihracat siparişlerindeki artışın sürdüğünü gösterdi. Yurtharicinden siparişler gelmeye devam etti ve ihracat siparişlerindeki büyüme beşinci ayına girdi.

Tedarik zinciri problemleri, üretim ve yeni siparişlerde gerilemeye yol açmanın yanı sıra girdi fiyatlarının da yükselmesine de katkıda bulundu. TL’deki paha kaybından da etkilenen girdi fiyatları üç ayın en sert yükselişini kaydetti.

TL’deki bedel kaybı fabrika çıkış fiyatlarının da keskin biçimde artmasına yol açtı. Fabrika çıkış meblağları Eylül 2018’den bu yana sert artışı kaydetti.

İmalat PMI hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit İktisat Yöneticisi Andrew Harker, elektronik kesimler başta olmak üzere arz problemlerinin bölümde daraltıcı tesir yaptığına dikkat çekerek, “Ürün temin edebildikleri durumlarda ise firmalar, Türk lirasındaki bedel kaybının kuvvetlendirdiği enflasyonist baskılar kararı giderek daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyorlar. Son PMI anketinin yeni ihracat siparişlerinde devam eden artış üzere olumlu bir gelişme içermesine karşın, yılın dördüncü çeyreği firmalar için güç geçecek üzere görünüyor” dedi.

Yatırım tavsiyesi içermez.