‘Türkiye’nin Geleceği’ için iki değerli projede imzalar atıldı

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Geleceğin Türkiye’si ve ‘Türkiye’nin Geleceği’ için iki kıymetli projenin imza merasimi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ve Doğan Online ve Hepsiburada Kümesi İdare Şurası Lideri Hanzade Doğan’ın iştirakiyle gerçekleştirildi.

TÜBİTAK-BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün “E-Ticaret Yetkinlik Merkezi” ve “Coğrafi İşaretli Eserlerin E-Ticaret Kesimi Kanalıyla Geliştirilmesi” için yapılan merasimde imzalar, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Patent ve Marka Kurumu Lider Vekili Cemil Başpınar ve Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ tarafınca atıldı.

TÜBİTAK-BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün birinci yetkinlik merkezi e-ticaret alanında Hepsiburada takviyesiyle kuruluyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Doğan Online ve Hepsiburada Kümesi İdare Heyeti Lideri Hanzade Doğan iştirakiyle, 15 Nisan Cuma günü Bilişim Vadisi’nde düzenlenen merasimde atılan imzalardan birincisiyle, Türkiye’de yerli ve ulusal yapay zekâ yaratma ve kaliteli istihdam sağlama gayeleri açısından son derece değerli bir adım atıldı.

E-ticaret dalının karşılaştığı sorunların tahlilinde kullanılacak yapay zekâ biçimlerinin geliştirilmesi için ulusal ve memleketler arası seviyede çalışmalar yapacak, Yapay Zeka Enstitüsü’nün “E-Ticaret Yetkinlik Merkezi” Hepsiburada’nın dayanağıyla kuruldu. Tübitak- BİLGEM bünyesindeki Enstitü’de Hepsiburada’nın bilgileri KVKK doğrultusunda anonimleştirilerek, araştırmacı ve bilim insanlarının yapay zeka çalışmalarına kaynak olacak.

Bu merkezle; Türkiye’nin Yapay Zeka Stratejileri doğrultusunda, tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, üniversiteler, ARGE merkezleri ve girişimcilik ekosistemiyle bir arada çalışarak, faaliyetlerde bulunulacak. Ayrıyeten e-ticaret bölümünün karşılaştığı gerçek saha sorunlarının tahlilinde kullanılacak yapay zeka halleri araştırılacak ve geliştirilecek.

Türk Patent ve Marka Kurumu ile Hepsiburada “Coğrafi İşaretli” Eserlerin E-Ticaret Kesimi Kanalıyla Geliştirilmesi için iş birliği yapıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu ve Hepsiburada, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde “Coğrafi İşaretli” mamüllerin e-ticaret bölümü kanalıyla geliştirilmesi için iş birliği yapıyor.

İş birliğinin maksadı; klasik, yöresel hammaddeyle lokal niteliklere bağlı üretilen mamüllerin yasal olarak da korunmasını söz eden “coğrafi işaretli” eserleri, e-ticaret platformuyla desteklemek ve hem Türkiye birebir vakitte dünyada milyonlarca bireyle buluşturmak.

Proje ile coğrafik işaretli eserler konusunda farkındalığı artırmak ve mahallî üreticilerin desteklenmesini de hedefleniyor. Bu alanda verilecek eğitimlerle hem üretici tıpkı vakitte tüketicinin hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirici eğitimleri de kapsayan projeyle, ulusal zenginliklerin tanıtımı da amaçlanıyor.

Mahallî üreticileri desteklediği HepsiTürkiye’den programına Temmuz 2021’de başlayan Hepsiburada, Türk Patent Kurumu’nun “coğrafi işaretli” eser olarak tescil ettiği eserleri, geliştirilen platformuyla Türkiye’nin dört bir yanına ve dünyaya ulaştırıyor. Hepsiburada, HepsiTürkiye’den programıyla sürdürülebilir tarıma ve yerek ekonomilere yarar sağlamayı hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Ulusal Yapay Zeka Stratejisi bizim pusulamız. Sonunda Türkiye kazanacak”.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, imza merasimi öncesinde her iki projenin de Türkiye için bedeline dikkat çekerek şu biçimde konuştu:

“Yapay zekâ ve coğrafik işaretli eserler iş birliği merasimi vesilesiyle sizlerle bir ortada bulunmaktan büyük memnunluk duyuyorum. Türkiye’nin geleceği Bilişim Vadisindeyiz. Bugün iki değerli iş birliği için bir ortaya geldik. Bunlardan bir tanesi Hepsiburada – TÜBİTAK iş birliği. Bu iş birliği yardımıyla daima büyüyen e-ticaret bölümünün yaşadığı problemlere yapay zekâ yoluyla tahliller geliştireceğiz. Yapay zeka bugünün teknoloji dünyasının şayet olmazsa olmazı. Her dalı değişik bir boyuta taşıma kapasitesine sahip.

Yapay zekada Türkiye olarak başta aktörlerden biri olabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada Ulusal Yapay Zeka Stratejisi bizim pusulamız. Yapay Zeka Enstitüsü de bu alanda ektiğimiz tohumlardan yalnızca bir tanesi. Enstitümüzde özel bölüm ve kamu bir ortaya gelerek çalışmalar gerçekleştirecek. Burada geliştirilen temel teknolojiler, algoritmalar kısa müddette tüm bölümlerin kullanmasına açılacak. İşte Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde kurulan E-Ticaret Yetkinlik Merkezi de e-ticarette yapay zeka tahlillerine öncülük edecek. Hepsiburada – TÜBİTAK iş birliğinde özelleştirme, daha tesirli satış, akıllı arama, sanal asistan üzere yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Taraflar bilgi, tecrübe, altyapı ve uzmanlıklarını karşılıklı olarak paylaşıma açacaklar. Nihayetinde bu iş birliği ile hem kurumlarımız, hem elektronik ticaret bölümü, hem öteki kesimler, hem Türkiye kazanacak.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Hepsiburada elini taşın altına koydu, öncü rol üstlendi.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Hepsiburada’nın HepsiTürkiye’den programları içindeki işbirliği hakkında da şunları söylemiş oldu:

“Bugünkü ikinci iş birliğimiz Hepsiburada ile Türk Patent ve Marka Kurumumuz içinde. Bu iş birliği ile coğrafik işaretlere yönelik yeni bir çalışma başlatılıyor. Coğrafik işaretli eserler Hepsiburada’da ön plana çıkarılarak coğrafik işaret farkındalığı artırılacak. Bildiğiniz üzere coğrafik işaretler her memleketin kendine has kıymetlerini temsil ediyor. Emekle, alın teriyle ve jenerasyondan nesle aktarılan bilgi ve deneyimin korunmasını sağlıyor. Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu bedellere her zamankinden hayli daha kuvvetli bir biçimde sahip çıkmanın gayretini veriyoruz.

Tabi bizim amacımız daha yüksek. Asıl coğrafik işaretlerimizi memleketler arası arenaya taşıdığımızda başarımızı katmerlemiş oluruz. AB ülkelerinde coğrafik işaretli mamüllerin pazar bedeli 100 milyar avrolara yaklaştı. Besin ve içecek bölümü içerisindeki hissesinin %7’ler civarında olduğu varsayım ediliyor. İşte hakikat adımlarla bizim bu piyasadan daha fazla hisse elde etmemiz pekâlâ mümkün. Bu manada coğrafik işaretli eserlerle alakalı olarak yapılan işbirliği, bu alana bir ivme kazandıracak. İşte iki iş birliği ve e-ticaret ekosistemi için iki kıymetli adım. İyi uğurlu olsun!

Tabi burada Türkiye’nin milyar dolar değerlemeye ulaşan altı unicornundan biri olan Hepsiburada sağ olsun, bu iş birliklerinde taşın altına elini koydu.

Hem e-ticaret bölümünün birebir vakitte girişimcilerimizin rekabetçiliğine yönelik öncü bir rol üstlendi.

Bu vesileyle kendilerine de hassaten teşekkür ediyorum.

Doğan Online ve Hepsiburada Kümesi İdare Şurası Lideri Hanzade Doğan:

Bugün ülkemiz ismine epeyce kıymetli olduğuna inandığım; temelinde ‘teknoloji’, merkezinde ise ‘insan’ bulunan yepisyeni atılımlara bir arada imza atmak üzere bir ortaya gelmekten büyük memnunluk duyuyorum. Yapay zekanın bu dönüştürücü tesirini global seviyede halihazırda hissetmeye başladık. Tüm karar verme düzeneklerini değiştiriyor. Meslekleri bir daha tanımlıyor. Verimliliği büyük ölçüde değiştiriyor, artırıyor.

Ülke olarak global rekabette öne geçmemiz için bu seyahati hayal etmek, bu seyahate hazır olmak ve hatta istikamet vermek mecburiyetindeyiz. Ulusal yapay zeka stratejimizi bu eforun birinci adımı olarak görüyor, yürekten destekliyorum.

İdaresi, çalışanları, sermaye yapısı ve iş ortaklarıyla Türkiye’nin Hepsiburada’sı olmaktan, küresel teknoloji devleriyle rekabette bayrağımızı en doruğa çıkarmaktan gurur duyuyoruz. Ülkemizin küresel tertibe taraf verecek tesirde ve yetkinlikte, hak ettiği yeri alması için kuvvetli yerli teknoloji şirketlerine sahip olmasının bir mecburilik olduğuna inanıyorum.

Hepsiburada kümesini e-ticaret ve teknoloji alanında küresel devlerle rekabet edebilecek; küresel teknoloji monopollerine karşı ulusal teknolojimizin gelişmesine liderlik edecek yegane şirket olarak görüyoruz.

Bu niçinle de yerli teknoloji şirketleri ve kamu kurumlarımızla yapacağımız işbirliklerine farklı bir ehemmiyet atfediyoruz.

Türkiye’nin Hepsiburadası olarak; ticaretin dijitalleşmesi için en yeni teknolojileri kullanmaktan çok; en yeni teknolojileri üretebilen bir noktaya gelmemizin sorumluluğunu ve heyecanını taşıyoruz. Bugünün dünyasında “dijital bağımsızlık” teriminin fazlaca fakat epeyce kıymetli hale geldiğini görüyoruz. Bölümümüzün en büyük yerli oyuncusu olarak en değerli motivasyonumuz Türkiye’nin dijitalleşen ticaretle epey daha güçlenmesi ve global rekabette öne çıkması.

Bu vizyonla, küme olarak kullandığımız teknolojileri yurtharicinden ithal etmiyoruz. Bilhassa açık kaynak ekosistemini aktif biçimde kullanarak kendi yazılım ve sistemlerimizi, kendi kaynaklarımızla kendi ülkemizde üretiyoruz. Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak, Türkiye’nin geleceği ve geleceğin Türkiye’si için her vazifeye hazırız, her bakılırsav için buradayız.

bir arada attığımız bu adımların ülkemizin ulusal üretim ve ulusal teknoloji atılımına, tüm KOBİ’lerimize ve girişimcilerimize iyi uğurlu olmasını diliyorum.

TÜBİTAK Lideri Hasan Mandal: “Hepsiburada ile bu yeni iş modeli, geleceğe örnek olacak”

TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal da, Hepsiburada işbirliği ile kurulan Yapay Zeka Enstitüsü’nün TÜBİTAK’ın 23’üncü enstitüsü olacağına dikkat çekerek, özetle şunları söylemiş oldu:

“Yapay zeka ile ilgili konuşacak epey şey var, lakin Hepsiburada ile işbirliğimiz, aslında örnek bir model. Hem epey yenilikçi bir yaklaşım tıpkı vakitte katma bedeli devasa yükseklikte bir müddetç. Dijitalleşmenin ana ekseninde yapay zekanın her boyutunu kapsayan bir model. Türkiye’deki ekosistemin tüm paydaşlarıyla, yani KOBİ’ler, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve uzman tüm kurumlarımızla paylaşılacak bir işbirliği. Burada elde edilecek bilginin bilgiye dönüşüm süreci TÜBİTAK üzerinden tüm Türkiye’nin hem akademik hem öteki ilgili kurumları ekosistemleri aracılığıyla yaygınlaşmış olacak. Bu hem yeni bir iş modeli birebir vakitte TÜBİTAK’ın yarattığı katma kıymetler açısından bir dönüşüm modeli. Burada elde edeceğimiz tecrübe bizim için fazlaca değerli. Zira bu tecrübeler önümüzdeki devirde akıllı üretim, besin ve tarım, iklim değişikli ve fintech alanlarındaki yetkinlik merkezi çalışmalarımızda fazlaca kıymetli olacak. Bu işbirliği ve iş modelinin hem kurumumuza hem ülkemize bir yenilik getireceğini düşünüyoruz. Bu işbirliğinde emeği geçen Hepsiburada’daki arkadaşlarımıza, BİLGEM’deki arkadaşlarımıza, sürecin daima takip eden sayın bakanımıza epeyce teşekkür ediyor, Türkiye’ye iyi olmasını diliyorum.”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanvekili Cemil Başpınar: Bu işbirliği bir birinci. Değerli kazanım sağlayacak

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanvekili Cemil Başpınar da, yaptığı konuşmada Türkiye’nin Hepsiburada’sı ile işbirliğinin kıymetine dikkat çekerek özetle şunları söylemiş oldu: “TÜRKPATENT olarak tescil faaliyetlerinin yanında, coğrafik işaretler konusunda farkındalık, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri de yürütüyoruz. Bu faaliyetlerimiz esnasında farklı paydaşlarla yakın işbirliği ortasında çalışıyoruz. Hakikaten bugünkü işbirliği, bir sınai mülkiyet kurumu ile elektronik ticaret platformu içinde geliştirilen birinci işbirliği olma özelliğini taşıyor. Biz bu işbirliği kapsamında gerçekleştirilecek çalışmaların, üreticilerimize değerli ticari kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumu olarak, bu işbirliğinin uygulama sürecinde, coğrafik işaret alanındaki uzmanlığımızı faal bir biçimde kullanıyor olacağız. Bu vesileyle bu işbirliği için Hepsiburada idaresine ve takımına teşekkür ediyorum. Coğrafik işaretler konusunun ülkemizin gündemine taşınması noktasında, kıymetli katkıları ve dayanakları için Sayın Bakanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Bu kanılarla, başarılı ve faydalı bir uygulama süreci temenni ediyor, hürmetler sunuyorum.”

Sanayi, Ticaret, Güç, Alışılmış Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komitesi Kurul Lideri Ziya Altunyaldız da, konuşmasında özetle şunları söylemiş oldu:

“TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü ve Hepsiburada’nın tesirli bir grup çalışmasıyla ülkemize kazandırdığı birinci Yapay Zeka Yetkinlik Merkezi ile günümüz dijital dünyasına uyumlu inovativ gelişmelerin atılımın ve ‘E-ticarette global alanda biz de varız’ın tabirini bugünkü gerçekleşmeyle daima birlikte deneyim edeceğiz. Bu teşebbüsü gerçekleştirdikleri için Hepsiburada’ya ve sayın bakanımıza yürekten teşekkür ediyor, kendilerini kutluyorum. Coğrafik işaretlerle de kıymetlerimizi muhafaza altına alıyor, topraklarımızda yetişen bu bedelleri dünyaya taşımanın da yolunu biliyoruz. Bu kapsamda da Türk Patent Kurumu liderimiz ve bir daha Hepsiburada’ta teşekkür ediyor, kendilerini kutluyorum.”

Konuşmaların ve Doğan Online ve Hepsiburada İdare Şurası Lideri Hanzade Doğan’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a plaket takdiminin akabinde, Türk Patent ve Marka Kurumu Lider Vekili Cemil Başpınar, TÜBİTAK Lideri Hasan Mandal ve Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ, Türkiye’nin teknolojik ve ekonomik geleceği için değerli işbirliklerine yönelik imzaları attılar. Gebze Bilişim Vadisi’ndeki imza merasimi, çekilen aile fotoğrafıyla bitmiş oldu.

Yatırım tavsiyesi içermez.