Torba kanun Meclis’e geliyor: hasılatlardan Kurumlar Vergisi alınmayacak

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Kur muhafazalı mevduat sistemine yönelik kimi çalışmaların ele alınacağı önergede, şirketlerin hasılatlarından kurum vergisinin alınmaması planlanıyor. Ayrıyeten Genel Kurul’da, Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) yasama çalışmalarını sürdürüyor. Milletvekilleri TBMM Genel Heyetinde, Bankacılık Kanunu ile Kimi Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için mesai yapacak.

KARLARDAN KURUM VERGİSİ ALINMAYACAK

Ulusal Gazete’nin haberine bakılırsa bilançolarında yer alan yabancı paralarını, bu yılın sonuna kadar dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirası’na çevirerek en az 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarında pahalandıran şirketlerin, vade sonunda elde ettiği faiz ve kâr hisseleri ile başka hasılatlarından Kurumlar Vergisi alınmayacak.

Resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ilişkin olanlar haricindeki tüm ticari mevduat ve iştirak fonu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafınca sigorta edilecek.

AVUKATLIK KANUNU GÜNDEME ALINACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca imali tamamlanarak büyükşehir belediyelerine devredilen metro projeleri için merkezi idare bütçesinden harcanan fiyatlar, belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak hisselerinin azami yüzde 5’i oranında tahsil edilecek.

Genel Konseyde ondan sonrasında Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Teklife bakılırsa, avukatlık stajına fiilen pürüz olmamak koşuluyla rastgele bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına mani olmayacak. Birden çok baronun bulunduğu vilayetlerde her bir baro tarafınca isimli yardım ofisi oluşturulacak.

KOMİTELERİN GÜNDEMİNDE TBMM VAR

KİT Kurulu, kontrol programını sürdürecek. Kurul, salı günü Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ ile bağlı iştirakleri, çarşamba günü ise Elektrik Üretim AŞ, Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ ile Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin 2019-2020 yılı hesaplarını inceleyecek. Bu ortada TBMM’de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri küme toplantıları da yapılacak.

Yatırım tavsiyesi içermez.