TİM’den Eskişehir’de KOBİ ihracat seferberliği

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), “KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları” devam ediyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ihracata özendirildiği eğitimlerin sonuncusu Eskişehir’e yönelik fiziki olarak gerçekleştirildi. İştirakçiler, programda nasıl ihracatçı olunacağı, ihracata ait dayanaklardan nasıl yararlanılabileceği ve ihracatın finansmanına kadar biroldukça mevzuda bilgilendirildi.

Eskişehir’den en çok ihracat yapan şirketlere ödül

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen ve ağır ilgi nazarann programın açılışı Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ile TİM Lideri İsmail Gülle tarafınca yapıldı. Aktifliğe, TİM Marka Kurulu, Genç TİM üyeleri ve İnovaTİM’li öğrenciler de katıldı. Programda ayrıyeten 2020 yılında Eskişehir’den en çok ihracat gerçekleştiren 10 firma ile en yüksek katma bedelli ihracat yapan şirkete mükafatları takdim edildi. TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. ödül alan firmalar ortasında dorukta yer aldı.

“Anadolu’da ihracat potansiyeli olan her firmaya ulaşacağız”

Programın açılışında konuşan TİM Lideri İsmail Gülle, TİM KOBİ İhracat Seferberliği programının ehemmiyetine işaret etti. Eğitimler aracılığıyla Anadolu’nun dört bir köşesinde, ihracat potansiyeli olan her firmaya ulaşmayı hedeflediklerini lisana getiren Gülle “İhracat ailesi olarak bizler, 100 bini aşkın ihracatçımızla, maksattan maksada koşuyor; ihracatımızda daima yeni ufuklara hakikat yol alıyoruz. Başarılarımızın daim olması için ihracat ailesini daha da büyütmemiz kural. Zira bize bakılırsa ihracat, yalnızca makul bir bölümün, makul bir zümrenin uğraşı olmamalı; topyekûn kalkınma emeliyle küçük-büyük demeden tüm firmalarımızın vizyonu olmalıdır. Bu vizyon doğrultusunda, TİM KOBİ İhracat Seferberliğimizi bu ay Eskişehir’e taşıdık” dedi.

“İhracat ailemize 2 yılda 37 binin üzerinde firma katıldı”

İhracatla ilgili tüm merak edilenlerin eğitim programında cevap bulduğunu kaydeden Gülle “İlk eğitim programımız üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Bu süreçte ihracat ailesine, 37 binin üzerinde yeni firma katıldı. Son 2 yılda 16’sı ülkemizde biri KKTC olmak üzere, 17 TİM KOBİ İhracat Seferberliği Eğitimi düzenledik. Eğitim programlarımızı, 3 maksat kitleye yönelik tasarladık. Birincisi; halihazırda kendi işletmesi olan ve ihracat faaliyetleri yapmak isteyen şirket temsilcileri. İkincisi; daima ihracat artışı sağlamak isteyen firmalar. Üçüncüsü ise, genç teşebbüsçüler. Gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde, alanında uzman uzmanlarımız, birfazlaca mevzuda firmalarımıza ve girişimcilerimize, bilgi ve deneyimlerini aktarıyor” tabirlerini kullandı.

“Bazı bölümlerimizde sipariş yoğunluğu kapasitenin 3 kat üzerinde”

Türkiye’nin ihracatta önünün açık olduğunu ve kimi dallarda sipariş yoğunluğunun mevcut kapasitenin 2-3 kat üzerine çıktığını vurgulayan TİM Lideri Gülle “Ülkemizdeki yatırımlar günden güne daha da artıyor. Eskişehirli firmalarımızı da ihracat ailemize katılmaya ve bu ulusal zenginliğe kıymet katmaya davet ediyoruz. İnşallah, bugünkü eğitim programımızla birlikte mevcut ihracatımızı daha da artıracağımıza yürekten inanıyorum” halinde konuştu.

Eskişehir’den birinci 10 ayda 924 milyon dolarlık ihracat

Eskişehir’in ihracattaki muvaffakiyetinin altını çizen İsmail Gülle, şu biçimde devam etti: Sayılar gös-teriyor ki, Eskişehir sağlam altyapısı, inovatif üretim anlayışı ve daima yükselen ihracat hacmiyle kıymetli muvaffakiyetler ortaya koyuyor. 4 bin 351 kilometrelik ortalama ihracat arasıyla, en uzağa ihracat yapan 11. kentimiz pozisyonunda. Dünya ticaretinin pandemi tesiriyle önemli bir daralma yaşadığı 2020 yılında vilayetimizin ihracatı 927 milyon doları aştı. Bu yılki performansımızla ise, Cumhuriyet tarihi rekoru kırmaya emin adımlarla ilerliyoruz. 2021’in birinci 10 ayında Eskişehir’in ihracatı, evvelki yılın tıpkı periyoduna göre yüzde 25’lik artışla 924 milyon dolar oldu. Eskişehir’in bilhassa Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’ya pek başarılı bir ihracat performansı sergilediğini görüyoruz. Eskişehirli ihracatçılarımız, ABD’ye 259 milyon dolar, Fransa’ya 91 milyon dolar ve Almanya’ya 81 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl ihracatımızı ABD’ye 35 milyon dolar, Fransa’ya 33 milyon dolar ve Almanya’ya 18 milyon dolar artırdık. Eskişehir, tam 147 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Ayrıyeten en epey ihracat gerçekleştiren 20. ilimiz. Sektörel bazda baktığımızda ise; Eskişehir’in en çok ihracata imza attığı birinci 3 kesim; Savunma ve Havacılık (246 milyon dolar), Kimyevi Unsurlar (127 milyon dolar) ve Makine Aksamları (105 milyon dolar) oldu. Bu üç dalın ilimiz ihracatındaki hissesi, yüzde 52 düzeyinde.

Savunma ve Havacılık dalına damga vurdu

Eskişehir’in bilhassa Savunma ve Havacılık dalında marka kent unvanına sahip olduğunu aktaran Gülle, kelamlarını şu biçimde sürdürdü: Bu alanda İstanbul ve Ankara’nın akabinde en epey Savunma Sanayi ihracatı yapan Eskişehir’in ihracatı, giderek yükseliyor. Bu yıl, geçtiğimiz yıla nazaran yaklaşık yüzde 12’lik bir artış kelam konusu. Eskişehir, birinci 10 ayda toplam 1982 kalemde eser ihracat ederek pek değerli bir sayıya erişti. Vilayetimizin en çok ihracat gerçekleştirdiği beş eser; turbojetler, plastik eserleri, manyeziler, uçak ve helikopter modülleri ile demir çelik materyalleri oldu.

KOBİ’ler nasıl marka olur?

Açılış konuşmalarının akabinde TİM Lideri İsmail Gülle moderatörlüğünde “KOBİ’ler Nasıl Marka Olur?” isimli bir panel düzenlendi. Ağır ilgi nazarann panele; Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Sanayi Odası Lideri Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Lideri Ender Küpeli, TAV İdare Heyeti Üyesi Mehmet Erdoğan, TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş İdare Konseyi Lideri Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, ETİ Besin İcra Şurası ve İhracat Küme Lideri Erdinç Ayhan, TİM Bayan Kurulu Lider Yardımcısı Sultan Zirve katıldı.

TUSAŞ Motor Sanayii tepede

Programda, Eskişehir’den geçtiğimiz yıl en çok ihracat yapan birinci 10 firma ile en yüksek katma pahalı ihracat yapan firmaya mükafatları takdim edildi. TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş, Eskişehir ihracat şampiyonu olarak tepede yer aldı. ANOT Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye de en yüksek katma kıymetli ihracat yapan firma mükafatı verildi.

Geçtiğimiz yıl en çok ihracat gerçekleştirerek ödül alan birinci 10 firma sırasıyla şöyleki;

1. TUSAŞ MOTOR SANAYİİ A.Ş.

2. ALP HAVACILIK SAN. VE TİC. A.Ş.

3. EUROPEN DIŞ TİCARET A.Ş.

4. ETİ BESİN SAN. VE TİC. A.Ş.

5. MAGNESİT A.Ş.

6. YURTBAY SERAMİK SAN. VE TİC. A.Ş.

7. KOREL ELEKTRONİK SAN. VE TİC. A.Ş.

8. ROCA TR BANYO A.Ş.

9. ERAY PLASTİK DOĞRAMA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

10. HİSARLAR İTHALAT İHRACAT PAZARLAMA A.Ş.

En yüksek katma kıymetli ihracat mükafatı: ANOT Sanayi ve Ticaret A.Ş

Yatırım tavsiyesi içermez.