Taban fiyata ek artırım için komite toplandı

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Asgari Fiyat Tespit Komisyonu’nun kritik orta artırım toplantısı başladı. Yaklaşık 7 milyon çalışan taban fiyatta gerçekleşecek artışı bekliyor.

İşçi, patron ve hükümetten 5’er temsilcinin katılacağı komite, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’nda bir ortaya geldi.

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alim’in başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu’ndaki görüşmede, Türkiye Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Lideri Ergün Atalay ve Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İdare Şurası Lideri Özgür Burak Akkol yer aldı.

Asgari Fiyat Tespit Kurulu açılışında bir konuşma yapan TİSK Lideri Özgür Burak Akkol, “Dengeli bir sayıda anlaşacağımızı ümit ediyorum” dedi.

TÜRK-İş Lideri Ergün Atalay, “Son beş aydır enflasyonda olan bu yüksek artıştan kaynaklanan bir iş. Ben bilhassa bu toplantıyla ilgili bizi buraya davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum” diyerek kelamlarına başladı. “Bugün 3600 ile ilgili Meclis’te bir yasa tasarısı var. Uzun yıllar çalıştınız. Kamuoyunun değerli meselelerinden biriydi. Emeklilerle ilgili bir düzenleme var. İnşallah oraya getirdiğiniz sayıları üste çekerseniz daha uygun olur” diyen Atalay, minimum fiyatla ilgili de şunları kaydetti:

“Ocak ayında hoş bir artırım yaptık ancak maalesef 3 ay daha sonra aldığımız bu artırım eridi. Çalışanlar bu ülkede en büyük ezayı çeken kesim. Temennim, oluşan enflasyon ortada, bu çerçevede taban ücretliyi dar ve sabit gelirliyi nefes aldıracak bir düzenleme olur diye istek, temenni ediyorum.”

Bakan Alım, konuşmasının devamında, şunları söylemiş oldu:

“Türkiye, tarihi bir minimum fiyat kontratına imza atmış bulunuyordu. Bundan bütün çalışanlar hatta, orta sınıf da mutlu olmuştu. Minimum fiyat, yalnızca taban ücretlilerle sonlu değil, toplumsal tesirleri var. Bir iş yerinde minimum fiyat belirlenince, çalışanların fiyatı de üste gerçek çekiliyor. Minimum fiyatın hudutlu tesiri olmadığını görmemiz lazım. Çalışanların enflasyona karşı korunması nazaranvimizdir. Komitenin çalışmaları yarın tamamlanabilir.”

Mevcut taban fiyat net 4 bin 253 lira

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan taban fiyat yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari fiyatın patrona toplam maliyeti, bir emekçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş seviyesinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt taban fiyat, 775 lira 62 kuruşunu toplumsal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise patron işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

Yatırım tavsiyesi içermez.