Suudilerin Türk Malı ambargosu bitecek mi?

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerginlik yaşadığı ülkelerden Suudi Arabistan’la da bağlantıları düzeltmek için harekete geçti. Şubat ayında bu ülkeyi ziyaret edeceği belirtildi.

Aslında AKP’nin 2002 yılında iktidar olmasının akabinde Türkiye’nin münasebetleri en süratli canlandığı ülkelerden biri olmuştu Suudi Arabistan. Evvel 1966’dan beri Türkiye’ye gelmeyen Kral Abdullah, 2006’da Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 2009’dan 2011’e kadar dört sefer bu ülkeyi ziyaret etti.

Lakin bağlantılar 2018’den daha sonra bozulmaya başladı. Gazeteci Cemal Kaçıkçı cinayeti, Türkiye’nin Körfez siyasetleri ile iki ülke zıt düştü.

Gerginlik resmi olmayan “ticari bir ambargoya” niye oldu.

“Ülkemi seviyorum Türk malı kullanmıyorum.” Geçen yıl Suudi Arabistan’da en yetkili ağızlardan bile duyulan bir slogandı bu.

Türkiye’den konut alanlara konutlarını satma baskısı, Türk eseri satan marketlere yansılar, gümrüklerde Türk malı damgalı eserlere uygulanan engellemeler tansiyonun en kıymetli yansımasıydı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi sayılarına göre Suudi Arabistan’ın Türkiye’den yaptığı 2020’de 2.3 milyar dolar olan ihracat, 2021’de 186 milyon dolara kadar düştü.

Ambargo ilgilerimiz âlâ olmasa da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yardımıyla delindi. BAE’ye ihracat 2020’de 1.9 milyar dolar iken 2021’de bu sayı 3.2 milyar dolara çıktı.

O periyotta sohbet ettiğim ihracatçılara ziyareti sordum. Bu gelişmeler umut vermiş.

İhracatının tartısı Avrupa olduğu biçimde umudunu bir daha Körfez ülkelerine bağlayan Türkiye’ye ise bu yakınlaşmalar ne getirecek, nazaranceğiz!

Jale Özgentürk/Cumhuriyet

Yatırım tavsiyesi içermez.