Soba üzerinde topları ısıtıp dağ köyünde bocce oynuyorlar

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Denizli’nin Babadağ ilçesine bağlı Mollahmet köyünde ortaokul öğrencileri atıl durumda olan okul binasını bocce sınıfına çevirdi. Spor öncesi toplarını yanan sobanın üzerinde ısıtıp bocce öğrenen öğrenciler, şimdiden ulusal formayı terletmek için can atıyor.

Tarihi milattan binlerce yıl öncesine dayanan bocce sporu Denizli’ye yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta olan ve 2013 yılında bu sporla tanışan dağ köyü Mollahmetler’de öğrencilerin vazgeçilmez halinde geldi.

Atıl durumda olan okul binasını bocce sınıfına çeviren öğrenciler, evvel toplarını soba üzerinde ısıtıp akabinde ise oluşturdukları kortu sulamaya başlıyor. Birbirleriyle kıyasıya yarışarak kendilerine gaye belirleyen öğrenciler, Vücut Eğitimi Öğretmeni bununla birlikte ulusal ekip antrenörü olan Bülent Sevinç, nezaretinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Babadağ Halk Eğitimi Merkezi’nin açtığı kurs yardımıyla öğrenciler ise dokümanlı atlette oluyor. Hala çalışmalarını sürdüren öğrenciler içinde vilayet birinciliği elde edenler bulunurken, hayallerini ulusal grup süslüyor.

Vücut Eğitimi Öğretmeni Bülent Sevinç, 840 nüfuslu köyün yarısından fazlasının bu sporu öğrendiğini belirterek, 2013 yılından bu yana köyde eğitim verdiğini söz etti. Ulusal ekibe 2 oyuncu yetiştirdiklerini de belirten Sevinç, yetiştirdikleri öğrenciler içinde yer alan Serdar Kılıç’ın 2019’da Balkan Şampiyonası’nda Bulgaristan´da Balkan birincisi olduğunu da söylemiş oldu. Veliler, çocuklarının bu sporla meşgul olmasının sevindirici olduğunu söz ederken, öğrenciler ise gelecek için hayaller kuruyor.

“MİLLİ ATLET OLMAK İSTİYORUM”

Türkiye derecesi elde etmek istediğini tabir eden öğrenci Saffet Erdoğan, “Bocceyi 2 yıldır oynuyorum ve severek oynuyorum. Denizli birincisi oldum ve gayelerimiz Türkiye derecesi yapmak. Maksadım ulusal sportmen olmak ve Türkiye derecesi elde etmek” diye konuştu.
Merakla başladığı sporu hayli sevdiğini söz eden öğrencilerden Zehra Harmanda ise “Sürekli oynayan ağabeylerimiz ablalarımız gorerek biz de onları örnek aldık ve derece elde etmek için çalışıyoruz. Şu anda elde ettik de, arkadaşlarımla iki kez vilayet birincisi olduk. Amacım vücut eğitimi öğretmeni olmak doğal ki bunu yaparken de bocce üzerinden yürümek istiyorum. Lisanslarımla ulusal sportmen olmak istiyorum” dedi.

“17 TÜRKİYE DERECEMİZ VAR”

Köyde toplam 2013 yılından itibaren 17 derece aldıklarını belirten Vücut Eğitimi Öğretmeni Bülent Sevinç de “Burası 20 yıl evvel kullanılan orta okul binamız. Biz burayı bocce sınıfı olarak değerlendirdik. Olağanda dışarıda oynuyoruz biz bu oyunu. Dışarıda iki tane kortumuz var. Hava muhalefetine takıldığımız da bu kapalı alan bizim için kurtarıcı. Çalışmalarımızı İçeride de devam ettirebiliyoruz. Evet sobamız yakıyoruz. Öncelikle üzerinde toplarımızı ısıtıyoruz. Alanımızı hazırlıklarımızı bitirme kademesinden daha sonra bu alanda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Okulun toplam 53 öğrencisi var, ortaokulda neredeyse tamamına yakını bocce sporu biliyor ve oynuyor. Hatta şu biçimde söyleyeyim biz 9 yıldır bu köyümüzde bu sporu gerçekleştiriyoruz. Köyün yarısından fazlası bocce ile haşır neşir oynuyorlar. Bugüne kadar 7’si Türkiye birinciliği olmak üzere toplam 17 Türkiye derecemiz var ve bu müddet zarfında 2´de ulusal sportmen yetiştirdik. Ulusal ekibe kazandırdık, 2017 yılında Osman Erikli Avrupa Şampiyonası´nda ülkemizi temsil etti. 2019´da dünya Şampiyonası´nda Serdar Kılınç ülkemizi temsil etti. bir daha Serdar Kılıç 2019´da Balkan Şampiyonası´nda Bulgaristan´da Balkan birincisi oldu, köyümüze bu muvaffakiyetleri kazandırdı” dedi.

“ÇOCUKLARIMA ÇOK KATKISI OLDU”

İki çocuğunun da birincilikler elde ettiğini kaydeden öğrenci velisi Fatma Erdoğan ise, “Kızım kaydoldu ve başladı, Denizli birinciliği oldu. Türkiye genelinde Antalya´ya karşılaşmaya gittiler. İkinci çocuğum da 5. sınıftan itibaren başladı. O da denizde vilayet birincisi oldu ve çocuklarıma fazlaca katkısı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kırsal mahallede bocce kursunun açılmasına katkı sağlayan Halk Eğitim Müdürü Mehmet Bayaltun ise, “bir daha Bocce kursumuz var, her yıl Türkiye´de dereceler elde etmekteyiz. Bocce kursumuzda da 830 nüfuslu mahalleden iki tane ulusal ekibe atlet çıkarttık. bu türlü biz kurslarımıza vermeye devam ediyoruz. Elimizden geldiğince her vakit her yerde herkes için eğitim sloganıyla faaliyetlerimize devam ediyoruz” sözlerini kullandı.