Sermekeş Ne Demek ?

Cansu

New member
Sermekeş Nedir?

Sermekeş kelimesi, Türkçede halk arasında genellikle olumsuz bir anlamda kullanılan bir sözcüktür. Temelde, başkalarına ait şeyleri kötü niyetle ya da aşırı derecede sahiplenme eğiliminde olan kişiler için kullanılır. Bu kişilere “sermekeş” denir ve bu terim, zaman içinde toplumda belirli bir olumsuz imaj oluşturmuştur. Bir kişinin sürekli başkalarının yardımlarına bel bağlaması, kendi sorumluluklarını yerine getirmemesi ve yaşamını başkalarına yük olarak sürdürmesi durumunda bu kişi "sermekeş" olarak tanımlanabilir.

Kelime kökeni açısından bakıldığında, “serme” kökünden türediği düşünülmektedir. Bu kök, Türkçede yerleşik olmayan ya da başkalarının gözetimine bırakılan bir durumu ifade eder. Yani sermekeş, aslında sürekli olarak başkalarının desteğiyle hayatta kalan, bağımsızlık göstermeyen, kendi çabalarıyla değil de başkalarının yardımlarıyla yaşamını sürdüren kişiyi tanımlar. Bu anlam, kelimenin halk arasında yaygınlaşan ve genellikle olumsuz bir şekilde kullanılan anlamını da şekillendirir.

Sermekeşin Tanımının Genişletilmesi

Sermekeş kelimesi, genellikle bir kişinin parasal veya sosyal destekle geçimini sağlaması, kendi sorumluluklarını yerine getirmemesi veya tembellikten dolayı başkalarına bağımlı hale gelmesiyle ilişkilendirilir. Bu kişiler, zaman zaman çevrelerindeki insanları sömürerek ya da onların yardımseverliğini kötüye kullanarak hayatlarını sürdürürler. Sermekeş kişiler, başkalarının kaynaklarına dayalı bir yaşam tarzı benimser ve kendi ayakları üzerinde durmak için yeterli çaba göstermezler.

Sermekeşlik, sosyal ilişkilerde bir dengeyi bozan, kişisel sorumluluklardan kaçan ve başkalarının zaman, enerji veya maddi kaynaklarını suistimal eden bir tutum olarak da tanımlanabilir. Sermekeşlik, sadece parasal anlamda değil, sosyal yardımlar, zaman, emek gibi kaynaklar konusunda da görülebilir. Bir kişi sürekli olarak başkalarından yardım almak suretiyle hayatta kalıyorsa ve bu yardımları bir yaşam biçimi haline getirmişse, bu kişi sermekeş olarak adlandırılabilir.

Sermekeşlik Sosyal ve Psikolojik Açıdan Ne Anlama Gelir?

Sermekeşlik, psikolojik ve sosyal açıdan bir tür bağımlılık durumunu da yansıtabilir. Bu kişiler, başkalarına aşırı derecede bağımlıdırlar ve bu durum, özgüven eksikliğinden, sosyal beceri eksikliklerinden veya duygusal bir boşluktan kaynaklanabilir. Sosyal açıdan ise, sürekli yardım bekleyen bir kişi, çevresindeki insanları tükenmişlik ve rahatsızlık hissiyle karşı karşıya bırakabilir. Bu durum, başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmakta zorluk yaşanmasına, sosyal çevreye olan güvenin zedelenmesine neden olabilir.

Ayrıca, sermekeşlik bireyin gelişimini de engelleyebilir. Kişi, kendi başına iş yapmayı öğrenemez ve sürekli olarak başkalarına bağımlı olarak hayatını sürdürürse, kendi potansiyelini keşfetmek ve kullanmakta zorlanır. Bağımsızlık, kendini ifade etme ve kişisel gelişim gibi temel insani ihtiyaçlar, sermekeşlik nedeniyle zarar görebilir.

Sermekeş ve Toplumdaki Yeri

Sermekeşlik, toplumsal yapılar içinde genellikle hoş karşılanmayan bir davranış biçimidir. Toplumlar, bireylerin bağımsız olmasını, kendi ayakları üzerinde durmalarını ve kişisel sorumluluklarını yerine getirmelerini bekler. Bu nedenle, sermekeş kişiler genellikle eleştirilir ve dışlanır. Toplumun geneline göre bir kişi, kendi geçimini sağlamalı, çalışmalı ve başkalarına yük olmamalıdır.

Bununla birlikte, bazı durumlarda insanlara yardım etmek, onlara destek olmak toplumsal dayanışmanın bir parçası olarak görülebilir. Ancak sürekli olarak başkalarına yük olmak, bu dayanışmanın sınırlarını zorlar ve olumsuz bir sosyal imaj yaratır. Bu tür kişiler, toplumda genellikle "tembel", "ağırdan alan" ya da "bencil" gibi etiketlerle tanımlanabilirler.

Sermekeşlik, bazen toplumdaki ekonomik ya da sosyal eşitsizlikler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Eğer bir kişi yeterli fırsatlara sahip değilse ya da toplumun sağladığı desteklerden mahrumsa, kendi başına hayatta kalmakta zorlanabilir. Bu durumda, kişinin sermekeş olarak nitelendirilmesi, onun toplumda hak ettiği desteği bulamamasının bir sonucu olabilir.

Sermekeşlik ile İlgili Yaygın Yanılgılar ve Doğru Anlayış

Sermekeşlik terimi bazen yanlış anlaşılabilir. Örneğin, zor bir durumda olan bir kişi ya da yardım bekleyen biri, mutlaka sermekeş olarak nitelendirilemez. Yardıma ihtiyacı olan bir bireyi sermekeş olarak etiketlemek, onun zor koşullarını göz ardı etmek anlamına gelebilir. Yardım almak, insanın zayıf olduğu ya da başkalarına yük olduğu anlamına gelmez; aksine, bazen toplumlar yardımseverlik ve dayanışma ile ayakta durur.

Sermekeşlik, sadece sürekli yardım isteyen değil, aynı zamanda bu yardımları kötüye kullanan ve karşılık vermeyen kişilere özgü bir kavramdır. Yardım almak, ihtiyaç anında bir insanın hakkı olabilir, ancak bu yardımlar süregeldikçe ve kişi her zaman aynı şekilde davranmaya devam ederse, o zaman söz konusu kişi sermekeş olarak kabul edilebilir.

Sermekeşlik ve Aile İlişkileri

Aile içindeki sermekeşlik, özellikle çocuklar ve ebeveynler arasında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bir çocuk, zamanla kendi sorumluluklarını yerine getirebilmek için çaba sarf etmek yerine, her durumda ebeveynlerinden yardım beklemeyi alışkanlık haline getirebilir. Aile içindeki bu tür tutumlar, çocuğun gelecekteki bağımsızlık becerilerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Aynı şekilde, yaşlı bireyler ya da engelli kişiler de zaman zaman ailelerinden sürekli destek alabilirler. Ancak bu yardım, iki tarafın karşılıklı rızası ve anlayışı doğrultusunda sağlanmalıdır. Aksi takdirde, bir tarafın sürekli yük olma durumunun ortaya çıkması ve aile üyeleri arasında gerilimlerin yaşanması kaçınılmaz olabilir.

Sermekeşlik ve Ekonomik Bağımsızlık

Ekonomik bağımsızlık, sermekeşliğin engellenmesi açısından en önemli faktörlerden biridir. Kendi kazancını sağlamak, bir kişinin bağımsızlık hissini pekiştirir ve başkalarına olan bağımlılığını azaltır. Ekonomik olarak bağımsız bir birey, yalnızca maddi anlamda değil, aynı zamanda duygusal ve psikolojik anlamda da daha özgürdür.

Sermekeşliğin engellenmesi için, hem bireylerin hem de toplumun belirli bir sorumluluk taşıması gerekir. Bireyler, kendi potansiyellerini en iyi şekilde kullanmaya çalışmalı, çevrelerine ve toplumlarına katkı sağlamaya gayret etmelidirler. Toplum ise, yardımseverliğini ve dayanışmasını yalnızca gerçek ihtiyaç sahipleriyle sınırlı tutmalı, sürekli olarak başkalarına yük olmaya çalışan kişilere karşı da bilinçli olmalıdır.

Sermekeşlik ve Kişisel Gelişim

Sermekeşlik, kişisel gelişimin önündeki en büyük engellerden biridir. Kişinin sürekli olarak başkalarına bağımlı bir yaşam sürmesi, kendi yeteneklerini keşfetmesine ve geliştirmesine engel olabilir. Bağımsızlık, özgürlük ve kendi kararlarını alabilme becerisi, kişisel gelişimin temel taşlarıdır. Sermekeşlik, bu süreci sekteye uğratır.

Sonuç olarak, sermekeşlik bir yaşam tarzı haline geldiğinde, birey sadece çevresindeki insanlara yük olmakla kalmaz, aynı zamanda kendi içsel gelişimini de engeller. Bu nedenle, her bireyin kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve başkalarına yük olmadan yaşayabilmesi büyük önem taşır.