Rezervleri eriten iktidar stratejik şirketleri satıyor

Mihriban

Global Mod
Global Mod
İktisat eski bakanı Ufuk Söylemez, TEİAŞ özelleştirmesi sonucunı eleştirerek iktidarın istihdam yaratacak hiç bir siyaset geliştiremezken, ülkenin stratejik şirketlerini haraç mezat sattığını söylemiş oldu.

Tüm iletim sınırlarının sahibi ve operatörü olan TEİAŞ yüzde 100 doğal monopol. Kamu faydası gereği kâr etme gayesi olmayan TEİAŞ’ın özelleştirilmesi reaksiyon çekti.

Söylemez, “Özelleştirme, kârlı ve monopol niteliğindeki kurum ve kuruluşların haraç-mezat satışı değildir. Elektrik iletimi ve dağıtımı tam manasıyla bir kamu misyonu ve sorumluluğudur. TEİAŞ inhisar pozisyonundadır ve kârlı bir işletmedir. Ayrıyeten Cumhuriyet’in senelerca yaptığı güç iletim hatları-trafo merkezleri üzere milyarlarca liralık altyapıyı yapan ve işleten TEİAŞ bu pozisyonuyla tam manasıyla stratejik bir kurumdur. İktidar iktisatta hayli sıkıştı. Çıkış yolu bulacak bir vizyona da takımlara da sahip değil. O niçinle bir yandan beton iktisadına abanırken, öteki yandan elde avuçta ne var ne yok haraç mezat satıp savmaya çalışıyor ne yazık ki” dedi.

Söylemez, “Hukuk devletinden uzaklaşan otoriter bir tek adam rejimi niçiniyle, kalıcı direkt yabancı sermaye girişleri büsbütün durdu” tabirini kullandı.

PROGRAMLARI YOK

Vatandaş her geçen gün yoksullaşırken AKP’nin orta vadeli akılcı bir iktisat programı ortaya koyamadığını söyleyen Söylemez, “Özelleştirme, özel dalın geliştiği ve rekabet edebildiği dallarda, ziyan eden kurumlar için yapılmalı. 448 milyar dolar dış borçlar ve net negatife dönüşen rezervler karşısında güzelce sıkışan iktidar, bu biçimde akıl ve mantık dışı uygulamalardan medet umuyor” sözünü kullandı.

Kendi sitesinde ‘kritik faaliyet’ diyor

Özelleştirilmesine dair Cumhurbaşkanı sonucu yayımlanan TEİAŞ’ın internet sitesinde şu söz kullanılıyor: “Ülkemizde TEİAŞ tarafınca yürütülen iletim faaliyeti, üretilen elektriğin tüketiciye dağıtımını sağlayan ve dağıtım şebekesine transferinden sorumlu kritik faaliyeti söz etmektedir.” TEİAŞ’ın 2023 stratejik maksadı olan “Ülkemizi bölgesinde memleketler arası bir elektrik gücü koridoru haline getirmek”, şirketin değerini ortaya koyuyor.

Hasret Ermiş Beyhan/Sözcü

Yatırım tavsiyesi içermez.