OSB’lerde uygulanan güç kesintileri üretimi vurdu

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Elektrikte yüzde 70 kesinti, doğalgazda yüzde 60 kotası uygulanırken fabrikalarda da kontrol başladı. Sonda olan ya da kotayı aşan fabrikalara ikazda bulunuldu.

İran’ın doğalgaz kesintisi yapması niçiniyle Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yönelik uygulanan doğalgaz kısıtlaması ve elektrik kesintisi, üretimi vurdu. Fabrikalarda kontrol yapılırken, üreticilere “sınırın aşılması durumunda gazın kesileceği” bildirilmeye başlandı. Bu niçinle fabrikalar, makineleri durdurmak zorunda kaldı.

Güç olmadan üretim yapılamacağını vurgulayan Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) İdare Konseyi Lideri Hüseyin Kutsi Tuncay, “Fabrikalarda üretim durdu. Güç yok” dedi. CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın ise ihracat amaçlarına işaret ederek, “Sanayi çarkları durdu. Saray’ın krize reçete olarak sunduğu ihracatın artacağı söylemi de güç buhranıyla birlikte geçerliliğini yitirdi” diye konuştu.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine nazaran İran’ın, “arıza” sebebi öne sürülerek gaz akışını durdurması kararı Türkiye’deki OSB’lerde kullanılan doğalgaz için yüzde 40 kısıtlamaya gidilmiş ve elektrik kesintisi yapılacağı açıklanmıştı. Ankara’da gaz dağıtımı yapan Başkentgaz da BOTAŞ’ın yazısı üzerine sanayicilere bildirimde bulundu. 20 Ocak’ta “ivedi” olarak gönderilen yazıda, “son devirde mevsimsel şartların etkisinin artması ve yurtdışı arz kaynaklarından sağlanan doğalgaz ölçüsündeki azalmalar niçiniyle Türkiye’de arz-talep istikrarının sağlanmasında kimi kuvvetliklerle karşılaşıldığı” açıklandı.

“MÜEYYİDE YANSITILIR”

İstikrarın sağlanmasında karşılaşılan kuvvetliklerin bertaraf edilebilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve uygulanması zaruretinin doğduğu aktarılan yazıda, kullanmasın, “21 Ocak saat 08.00 prestijiyle ikinci bir bildirime kadar günlük ortalama doğalgaz ölçüsünün yüzde 60’ına tekabül eden doğalgaz ölçüsü ile sonlandırıldığı, talimata muhalif hareket edilmesi halinde ise BOTAŞ tarafınca uygulanacak müeyyidelerin yansıtılacağı” kaydedildi.

KONTROLLER BAŞLADI

Bunun üzerine fabrikalar, güç zahmetiyle birlikte üretim krizine girdi. Edinilen bilgiye göre, fabrikalarda bahse ait kontroller başladı. Kullanım hududunda olan ya da kotayı aşan fabrikalara ihtarda bulunulduğu, hudutta olanlara ise aşım durumunda kesinti yapılacağı istikametinde bildirimde bulunulduğu öğrenildi.

Biroldukca fabrika, çalışmalarını ya yarı yarıya indirdi ya da durdurdu. Üretmeye devam eden fabrikalara ise bir daha Başkentgaz tarafınca “tehditvari” bir yazı gönderildi. Örneğin, bir sanayiciye 24 Ocak’ta gönderilen yazıda, doğalgaz kısıtlaması anımsatılarak, “BOTAŞ’tan alınan e-posta ile günlük doğalgaz çekişlerinin incelendiğinin, kısıntıya ait uygun fiili çekiş yapılmadığının görüldüğünün, bildirime uygun doğalgaz çekişi yapılmaması durumunda istemeyerek de olsa sistem istikrarının sağlanabilmesi ismine kesinti uygulaması yapılması zaruretinin doğacağının bildirildiği” aktarıldı.

“MALİYET OLARAK YANSIYACAK”

Cumhuriyet’e konuşan Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) İdare Heyeti Lideri Hüseyin Kutsi Tuncay, elektrikte yüzde 70 kesinti, doğalgazda ise yüzde 60 kotasının uygulandığını vurgulayarak, “Fabrikalara yönelik kontrol var. Bizi de ‘Yüzde 60 kapasiteyi geçtiniz, gazınızı keseriz’ diye uyardılar. Kesen olmadı lakin ihtar yapıldı. Para cezası uygulanmadı, esasen çabucak uygulanmaz, ondan sonrasında faturaya gelir” dedi.

Mecburî olarak bütün yatırımcıları uyardıklarını ve kullanmasın aşılması durumunda kesinti olabileceğinin bildirildiğini kaydeden Tuncay, “Elektrik kesintisi de var. Elektrikte kesinti olunca gaz da tek başına epey işe yaramıyor. Ekonomik sonuçlarının ne olduğunu ve ne kadar olacağı konusunda hiç bir öngörümüz yok. Üretim hayatının kısıtlanmasının iktisada tesirleri, kendini bir günde aşikâr etmez. Önümüzdeki günlerde bu kısa kesintinin bile ne kadar etkilediğini bakılırsaceğiz. Üretim maliyeti olarak yansıyacaktır” tabirlerini kullandı.

Üretim hayatının ana girdisinin güç olduğunu ve güç olmadan üretmenin mümkün olmadığını vurgulayan Tuncay, gelen kısıtlı gücün sırf idari ve güvenlik üzere alanlarda kullanılabildiğini aktararak, “Fabrikalarda üretim durdu. Şu an üretim yok. Üretim yapacak güç yok” diye konuştu.

OSTEM’DEN İKİ FARKLI AÇIKLAMA

Ankara’da bulunan OSTİM OSB, internet sitesinden bölgedeki sanayi kuruluşlarına yaptığı duyuruda, BOTAŞ’tan gelen “kısıntı ölçüsünün aşılması nedeni öne sürülerek doğalgazın büsbütün kesileceği” ihtarını paylaştı.

Öte yandan OSTİM OSB’den yapılan açıklamada ise biroldukca OSB’nin üretime orta verdiği, kendi bölgelerinde kısıntı/kesintinin yalnızca saat 08.00-18.00 içinde uygulandığı açıklandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, “Uygulamaya aldığımız program kapsamında sanayicilerimizin üretimini büsbütün durdurmasını önledik” sözünü kullanımı dikkat çekti.

Yatırım tavsiyesi içermez.