Niğde otoyolunda 2.8 milyarlık kamu ziyanı: Kim bu firma?

Mihriban

Global Mod
Global Mod
CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Kurulu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde otoyolu üretim sürecinde ihaleyi alan ERG Şirketler Kümesi lehine ek müddet verilmesi ve şirket kusuru niçiniyle gecikmeden dolayı 156 milyon 780 bin Euro’luk (2.8 milyar TL) kamu ziyanı olduğunu deklare etti.

EK İŞLETME SÜRESİ

Yavuzyılmaz, 2.87 milyar liralık oluşan ziyana ait Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Karayolları Genel Müdürlüğü yöneticileri hakkında ‘bakılırsavi berbata kullanma’, ‘fesat karıştırma’ kabahatlerinden şikayetçi oldu.

İddiasını, 2017 yılına ait Sayıştay Raporu’na dayandıran Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde Otoyolu İşi’nin üretim mühleti başlangıcının, şirkete ek işletme mühleti verilecek biçimde mevzuata karşıt düzenlendiğini tespit ettiklerini belirtti. Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:

“Sayıştay raporuna göre; resmi olarak işin üretim müddetinin başlayabilmesi için, uygulama mukavelesinin yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yürürlüğe girebilmesi için ise uygulama kontratının imzasından daha sonra, şirketin kimi kuralları 180 gün ortasında yerine getirmesi gerekiyor. Fakat uygulama kontratı 360 gün daha sonra yürürlüğe girebiliyor. Alanda ise fiili durum farklı. Resmi olarak işin imal mühleti başlatıldığında, işin 360 günlük kısmı esasen yapılmış durumda.”

KAMUYA BÖLÜM ERTELENDİ

Uygulama mukavelesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üretim artı işletme müddeti işletildiği için yürürlüktilk evvel yapılan işler niçiniyle kısalan yürürlük daha sonrasındaki üretim işlerindeki 360 günlük müddetin, işletme müddetinin sonuna eklendiğini belirten Deniz Yavuzyılmaz, bu biçimdece işletme müddetinin uzadığını, otoyolun kamuya periyodunun de 360 gün ötelendiğini belirtti. Yavuzyılmaz, “nazaranvli şirkete de bu mühlet kadar garanti ödemeleri peşkeş çekilmiş oluyor” dedi.

ERBİLGİN AİLESİ KİM?

Odatv’nin haberine bakılırsa ihaleyi alan ERG Şirketler Kümesi boğazın en kıymetli yalısının satışıyla 2006 yılında gündeme geldi. Şirketin 2017 yılında hayatını yitiren Barajlar hükümdarı diye bilinen kurucusu Sami Müfit Erbilgin, dünyaca ünlü Forbes mecmuasının yalısını, dünyanın en değerli dördüncü meskeni ilan etmesiyle haberlere husus oldu.

Dünyanın en değerli dördüncü meskeninin sahibi Müfit Erbilgin’in ve şirketinin vergi listesinde isminin olmaması tartışma yaratmıştı.

HANGİ ALANLARDA VAR

Şirketin sitesinde yer alan bilgiye bakılırsa 1966 yılında kurulan firma, projelerin planlanması, proje, imalat, inşaat ve montajı mevzularında faaliyet gösteriyor. Sitedeki bilgiler şöyleki:

“Kuruluşundan bu yana, ERG birfazlaca baraj, hidroelektrik santral, sulama ve kanalizasyon tesisleri, hava alanları, yollar, köprüler vb. inşaat işlerinin proje ve inşaatını muvaffakiyetle tamamlamıştır. Temel faaliyet alanları: Çeşitli endüstriyel tesisler ile altyapı yatırımları proje ve mühendislik hizmetleri. Baraj, havaalanı, termik santral, vb., altyapılar ile endüstriyel tesislerin tüm inşaat, imalat ve montaj işlerinin üretimi. Her türlü altyapı inşaatı, Her cins çelik yapı inşaat işlerinin planlama, projelendirme, imalat ve montaj işleri.”

TEMA’DAN AKKUYU’YA

TEMA Vakfı kurucuları içinde yer alan Sami Müfit Erbilgin’in Akkuyu Nükleer Santraline de teklif vermişti. Projenin ana müteahhidi Rus Atomstroyexport şirketi, Zirve İnşaat, Rönesans, Cengiz İnşaat, Tekfen İnşaat, Gama Holding, Doğuş İnşaat, Nurol İnşaat, ERG İnşaat, İspanyol Tecniacas Reunidas ve YDA ile birlikte ERG inşaata da nükleer santral sürecinde yapılacak işler konusunda bilgi vermişti.

Yatırım tavsiyesi içermez.