Nebati’den ekonomistlere: Siz bizim faiz indirdiğimize bakmayın

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Toplantıya katılan ekonomistler, Bakan’ın yüzde 36’lık enflasyonun altında kredi kullanması yapıldığını ve bunun muvaffakiyet olduğunu, yüzde 14’lük Merkez Bankası faizine bakılmadığını söyleyerek ‘’Merkez Bankası’nı ve siyaset faizini önemsizleştirdik’’ tabirlerini kullandığını aktardı.

Karar’ın haberine nazaran Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumartesi günü ekonomist ve akademisyenlerle İstanbul’da bir ortaya geldi. Hazine Bakanı Nebati, akademisyen ve ekonomistlerle yaptığı görüşmede enflasyon, faiz, döviz kurları, döviz endeksli mevduat üzere konularda açıklamalarda bulundu. Daha evvel enflasyonu cari fazlayla çözeceklerini ve pik yapacağını söyleyen Nebati’nin enflasyonun bir kaç ay yüzde 40’larda kalabileceğini, lakin yüzde 50’ye yükselmesini beklemediklerini söylemiş olduği öğrenildi.

Nebati ayrıyeten, enflasyon oranının, ocakta aylık yüzde 6-8 ortası olacağını, “Şubat da yüksek olacak, fakat yılsonu yani Aralık’ta baz tesiri ile 14 puan inecek. Besin enflasyonu kuraklık olmaması niçiniyle aşağı gelecek” dediği aktarıldı. İştirakçiler Bakan Nebati’nin, yüzde 36’lık enflasyonun altında kredi faizi oranlarıyla kredi kullanması yapıldığını, yüzde 14’lük Merkez Bankası faizine bakılmadığını söyleyerek “’Merkez Bankası’nı ve siyaset faizini önemsizleştirdik’’ tabirlerini kullandığını belirtti.

Hatta Bakan Nebati “Enflasyonun altında kredi kullanıyorsunuz. Bu bir muvaffakiyet değil mi?” Baktırdım, Cumhuriyet tarihinde bu biçimde bir muvaffakiyet olmuş mu diye; kendimizi süper başarılı görüyoruz” dediği söz edildi. Ayrıyeten şirketlerden 10 milyar dolarlık DTH bozulmasını bekliyorum diyen Nebati’nin kurumların ellerindeki Döviz tevdiat hesaplarını TL’ye çevirmeleri halinde elde edilecek Kurumlar Vergisi istisnasını kullanmak isteyeceklerini belirterek, “Önümüzdeki devirde kur hareketini takip etmenizi öneriyorum. Şirketlerin 90 milyar dolar civarında döviz mevduatı bulunuyor. Grubumuz 20 milyar dolarında döviz bozulabileceğini öngörüyor. Ben ise, 10 milyar dolar civarında bozum gerçekleşmesini bekliyorum” dediği öğrenildi.

‘SADECE ELEKTRİK, DOĞALGAZ SİGARA 5 PUAN EDİYOR’

Bakan Nebatinin enflasyon oranının, ocakta aylık yüzde 6-8 ortası olacak kelamlarını yorumlayan ekonomistler yalnızca elektrik, doğalgaz ve sigaranın 5 puan ettiğini belirterek ocakta TÜFE’nin yüzde 13.5’i aşacağını belirtti.

Ekonomist Mustafa Sönmez yaptığı değerlendirmede ‘’Nebati ocak ayında yüzde 6-8 ötüründa TÜFE artışı beklediğini söylemiş. Ortası, yüzde 7 olsa yıllığı yüzde 43 ediyor. Nebati, nereden çıkarıyor yüzde 6-8’i? Yalnızca elektrik, doğalgaz, sigara, akaryakıt 5 puan ediyor. Ocak TÜFE’si Aralık’ın yüzde 13,5’ini geçer. Yıllığı da yüzde 50’yi aşar. Gözümüz TÜİK’in üstünde’’ dedi. TCMB eski başekonomisti Hakan Kara ise ‘’Yetkililer ocak enflasyonunun yüzde 6-8 içinde olacağını varsayım etmiş. Aralık’taki ivme o kadar kuvvetli ki, Ocak’ta fiyatlar değişmese bile evvelki aydan taşınan 5,8 puan var. Üzerine güç, tütün ve başka artırımlar eklendiğinde yüzde 10’u geçiyor. Ocak’ta yüzde 6-8 içinde gelirse şaşırırım’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘YENİ PARA SİYASETİMİZ YOK’

Hazine Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarını pahalandıran ekonomistler Merkez Bankası’nın bağımlı hale geldiğini belirtti. Gelecek Partisi İktisat Siyasetleri Lideri Kerim Rota toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘’Bakanın “TCMB bağımsız değildir, olamaz. Siyaset faizini devreden çıkarttık. Bu bir muvaffakiyet değil mi?” dediği sav ediliyor. Çok yanlışsız, bağımlı hale gelen TCMB’nin faizini artık kimse dikkate almıyor. Bu da Bakan’ın ve TCMB’nin prestijini gösteriyor’’ dedi.

Ekonomist İris Cibre ise ‘’Sayın Bakan siyaset faizini önemsizleştirdiklerini açıklamış. Yeni para siyasetimiz yok. Fiyat istikrarı komitesi kurulduğunda TCMB’nin yerini mi alacak diyerek espiri yaptığımızı sanmıştık halbuki..’’ yorumunu yaptı.

Yatırım tavsiyesi içermez.