Mukaveleler eksik yapılınca TDİ, Akport’a 60 Milyon TL ödedi

Mihriban

Global Mod
Global Mod
TDİ, limanı kiraya verdiği şirketin kontrat fesih talebini onaylayınca kira geliri alması gerekirken kiracıya 60 milyon TL ödedi.

Mülkiyeti Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ilişkin Tekirdağ Limanı’nın işletme hakkı, 1997 yılında Akport Tekirdağ Liman İşletmesi A.Ş.’ye devredildi. Şirket, “İfa imkansızlığı” sebebi öne sürülerek 2012 yılında TDİ’den limanı geri almasını talep etti.

alebi inceleyen Özelleştirme Yüksek Şurası, TDİ’nin tüm alacakları ile ziyan, ziyan, tazmin hakları gizli kalmak kaydıyla mukavelenin feshedilmesini onayladı.

3 davayı da kaybetti

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine nazaran, mukavelenin fesih edilmesinin çabucak akabinde şirket, “İadeden kaynaklı ziyanım var” diyerek TDİ’ye karşı üç dava açtı. Davaların biri, hakem heyetinin TDİ’nin Akport isimli şirkete 59 milyon 242 bin TL ödemesine karar vermesi ile sonuçlandı. TDİ sonucu itiraz etse de sonuç alınamadı.

Şirket bu defa, “Liman işletmesinden kaynaklı alacağım var” diyerek 6,7 milyon TL’lik faturayla ilgili alacak davası başlattı. TDİ, bu davayı da kaybetti. Şirketin TDİ’ye karşı kazandığı davalar bunlarla da sonlu kalmadı. Akport, “Katma bedel vergisinden dolayı rücu alacağım var” diyerek bir defa daha yargı yoluna gitti. TDİ’ye karşı 16 milyon TL’lik alacak davası açılırken yönetim, 9 milyon TL ödemeye mahkum edildi.

Süreç üçüncü davanın akabinde da tamamlanmadı. Akport firması TDİ’ye yazı göndererek, “Bütün alacak davalarını ben kazandım. Temyizde de bu iş bozulmayacak icra masrafları, faizleri, vekalet fiyatları, harçları dahil bize 123 milyon 748 bin TL borcunuz var, gelin bu hususta anlaşalım” diye yazı gönderdi. Köşeye sıkışan TDİ, Özelleştirme İdaresi’nin sonucuyla sulh görüşmelerine başladı. Görüşmelerden, şirkete 60 milyon TL ödenmesi istikametinde karar çıktı.

“Sözleşmeler eksik yapılmış”

TDİ’nin limanı, işletilmesi için devrettiğinin altını çizen CHP Milletvekili Mustafa Tuncer, “İşletme periyot mukavelesi eksik mi yapıldı ya da bilmeyenler tarafınca mı hazırlandı?” diye sordu.

Kurumun işletme hakkını devralan şirket tarafınca kandırılıp kandırılmadığını da soran Tuncer, “Sözleşmede kandırılmış görünüyorsunuz ve kurum 100 milyon TL ödemek zorunda kalmış” dedi. TDİ’nin mali hesaplarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu’nda kelam alan Tuncer, şunları kaydetti:

“Sözleşmeyi yapan şahıslarla ilgili kurum ne yaptı? Burada ne olursa olsun bir kurumu ziyana uğratan işçi ya da çalışanlar görünüyor. Zira o kontratlar eksik yapılmış. Karşılıklı sulh olunmamış, hiç bir şey yapılmadan -bu biçimde demek istemiyorum ama- güya bilerek ve isteyerek o paranın ödeneceğine göz yumulmuş üzere görünüyor.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne bağlı Tekirdağ Limanı, Özelleştirme Yönetimi Başkanlığı tarafınca 1997 yılında Akkök Grup’a kiralanmıştı. Bölgede küçük bir iskele olarak hizmet veren Tekirdağ Limanı Akkök Grubu’na geçtikten daha sonra 65 milyon dolarlık yatırımla Trakya’nın ana limanı olmuştu.

Yatırım tavsiyesi içermez.