Kooperatif Hisse Devri Noter Şart Mı ?

Dusun

New member
Kooperatif Hisse Devri: Noter Şart Mı?

Kooperatifler, üyelerinin ortaklaşa sahip olduğu ve belirli bir amaca hizmet etmek üzere kurulan, tüzel kişilik kazanan işletmeler olarak önemli bir rol oynamaktadır. Kooperatifler genellikle konut, tarım, ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterir. Kooperatif hisseleri, üyelerine çeşitli haklar tanırken, aynı zamanda bu hakların devri de söz konusu olabilir. Kooperatif hisse devri ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri, bu işlemin noter aracılığıyla yapılması gerekip gerekmediğidir. Bu yazıda, kooperatif hisse devrinin noter şartı olup olmadığını, devrin nasıl yapılması gerektiğini ve ilgili yasal düzenlemeleri ele alacağız.

Kooperatif Hisse Devri Nedir?

Kooperatif hisse devri, bir kooperatif üyesinin, sahip olduğu kooperatif hissesini başka bir kişiye devretmesi anlamına gelir. Kooperatif hissesi, üyenin kooperatif içerisindeki payını ve haklarını simgeler. Hisse devri, kooperatifin işleyişi ve üyelerinin hakları açısından önemli bir işlemdir. Kooperatif hisselerinin devri genellikle kooperatifin tüzüğü, yönetim kurulu kararları ve bazı yasal düzenlemelere tabidir.

Kooperatif Hisse Devri Noter Şartı Var Mı?

Kooperatif hisse devrinde noter şartı olup olmadığı, kooperatifin türüne, türün bağlı olduğu yasal düzenlemelere ve kooperatifin iç tüzüğüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, genel olarak kooperatif hisse devrinin noter onayı ile yapılması gerekip gerekmediğini belirleyen birkaç faktör bulunmaktadır.

Kooperatif hisselerinin devri, Türk Medeni Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilen hükümler çerçevesinde yapılmaktadır. Ancak, kooperatif hisse devrinin noter tasdiki ile yapılması her zaman zorunlu değildir. Kooperatif tüzüğünde, hisse devri ile ilgili belirli hükümler yer alıyorsa, bu kurallar geçerli olacaktır. Örneğin, kooperatifin yönetim kurulu onayı veya diğer üyelerin rızası gibi şartlar öne çıkabilir. Bu bağlamda noter şartı olmadan, kooperatifin belirlediği iç kurallar ve yasal düzenlemeler devrin geçerliliği için yeterli olabilir.

Kooperatif Hisse Devri İçin Noter Gerekliliği Durumu

Bazı kooperatif türlerinde, hisse devri için noter onayı gerekebilir. Özellikle gayrimenkul ve konut kooperatiflerinde hisse devri, çok daha dikkatli ve titiz bir şekilde yapılmalıdır. Bu tür kooperatiflerde, devredilen hisse ile birlikte taşınmaz mal hakları da devredilebileceğinden, işlem sırasında noter aracılığıyla yapılan onay, tarafların haklarının korunması açısından önem taşır.

Diğer bir durum ise, kooperatif tüzüğünün hisse devrini özel koşullara bağlamış olmasıdır. Tüzükte hisse devrinin noter aracılığıyla yapılması gerektiği belirtilmişse, bu koşul geçerlidir. Yani, kooperatif üyelerinin tüzükle belirlediği kurallar doğrultusunda hisse devri noter aracılığıyla yapılmalıdır. Aksi takdirde devrin geçersiz sayılabileceği unutulmamalıdır.

Kooperatif Hisse Devri Noter Onayı Olmazsa Ne Olur?

Eğer kooperatif tüzüğü veya yasal düzenlemeler, hisse devri için noter onayını şart koşuyorsa ve bu işlem yapılmazsa, hisse devri geçerli olmayabilir. Bu durumda, devrin yasal sonuçları ortaya çıkmaz ve eski hisse sahibi, kooperatif ile olan ilişkisini sürdürebilir. Diğer taraftan, noter onayı gerekmeyen durumlarda, devrin kooperatifin yönetim kurulu onayı ile gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır.

Kooperatif tüzüğünde veya kanunda belirtilmeyen durumlarda, hisse devri işleminin geçerli olabilmesi için taraflar arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçilmesi önemlidir. Herhangi bir yasal sorun yaşanmaması adına, noter onayı almak her zaman daha güvenli bir seçenek olabilir.

Kooperatif Hisse Devri İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Kooperatif hisse devri için gerekli belgeler, kooperatif türüne ve tüzüğüne göre değişebilir. Ancak, genel olarak aşağıdaki belgeler devrin yapılabilmesi için gereklidir:

1. **Kooperatif Hisse Devri Sözleşmesi**: Taraflar arasında yapılan anlaşmanın yazılı hale getirilmesi gerekmektedir. Bu sözleşme, tarafların kimlik bilgilerini, hisse devrinin koşullarını ve devrin şartlarını içermelidir.

2. **Kooperatifin Yönetim Kurulu Kararı**: Eğer kooperatif tüzüğünde yönetim kurulu onayı gerekmekteyse, hisse devri için yönetim kurulu kararı alınmalıdır.

3. **Noter Onayı (Gerekli Durumda)**: Eğer kooperatif tüzüğünde noter onayı şart koşulmuşsa, bu onay alınmalıdır.

4. **Kimlik ve İkametgah Belgeleri**: Hisse devri işlemi için tarafların kimlik bilgileri ve ikametgah belgeleri de gerekli olabilir.

Kooperatif Hisse Devri Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kooperatif hisse devri işlemi, taraflar için bazı sorumluluklar ve yükümlülükler getirebilir. Bu nedenle, hisse devri yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar şunlardır:

1. **Kooperatif Tüzüğünü İncelemek**: Hisse devri işlemine başlamadan önce, kooperatifin tüzüğünün dikkatlice incelenmesi önemlidir. Tüzükte yer alan hisse devri ile ilgili hükümler, işlemin nasıl yapılacağını belirler.

2. **Yönetim Kurulu Onayını Almak**: Kooperatif tüzüğünde yönetim kurulu onayı gerektiren bir durum varsa, bu onayın alınması gerekmektedir. Aksi halde, devrin geçersiz sayılması mümkündür.

3. **Noter Onayı Gerekli Mi?**: Kooperatifin tüzüğünde noter onayı gerektiren bir durum varsa, noter aracılığıyla devrin yapılması gereklidir. Bu durumda, noter sözleşmesi ile hisse devri gerçekleştirilebilir.

4. **Hukuki Danışmanlık Almak**: Kooperatif hissesi devri, bazı karmaşık hukuki prosedürleri içerebilir. Bu nedenle, devrin doğru şekilde yapılabilmesi için bir avukattan hukuki danışmanlık almak faydalı olabilir.

Sonuç

Kooperatif hisse devri, genellikle kooperatifin tüzüğüne ve yasal düzenlemelere uygun şekilde yapılmalıdır. Noter onayı gerekip gerekmediği, kooperatifin türüne, tüzüğüne ve devrin koşullarına bağlı olarak değişir. Her durumda, kooperatifin iç yönetmeliği ve yasal düzenlemelere uygun hareket etmek, devrin geçerli olmasını sağlamak için oldukça önemlidir. Noter onayı, özellikle gayrimenkul ve konut kooperatiflerinde tarafların haklarını korumak adına genellikle tercih edilir. Hisse devri işlemi, doğru şekilde yapıldığında, kooperatif üyeleri için herhangi bir hukuki sorun yaratmaz ve işlemin geçerliliği sağlanmış olur.