Josef de Souza: Unutamadım iki golü de Galatasaray’a attım

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Beşiktaş’ın yıldız futbolcusu Josef De Souza, Özel Üsküdar SEV Ortaokulu’nun düzenlediği Inspirational Sports Talks (İlham Verici Spor Söyleşisi) aktifliğine online olarak katıldı ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Beşiktaş’ın yıldız ismi Josef de Souza, ortaokul öğrencileriyle bir ortaya gelerek hem futbol serüvenini anlattı hem ilham veren tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerini bütüncül eğitim yaklaşımıyla spor, sanat, bilim üzere alanlarda tam donanımlı bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleyen Üsküdar SEV Ortaokulu’nun Inspirational Sports Talks (İlham Verici Spor Söyleşisi) aktifliğine Beşiktaş’ta forma giyen Brezilyalı futbolcu Josef de Souza konuk oldu.

Josef de Souza orta saha oyuncusu; çevrim içi olarak buluştuğu ortaokul öğrencilerinin sorularını samimiyetle yanıtladı ve tavsiyelerde bulundu:

“ANNEM YETENEĞİMİ GÖRDÜ”

“Futbola fazlaca küçükken, çabucak hemen altı-yedi yaşındayken başladım. Arkadaşlarım, etrafımızdaki herkes anneme benim futbola yatkın olduğumu söylemiş oldu; annem de yetenekli olduğumu gördü ve beni destekledi. Futbola başladığım birinci vakit içinder eğitimime devam ettim lakin daha sonra eğitime orta vermek zorunda kaldım. Futbol oynamaya devam ettim.”

“FAKİR BİR AİLEDEN GELİYORUM”

“Fakir bir aileden geliyorum. Profesyonel futbolcu olmak sahiden epeyce sıkıntı, aşmanız gereken mahzurlar fazlaca. Brezilya da futbolcu olmak sahiden hayli güç ancak Allah’ın sayesinde futbolcu olmayı başardım.”

“BREZİLYA’DA FUTBOLCU DOĞUYORUZ”

“Dünyada Brezilyalı atletlerin sırrını şöyleki açıklayabilirim; biz futbolcu doğuyoruz, doğuştan futbolcuyuz diyebiliriz. Brezilya’da sahiden epey büyük bir gelenek var. Doğan her erkek çocuğu futbolcu olmaya teşvik ediliyor, bilhassa babalarımız bizi hayli destekliyor. Ben futbolcuyum, oğlum da futbolcu olma yolunda ilerliyor. Alışılmış ki hayli güç bir yol, kimileri futbolcu olabiliyor, kimileri olamıyor. Ancak dediğim üzere kanımızda, içimizde var herbiçimde futbol.”

“PLAJ FUTBOLU BREZİLYA’NIN YÜZÜDÜR”

“Brezilya’da futbolun gelişmesinde babalarımızın, ailelerimizin dayanağının yanı sıra plaj futbolunun da değerli bir tesiri var. Plaj futbolu Brezilya’nın yüzüdür, sembolüdür; kuvvetli bir devlet dayanağı de var. Sahiden devlet, plaj futbolunun oynanması için her alanda elinden geleni yapıyor. Şimdilerde futsal yani salon futbolu da hayli revaçta. Tıpkı biçimde devlet futsalı da destekliyor, yatırımlarda bulunuyor.”

“BREZİLYA VE TÜRKİYE ÇOK BENZİYOR”

“Türkiye’ye epeyce âlâ alıştım. Burada sahiden bir futbol aşkı var. Brezilya ile Türkiye içinde fazlaca fazla benzerlik var. Futbola olan sevgi, yabancılara gösterilen misafirperverlik Brezilya’ya hayli benziyor.”

“SADECE ALANDA FAIR-PLAY OLMAZ”

“Fair-Play bana nazaran yere düşen rakip oyuncunun topunu dışarı atmaktan fazlaca daha öte bir şeydir. Fair-Play sahanın haricinde başlıyor; rakibe her alanda hürmet duymak, saha öncesi medyada olsun, toplumsal medyada olsun her adımda yaşanması gerekiyor. Dışarıdaki telaffuzlar ve hareketlerle başlıyor ve tabi ki son adımda da sahanın içerisinde Fair-Play tamamlanıyor. Ben epey hırslı ve epeyce istekli bir oyuncuyum. Saha içerisinde sert de bir futbol üslubum var lakin bu büsbütün kazanmak içindir; her vakit Fair-Play’e ehemmiyet gösterdiğimi söyleyebilirim.”

“TEKNOLOJİ FUTBOLUN HİSSİNİ BİTİRMEMELİ”

“Tüm hayatı etkileyen teknoloji, futbolda ise hepimizin gördüğü ve bildiği üzere hakem alanında hayatımıza girdi. Daha fazla adalet gelsin, yanılgılar ortadan kalksın diye teknolojiden yararlanıyoruz. Onun haricinde göze görünmeyen, yani seyircilerin fazla takip etmediği koşu aralıkları var, futbolcuların saha ortasındaki performansını tahlil eden öteki teknolojiler de var, fakat güya bu kadar teknoloji şu andaki futbola kâfi. Zira futbolun bir hissiyatı var. Futbolun hissini zedelememek için güya bu kadar teknoloji kâfi üzere geliyor.”

“DOĞRU BESLEN HAREKETE GEÇ”

“Profesyonel bir futbolcu olarak olağan olarak ki beslenmeme epeyce değer veriyorum. Hem performans tıpkı vakitte sakatlıktan korunma açısından bunun epeyce kıymetli rol oynadığını düşünüyorum. Ancak şunu da eklemek istiyorum; beslenme ve spor yalnızca bizim üzere sportmenler için değil herkes için epeyce değerli bir değere sahip. Bilhassa bu pandemi periyodunda gördük ki hareketli olmayanlarda önemli sıhhat sorunları oluyor. Spor yapanlar, en sıradaninden bir yürüyüş yapanlar bile epey daha sağlıklı bir durumda olabiliyor. O yüzden hem beslenmemize dikkat edelim birebir vakitte hareketli olmaya itina gösterelim.”

“ÖRNEK ALDIĞIM FUTBOLCU ZE ROBERTO”

“Futbolda bir idol olarak örnek aldığım oyuncu yok ancak Brezilyalı orta saha oyuncusu Ze Roberto, benim için nitekim gayelerimizi, varmak istediğim noktayı yansıtan bir oyuncu. 42 yaşına kadar üst seviye futbol oynadı, Brezilya’da oynadığı futbol mesleği dışında Real Madrid, Bayern Münih üzere epey büyük ekiplerde oynadı. Ben de onun üzere uzun bir futbol yaşantısına sahip olmak isterim.”

“EN ÂLÂ 10 NUMARAM ALEX TEIXEIRA”

“beraber oynadığım en âlâ 10 numara kim derseniz, futbolcu karakteri olarak sahiden epey büyük bir oyuncu, hayli yetenekli, fazlaca farklı bir oyuncu olarak Alex Teixeira diyebilirim. birlikte oynadığım en düzgün 10 numara bence oydu.”

“UNUTAMADIĞIM GOLLER GALATASARAY’A ATTIKLARIM”

“Unutulmaz golü sorarsanız da herbiçimde iki tane söyleyebilirim, ikisini de Galatasaray’a attım. Biri Fenerbahçe’de son dakika attığım gol, ikincisi de geçen dönem maç 0-0 giderken bir daha Galatasaray’a attığım gol benim için epeyce kıymetli.”

“KENDİMİ BAŞARILI GÖRÜYORUM”

“İyi bir oyuncu olduğumu düşünüyorum lakin kendimi kimselerle kıyaslamıyorum. ‘Şundan uygunum, bundan iyiyim’ üzere fikirlerim yok. Olduğum yere fazlaca büyük gayret sarf ederek geldim, Brezilya Ulusal Ekibi, Beşiktaş, Fenerbahçe üzere epey büyük ekiplerde oynadım. Kendimi başarılı olarak görüyorum.”

“SAHAYA KAPTAN ÇIKMAKTAN MEMNUN OLDUM”

“Beşiktaş’ta alana kaptan olarak çıkmak açıkçası benim için ferdî bir başarıydı diyebilirim. Bir yıldır buradayım ve alana kaptan çıkmak, Şampiyonlar Ligi’nde bu kadar büyük bir maçta yeni oyuncularımızın, birinci kez oynayan oyuncularımızın kaptanlığını yapmak, beni epey memnun etti, bana kendimi epey özel hissettirdi.”

“BAŞARI İÇİN BİRİNCİ ÜÇ ŞART”

“Bir kadronun başarılı, şampiyon olması için gerekli üç özelliği şu biçimde sıralayabilirim: Birinci sıraya disiplini koyarım. Ferdî olarak disiplin, ekip disiplini; disiplin en başta gelir. İkinci olarak hürmet derim; arkadaşlar ortası, oyuncular ortası hürmet, hocanın kararlarına, ortamda bulunan herkese saygı… Üçüncü ise mutlaka çalışmak, çalışmak ve fazlaca çalışmak.”

“GENÇLERE TAVSİYEM DİSİPLİNLİ OLUN”

“Genç futbolculara disiplin olmadan bir yere varmanın mümkün olmadığını söylemek istiyorum. Profesyonel futbolcu olmak, sahiden hayli sıkı çalışmak gerektiriyor. Lakin fazlaca sıkı çalıştıktan daha sonra da en sonunda da Allah’ın dediği oluyor. Biz elimizden geleni yapıp hayli sıkı çalışıp, işleri Allah’ın eline bırakırsak o da bizi ödüllendirir.”

“HER MESLEK İÇİN KURAL BİREBİR, ÇOK ÇALIŞMAK”

“Ama şunu da eklemek istiyorum; yalnızca genç futbolculara değil siz sevgili öğrenci kardeşlerime de tıpkı tavsiyede bulunuyorum. Üstüne basarak söylemek istiyorum ki futbolcu ya da avukat, tabip hiç fark etmez ne olmak isterseniz isteyin, başarılı olmayı hedefliyorsanız, katiyetle fazlaca disiplinli olmanız lazım. Ben futbolcu olarak birtakım günler idman yapmak istemeyebiliyorum ya da ekstra bir şeyler yapmaya gereksinim duyuyorum lakin yapamıyorum, yapmamam gerekiyor. Futbolcu, müzisyen, basketbolcu hangi alanda olursa olsun başarılı insanların meslek planlamasına bakarsanız, her vakit hayatlarında fazlaca büyük bir disiplin ve çalışma olduğunu görürsünüz.”

TÜRKİYE’DE UYGUN İZLER BIRAKMAK İSTİYORUM

“Beşiktaş’ta ve Türkiye’de daha epey şampiyonluklar kazanmak istiyorum. Uygun izler bırakmak istiyorum. Bilhassa çalıştığım ortamda, kulüpte hem gençlere örnek olmak istiyorum tıpkı vakitte liderimizden tutun tesislerimizden çalışıp paklık yapan insanlara kadar ben buradan gittikten daha sonra beni güzel hatırlamaları için düzgün izler bırakmak istiyorum.”