İş dünyası şikayet ediyordu! 168 Milyarlık devreden KDV yüküne ‘Çek’ formülü

Mihriban

Global Mod
Global Mod
İş dünyası, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devreden meblağla bir arada 168 milyar liraya ulaşan KDV alacağı için nakit yerine “çek” formülünü önerdi. Ankara Sanayi Odası Lideri Nurettin Özdebir, “Özel bir hesap açılarak KDV alacağı kadar çek kesme hakkı tanınsın. Yazılan her çek üç ay vadeli yazılsın. Çarpan tesiriyle piyasada dolaşsın, daha fazla iş hacmi yaratsın. 168 milyar lira epey büyük bir sayı. Bu, piyasaya enjekte edildiği vakit önemli bir genişleme yaratır” dedi.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine nazaran Antalya’da düzenlenen Meslek Komiteleri toplantısında basın mensupları ile bir ortaya gelen Özdebir, Merkez Bankası’nın son faiz indirimi ile herkesi şaşırttığını söylemiş oldu. Özdebir, “Şahsen faiz indirimini beklemiyordum. Fakat düşünürsek, dünyada besin fiyatları bir yıl ortasında yüzde 35 civarında arttı. Emtia fiyatlarında da ortalama yüzde 75’lik bir artış vardı. Bu Türkiye’ye mahsus değil, bütün dünyanın sorunu. Merkez Bankası siyasetlerinde değişiklik şayet olmazsa kurların yeniden önümüzdeki günlerde 8.50 düzeyine ineceğini varsayım ediyorum” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın faiz sonucunı alırken TÜFE yerine çekirdek enflasyonu dikkate almasını kıymetlendiren Özdebir, “Bütün bunlar bizim algılarımızla ilgili. Enflasyon yaşadığımız günün gerçeği, faiz ise vade sonunda gerçekleşecek bir olay. Şu anda enflasyon yüzde 19, üretici enflasyonumuz yüzde 45’in üzerinde fakat bir ay vadeli para yatırdıysan bir ayın sonunda faizin ne olacağını bilmiyoruz. Tahminen de iş, Merkez Bankasının söylemiş olduğine gelecek” dedi.

“FETÖ’CÜLER DURMUYOR”

Faiz ne kadar yüksek olursa olsun yurt haricindeki Türkiye algısı değişmedikçe yabancı sermayeyi ülkeye çekmenin sıkıntı olduğuna dikkati çeken Özdebir, “FETÖ’cüler hala yurt haricinde çalışıyorlar. Orada bir sürü palavra haberler çıkartıyorlar, olayları saptırıyorlar. Biz de birtakım insanların ayaklarına basıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

168 MİLYARLIK KDV ALACAKLARINA YENİ FORMÜL

Şu anda gerçek kesimin 168 milyar lira devletten KDV alacağı olduğunu anımsatan Özdebir, Gelir Yönetimi’ne önerdikleri tahlil teklifini şu biçimde anlattı:

“Hazine’nin istikrarları açısından bu biçimde bir paranın ödenebilmesi mümkün değil. Ben (Hazine ve Maliye Bakanlığı) devreden KDV’lerinizi size (KDV alacaklısı) ödeyeyim ancak çalıştığınız bankaya gideceksiniz, özel bir hesap açtıracaksınız ben o hesaba sizin KDV alacağınız kadar çek kesme hakkı tanıyacağım. Paraya kimse elini sürmüyor. Koşulları…

Bir, ben senin paranı ödediğime bakılırsa, indirilecek KDV’yi de sıfırlayacaksın. İki, yazdığın her çeki 3 ay vadeli yazacaksın. Bunun hedefi, çarpan tesiriyle bu (çek), piyasada dolaşsın, daha fazla iş hacmi yaratsın. 168 milyar lira epeyce büyük bir sayı. Bu, piyasaya enjekte edildiği vakit önemli bir genişleme yaratır. Gelir Yönetimi yetkilileri de bu formülle ‘verdiğimiz paranın yüzde 90’ınını geri toplarız dedil

Yatırım tavsiyesi içermez.