Irmak Group’a ayrıcalıklı imar müsaadesi bir daha yargıya takıldı!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi devrinde verilen ayrıcalıklı imar müsaadeleriyle yapılan yüksek katlı binalarla ilgili problemler sürüyor. Son olarak Zeytinburnu’nda bulunan ve yargının daha evvel iki defa imar planı değişikliğini iptal ettiği binaya dair bir gelişme yaşandı. İstanbul 2. Yönetim Mahkemesi, problemli binaya yasal destek oluşturabilmek için hazırlanan son imar planı değişikliğini de iptal etti.

Seyitnizam Mahallesi’ndeki bodrum katlar hariç 12 katlı “Irmak Group”a ilişkin binanın desteği olan imar planı değişikliği, birinci vakit içinderda 2010’da yapıldı. Kelam konusu plan değişikliği, İstanbul 5. Yönetim Mahkemesi tarafınca, “münferit bir düzenleme” olarak bulundu ve iptal edildi. Fakat yargıdan karar çıkıncaya dek binanın inşaatı tamamlandı. 2007 planlarına nazaran bölgede bina yüksekliği 5 kat iken, kelam konusu plan değişikliği ile ilgili binaya 12 kat yükseklik verildi.

Binanın plansız kalması üzerine, 2015 yılında ikinci bir imar değişikliği yapıldı. Plansız kalan binayı kurtarmak için yapılan değişiklik, birinci plan ile getirilen yapılaşma şartlarına benzerlik taşıyordu. Bu plan da yargıya takıldı ve İstanbul 12. Yönetim Mahkemesi, planı iptal etti.

AKP’LİLERİN OYUYLA GEÇTİ

Problemli binaya dair 3’üncü imar planı değişikliği tam üç yıl evvel yapıldı. 2018 tarihindeki 1/5000 imar planı değişikliği, İBB Meclisi’nde kabul edildi. Karar, devrin AKP’li İBB Lideri tarafınca 24 Temmuz 2018’de onaylandı. Yeni planların askıya çıkarılması ise bu tarihten tam dokuz ay daha sonra oldu. 12 Nisan 2019’da, bir ay mühletle askıya çıkarılan plan değişikliğine rastgele bir itiraz yapılmadı. Çünkü 31 Mart’ta megakentte yapılan seçimler niçiniyle askıdaki planlar gözlerden kaçtı. İtiraz olmadığı için de plan katılaştı.

1/5000 ölçekli plana bakılırsa hazırlanması gereken 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği de 2019’un Mart ayında Zeytinburnu Belediye Meclisi’ne sunuldu. Plan, oy oldukcaluğu ile Meclis’ten geçti ve İBB’ye sevk edildi. İBB Meclisi’nin eylül ayı gündemine alınan plana CHP kümesi ret oyu verdi. Ancak değişiklik, AKP kümesinin oylarıyla İBB Meclisi’nde 16 Eylül tarihinde oy oldukcaluğu ile kabul edildi.

BU PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ‘KİŞİSEL YARAR’ İÇERİYOR

Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri İsmail Terzi ve Hasan Hüseyin Üsküdar, bir daha CHP Zeytinburnu Belediye Meclisi üyesi olan Avukat Asım İnanç aracılığıyla kelam konusu planı yargıya taşıdı.

Meclis üyeleri, plan değişikliğinin şahsi fayda sağlayan düzenlemeler içerdiğine, planlama tekniğine uygun olmadığına ve bu niçinle de hukuka ters olduğuna dikkat çekerek iptalini talep etti. Açılan dava kapsamında 8 Ocak tarihinde uzman incelemesi yapıldı. Uzman, daha evvel verilen iptal kararlarına atıf yaptı, kalıcı nüfusun artmasıyla kişi başı donatı alanı standardının sağlanamadığına dikkat çekti. Eksper, imar planlarında kamu faydası bulunmadığına yönelik görüş sundu.

İPTAL KARARI OYBİRLİĞİYLE

İstanbul 2. Yönetim Mahkemesi 29 Nisan tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda, planları iptal etti. “Plansız bırakılan” alanlarda kişi başı donatı alanı standardının sağlanamadığı belirten mahkeme, nüfusun artmasının çevresel ulaşım sistemi üzerinden olumsuz tesirlerinin olacağına vurgu yaptı. İstanbul 2. Yönetim Mahkemesi, kelam konusu planın şehircilik ve planlama prensiplerine muhalif olduğunun altını çizdi.

‘Irmak Group’ hakkında

Davaya husus olan bina,“ Irmak Garden Plus” olarak da isimlendiriliyor ve “Irmak Group” tarafınca 2011 ile 2012 yılları içinde inşa edildi. Şirketin İdare Heyeti Lideri Yüksel Akgül. Yüksel Akgül’ün yeğeni Bilal Akgül, AKP Zeytinburnu Belediye Meclis üyesi. Küme şirketlerinin kimileri inşaat işleri ile kimileri da kuyumculuk ve döviz işleri uğraşıyor.

Uğıur Şahin/Birgün

Yatırım tavsiyesi içermez.