İnşaatta erken yavaşlama sinyali

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Türkiye İnşaat Materyali Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafınca hazırlanan Ağustos 2022 Bölüm Raporu inşaat işlerinde erken yavaşlama sinyali verdi.

İnşaatta haziran ve temmuz aylarında hudutlu artışlar gösteren yeni iş siparişleri, ağustosta bundan evvelki aya göre 0,1 puan azaldı. Alınan siparişler, yılın başlangıç düzeyinin çok üzerinde bulunmakla bir arada yüksek mevsimselliğe karşın yeni alınan işlerde gerileme erken başladı.

Söz konusu erken gerileme, yeni inşaat başlangıçları için olumsuz işaret olarak değerlendirilirken, yılın geri kalanında alınacak yeni iş siparişlerine bağlı olarak, inşaat işlerinde sonbahardan itibaren erken bir yavaşlama mümkünlüğünü artırıyor.

Son 4 çeyrekte küçülme

İMSAD raporuna bakılırsa; inşaat dalının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,9 daraldı ve inşaat kesimi ile ekonomik büyüme içindeki ayrışmanın arttı.

Diğer iktisadi faaliyetlerdeki büyümeye rağmen inşaat kesimi ikinci çeyrekte de küçülerek geçen yılın tıpkı devrine nazaran daraldı. Yılın birinci çeyreğinde yüzde 7,2 olan daralma, yüzde 7,7 olarak güncellendi. bu biçimdece inşaat kesiminde 2021 yılının üçüncü çeyreğinden başlayarak son dört çeyreğinde küçülme kaydedildi.

2020 yılından itibaren inşaat ve konut dalına verilen dayanaklara karşın dalda kalıcı bir büyüme süreci oluşmadı.

İnşaat Dalı İnanç Endeksi’nde ise hudutlu ve kademeli yükseliş, ağustosta yerini düşüşe bırakarak 0,5 puan geriledi.

Mevsimsellik, mevcut işlerin seyri ve alınan yeni siparişlerin ölçüsü üzere kesimin iç dinamiklerinin yanı sıra farklı biroldukça ögeden etkilenen endeksi, bu vakitte finansmana erişimdeki zorluklar da sınırlamaya başladı.

Mevcut inşaat işleri azaldı

İnşaat bölümünde mevsimsellik ile artış eğilimine giren mevcut işler düzeyinde beş ay aralıksız süren büyüme trendi, ağustosta bundan evvelki aya göre 1,7 puanlık kayıpla bitmiş oldu.

bu vakitte mevsimsellik şimdi tüm bölgelerde olumlu tesirini göstermekle birlikte tamamlanan işler yerine başlayan yeni inşaatlar, ağustos ayındaki düşüşü engellemek için kâfi olmadı.

Haziran ve temmuz aylarında hudutlu artışlar gösteren yeni iş siparişleri, ağustos ayında bundan evvelki aya göre 0,1 puan azaldı. Alınan siparişler, yılın başlangıç düzeyinin pek üzerinde bulunmakla bir arada yüksek mevsimselliğe karşın yeni alınan işlerde gerileme erken başladı.

Bu erken gerileme, yeni inşaat başlangıçları için olumsuz işaret olarak değerlendirilirken, yılın geri kalanında alınacak yeni iş siparişlerine bağlı olarak, inşaat işlerinde sonbahardan itibaren erken bir yavaşlama mümkünlüğünü artırıyor.

Yılın ikinci çeyrek devrinde alınan yapı ruhsatlarında da gerileme sürdü. Mevcut ekonomik şartlar altında yeni inşaat işleri iştahı zayıf kalırken, alınan yapı ruhsatları alan olarak geçen yılın birebir periyotlarına bakılırsa yüzde 7,8’lik kayıpla 29,33 milyon metrekareye düştü.

bu vakitte alınan yapı ruhsatlarında daire sayısı yüzde 15,3 azalarak 133 bin 424 adet olarak gerçekleşti. Konut ruhsatlarında ise yüksek oranda gerileme kaydedildi.

Alınan yapı müsaadeleri yılın ikinci çeyrek devrinde yüzde 20,1 artış kaydetti. bu biçimdece iki çeyrek üst üste daralan yapı müsaadeleri bir daha yükselişe geçerek ikinci çeyrekte 29,19 milyon metrekareye ulaştı.

Alınan yapı müsaadeleri daire sayısı geçen yılın birebir periyoduna göre yüzde 22,5 artışla 148 bin 207 olarak gerçekleşti. Biten işlere bağlı olarak arzlar yükselirken yeni konut arzında ikinci çeyrekte hareketlenme yaşandı.

Üretim değişmedi

İnşaat gereçleri sanayi üretimi 2022 yılı birinci çeyrekte yüzde 4,4 arttı. İkinci çeyreğin birinci ayı olan nisanda yüzde 2,8, mayıs ayında ise yüzde 3,5 büyüme kaydeden inşaat materyalleri sanayi üretimi, haziranda değişim göstermeyerek ivmesini kaybetti.

bu biçimdece yılın birinci altı aylık periyodunda üretim artışı geçen yılın birinci altı ayına bakılırsa yüzde 2,9 büyüdü. İnşaat materyallerine yönelik iç talep haziran ayında zayıflarken dış talepte de yavaşlama belirginleşmeye başladı.

Yılın birinci altı ayında 12 alt dalda üretim geçen yıla göre artarken, 10 alt dalda üretim geriledi.

2022 yılının birinci altı ayında en yüksek üretim artışı yüzde 32,6 ile seramik kaplama gereçleri, yüzde 23,1 ile birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri, yüzde 21,4 ile plastik inşaat gereçleri ve yüzde 20,9 ile seramik sıhhat gereçlerinde gerçekleşti.

Düz cam ve yalıtım camı üretimi yüzde 16,6, demir çelikten çubuk ve profiller üretimi yüzde 14,2 yükseldi.

Buna rağmen yılın birinci altı aylık periyodunda tuğla ve kiremit üretiminde yüzde 17,5, demir çelik radyatörler üretiminde yüzde 13,6, çimento ve betondan eşyalar üretiminde ise yüzde 5,9 gerileme yaşandı.

Yatırım tavsiyesi içermez.