Her parmağında farklı beceri: Dünya şampiyonu ve rekortmen Unsur Özyüksel

Atletizm

Global Mod
Global Mod
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda 5. olan çağdaş pentatloncu Unsur Özyüksel, gözünü Paris’e dikti!

Türkiye’nin çağdaş pentatlondaki en kıymetli temsilcisi, Prensip Özyüksel. 2019’da Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nün sahibi olan 24 yaşındaki ulusal atletimiz, katıldığı ikinci olimpiyatta, Tokyo 2020’de beşinci olarak, olağan dışı bir muvaffakiyete imzasını attı. 8 dünya rekorunun yanı sıra dünya şampiyonluğu da var. Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimine devam eden Prensip Özyüksel, Sözcü HaftaSonu’nun konuğu…

• niye çağdaş pentatlon?
Çok seviyorum! Bu branşta yalnızca performans yahut teknik kâfi olmuyor. Mental güç de istiyor. Her gün birbirinden farklı idmanlar yapıyoruz ve asla sıkılmıyoruz. Bu heyecan ve koşuşturmanın ortasında olmak bana güç veriyor.

• Nasıl başladın?
Spora yüzme ile başladım, daha sonrasında antrenörlerim yönlendirdi, çağdaş pentatlona. Biatlonda (yüzme ve koşu) başarılı olduğumu gördüm ve fazlaca küçük yaşta ulusal kadroya girdim. 9 yaşında birinci dünya şampiyonluğumu aldım. bu biçimdelikle pentatlon serüvenim başladı.

BEŞ DİSİPLİN BİRDEN

• Bir disiplin bile zorken, beş disiplin.
Çok zor fakat muvaffakiyet hiç bir vakit kolay değildir. Programımız hayli ağır. Başarmayı fazlaca istiyorum. İdmanlarda eğlenerek, anı yaşayarak, tertipli ve programlı çalışıyorum.

• Bu branşı seçmek isteyenlere önerirsin?
Çok disiplin ve özveri gerektiriyor. Çalışmayı sevmek ve disiplinli olmak kaide. Bu spor kolu birfazlaca yetenek ve özellik kazandırıyor. Ben bütün disiplinleri epey seviyorum. Ayrımcılık yapamıyorum ortalarında. Her branşın gereklilikleri var.

• Tokyo’da madalya kılpayı kaçtı.
Rio’da epey genç ve deneyimsizdim. 35. olabildim. Olimpiyat görüp ona göre hazırlanmak fazlaca değerli. Tokyo’da beşincilik benim, federasyonum ve ülkem için fazlaca kıymetliydi. Neler yapabileceğimi gördüm. İnanılmaz itimat verdi. Paris 2024 bizi beklesin!

DERBİLERDE GALATASARAY

• Olimpik atlet olmak?
Bir atletin gelebileceği en yüksek pozisyon ve sahiden farklı bir ortam. Tüm branşlarda tüm dünyanın en güzelleriyle bir ortadasınız. Muazzam bir tertip. Tüm bakış açımı değiştirdi. Umarım bir daha sonrakinde kürsüde olurum.

• Türkiye’de çağdaş pentatlon?
Geçmişe nazaran hayli yol kat etti. Her ne kadar fazlaca bilinmese de son senelerda aldığımız muvaffakiyetler ve bilhassa Federasyon Liderimiz Veli Ozan Çakır öncülüğündeki çalışmalar, ziyadesiyle olumlu etkiledi. Daha fazla kitleye ulaşmaya başladık. Altyapıda hayli sayıda sportmen var. Çok hoş dayanak veriliyor. Ben de elimden geldiğince onlara örnek ve takviye olmaya çalışıyorum.

• Futbolla ortan nasıl?
Sporun her alanını fazlaca seviyorum. Gönlüm ulusal kadrolardan yana. Ekip tutmuyorum ancak derbilerde tarafım Galatasaray!

DE COURBETİN’İN İCADI

Beş disiplinden oluşup, dört aktiflikte (eskrim, yüzme, binicilik, atış ve koşu) organize edilen olimpik bir spor, çağdaş pentatlon. İsmi, Latince’de 5 manasına gelen ‘penta’dan geliyor. 200 özgür yüzme; tek tuşluk epe; 12 mani ve 15 atlayışla, müsabakanın yapıldığı ülkenin tahsis ettiği kura ile belirlenen binicilik parkuru; son olarak 800 metre koşu ve her koşu öncesi, 10 metre uzaklıktan 5.9 cm çapındaki daireye lazer tabanca ile atış. Çağdaş olimpiyatların kurucusu Pierre de Coubertin tarafınca icat edilen çok özel, eksiksiz sporculuğun göstergesi olan bir branş.