Hande Baladın: ‘Teşekkürler ülkem’

Atletizm

Global Mod
Global Mod
A Ulusal Bayan Voleybol Ekibi ve Eczacıbaşı’nın yıldız atleti Hande Baladın, Sözcü HaftaSonu’nda Mesut Yıldırım’ın konuğu oldu. Tokyo Olimpiyatları’nda yaşadıklarını anlatan Baladın, bayan sportmenlerin yaşadıkları eşitsizliklere de değindi.

• Alışılmış ki evvel Olimpiyat Oyunları ile başlamak lazım. birinci vakit içinderda Milletler Ligi gerisinde da Tokyo’da bir sefer daha Türk halkının gönlünü fethettiniz. Bu süreçte Türkiye’den gelen dayanağı ne kadar hissettiniz?
Ülkemizin sıkıntı vakit içinderdan geçtiği bu vakitte biraz da olsa halkımızın yüzünü güldürüp kenetlenebildiysek ne keyifli bize. Türkiye’den tahminen epey uzaktaydık ancak toplumsal medya aracılığıyla ülkemizin bize göstermiş olduğu ilgi bizleri inanılmaz motive etti.

• İnsanların TSİ 03.00’te kalkıp maçlarınızı izlemesi nasıl hissettirdi?
Turnuvanın birinci gününden itibaren maçlarımıza olan ilgi ve alaka çok fazlaydı. Bizlere inanmış olan milyonların uykularından kalkıp maçımızı takip etmesi bizi fazlaca gururlandırdı ve biz defa daha ülkemizde spora olan ilginin ve takviyenin gittikçe arttığını bize gösterdi. Sonu hoş bitseydi epeyce daha keyifli olurduk lakin eminim ki herkes bizimle gurur duydu.

• Muhtemelen başınızda madalya vardı lakin sonuç bağımsız Türkiye’nin gönlündeki yerinizi sağlamlaştırdınız. G.Kore maçından daha sonra gözyaşları içinde neler hissettin?
Alışılmış ki o kadar hissin içerisinde gözyaşlarımıza hâkim olamamamız epey olağandı. Bir yandan gururu yaşarken, bir yandan da içimiz burkuldu. Gönül isterdi ki podyumda yer alalım lakin getirdiğimiz dereceyle de bir birincisi gerçekleştirmiş olduk.

• Evvel Milletler Ligi akabinde da Olimpiyat Oyunları’nda kendisinden kelam ettiren bir Filenin Sultanları gördük. İki takımda da senin gösterdiğin performans fazlaca takdir edildi. Sırada Avrupa Şampiyonası var. Avrupa Şampiyonası’ndan beklentin nedir?
Hedefimiz güzel voleybol oynamak. Çok güçlü bir turnuvanın bizi beklediğini biliyoruz. Adım adım amaçlarımıza gitmek istiyoruz. Amacımız evvel kümeden çıkmak, ondan sonrasında da ülkemize madalya ile dönmek. Bunun için sonuna kadar gayret edeceğiz. Sırbistan’da final oynayıp ülkemizi bir defa daha gururlandırmak istiyoruz.

• Büyük maçlarda vazife aldın ve önünde bir daha kıymetli bir takvim var. Kendini gerilimli hissettiğin vakit içinder oluyor mu? Gerilimle baş etmek için neler yapıyorsun? örneğin meditasyon yapıyor musun?
Sporun içerisinde yer alan herkes gerilimi yönetmeyi ve hislerini denetim etmeyi vakit içerisinde öğreniyor. Her dönem başında oluşturduğumuz programlara bakılırsa fizikî idmanların yanı sıra mental idman da yapıyoruz. Ferdi olarak da müzik ile rahatlamayı tercih ediyorum. beraberinde son bir yıldır meditasyona olan ilgim ve inancım da arttı.

• Toteme inanır mısın? Maç öncesinde ‘Yapmazsam olmaz’ dediğin bir rutinin var mı?
Uzun yıllardır saçımı daima tıpkı yapıyorum. Şayet bir maçta kazandıysak bir daha sonraki maç birebir tokayı takıyorum ve kaybettiğimiz noktada tokamı değiştiriyorum. Son vakit içinderda daima tıpkı tokayı takıyorum fakat altındakini değiştiriyorum. Biraz garip kazandığım maçlarda rutinlerimi daima tıpkı tutmaya çalışıyorum.

• Bayan atletlerin yaşadıkları eşitsizlikler ortada fakat bir de gerçek var. Türkiye’de bayan voleybolu fazlaca başarılı. Bu muvaffakiyetin temel sebebi nedir?
Memleketler arası arenada Türkiye’ye en epey muvaffakiyet getiren atletler bayanlar. Türkiye’de voleybola kulüplerin ve federasyonumuzun yaptığı yatırımlar, vakit içinde muvaffakiyetlerin çoğalmasını sağladı. Muvaffakiyetin yanı sıra, voleybola olan ilginin gün geçtikçe arttığını görmek ve kız çocuklarının voleybola yönelmesi bizleri fazlaca keyifli ediyor.

“DAHA UZUN YOLUM VAR”

Ailemin beni gerçek yönlendirmesiyle birlikte kendimi voleybol alanında buldum. Altyapısından beri bir arada olduğum Eczacıbaşı Spor Kulübü’nde hayatımın ve mesleğimin birincilerini yaşadım. Çalıştığım antrenörler ve yetenekli atletlerle birlikte alanda yer almak beni sürekli motive etti. Genç yaşımda biroldukca muvaffakiyet elde ettiğim kulübümle daha nicelerini hedefliyorum. Daha yolum fazlaca uzun.