Global kıtlıkla gayrette örnek köy: Kemallı Köyü

Mihriban

Global Mod
Global Mod
İklim bilimciler, biroldukça ülkede temel besin unsuru üretiminde yaşanacak gibisi görülmemiş buhrana karşı hazırlık yapılması gerekliliğinin altını çizmektedir.

Ülkemizin bilhassa güney kesitlerinde oluşacak olağanüstü sıcaklıklar sebebiyle ülkemizin kuraklık ve kıtlıkla yüzyüze kalacağı uyarısı uzmanlarca yapılmaktadır.

Bozcaada karşısında bulunan Kemallı Köyü’nde bu süreçte oluşturulan doğal termal suyla ısıtılan sera, 3 adet zeytinyağı fabrikası, 2 adet Ezine peyniri üretim tesisi, 1 adet bilhassa yöreye özel taş baskı zeytinyağı üretim tesisi, tarihi un değirmeni ve göl bulunmaktadır. Tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Bunların yanı sıra büyükşehirlerden gelenlerin her türlü besine ulaşabilmesi için bayan kooperatifi kurulmuş olup toplumsal medyadan da ulaşılabilen bayan kooperatifi, biroldukça doğal besinin üretimini klasik yollarla gerçekleştirmektedir. Ayrıyeten 2 adet tavuk ve yumurta üretim tesisi bulunduğu üzere Kemallı köyü, tatilcilerin Bozcaada dönüşü Ezine peyniri, taş baskı zeytinyağı ve yöresel eserler için vazgeçilmez durağı haline gelmiştir.

Güneye yerleşme fikri her ne kadar pandeminin tesiriyle son senelerda cazip ve insanlara memnunluk veren bir kaçış planı olarak görülse de, asıl mevzu; uzun yıllardır köylerden kopuk yaşayan büyük kentlilerin; organik zerzevat, meyve, et, süt, balık ve su gereksinimlerinin karşılamasında ve bunun devamlılığının sağlamasında saklı.

Global ısınma ve mümkün kıtlığa karşı dünyada ve ülkemizde her geçen gün yeni tahlil teklifleri getirilmeye devam ediliyor olsa da artık süremizin azaldığı düşünüldüğünde somut tahlillerin ortaya konulması çok elzem hale gelmiştir.

Yatırım tavsiyesi içermez.