Gazi Koşusu’nun 7 sefer kazanan Ahmet Çelik, SÖZCÜ’ye konuştu

Atletizm

Global Mod
Global Mod
AT yarışlarının derbisi olan Gazi Koşusu’nu üst üste 7 kere kazanarak tarihin akışını değiştiren jokey Ahmet Çelik, hislerini SÖZCÜ HaftaSonu ile paylaştı. İmkansıza yakın bir muvaffakiyetin altına imzasını atan başarılı jokey, rekorunun kırılamayacağından emin. Biz sorduk, Ahmet Çelik içten ve samimi cevaplar verdi:

Geçen sene altıncı şampiyonluğunda eninle oturup zaferini konuştuk. Bir yıl daha sonra mesleğine 7’yi ekledin. Geçen bir seneyi bize özetleyebilir misin?

“Geçen sene üst üste altıncı Gazi Koşusu’nu kazandıktan daha sonra söylentiler başladı. Bu dedikodulara kulak asmadım. Söylentilerden daha sonra yedinci yarışı kazanmam gerekiyordu. Bir yıl evvel başladı yani yedinci yarışı kazanma hevesim. aslına bakarsanız Gazi Koşusu için herkes en düzgün atı seçmeye çalışıyordu. Gazi için neredeyse her yerden teklif geldi. Ben Burgas’ı seçtim.”

Burgas’a binme niçinin?

“Burgas’a dönem sonu Ankara’da maiden yarışta bindim. O yarışı kazandıktan daha sonra Adana’ya gitti. Orada diğeriyle bir yarış koştular, burun farkıyla kaybettiler. Kışın istirahat ettiler, büyük yarışlara katılıp yıpranmamak için 3-4 ay bir istirahat vakti gerekiyordu. aslına bakarsanız ben birinci bindiğimde Gazi’yi kazanacak bir at olduğunun sinyallerini veriyordu.”

Üst üste altı şampiyonluk üzerinde baskı yapıyor muydu?

“Hayır? aslına bakarsan ben, kısmete epeyce inanan bir beşerim. Bize yazılmışsa hiç kimse bozamaz. Ne hoş bu biçimde yedi defa üst üste Ulu Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk ismine yapılan bu onurlu yarışı kazanmak nasip oldu. Natürel ki hayli büyük bir gurur ve bu tarihi yarış devam ettiği sürece ismim daima geçecek. O kadar memnunum ki.”

Rekorun bundan daha sonra kırılabilir mi?

“Aslında beşerler yanlış anlayabilir. Ben 5-6’ya kadar konuşmak istemiyordum. Yani konuşsam insanlarımız sanki kendini hayli mu beğeniyor, mütevazı değil mi formunda düşünecek diye susuyordum. Lakin ben bir jokey olsam da bunu Halis ağabeye (Karataş), öteki bir jokeye sorun alacağınız yanıt birebirdir: Allah bunu öbür hiç kimseye nasip etmez. Kırılmaz demiyorum, imkansız olarak görüyorum! niye diyeceksiniz? Değil yedi defa kazanmak, kimi vakit bir jokey yedi sefer bile Gazi koşamaz. Bu işin sakatlığı var, cezası var, var da var. örneğin birinci Gazi Koşusu’nu Matador Yaşar’la koşacaktım. O benim kazanabileceğim bir yarıştı. Matador Yaşar’la evvel Büyük Kulüp Koşusu’nu, daha sonra da Sait Akson’u kazandım ve bir anda Gazi’nin favorisi oldum. Lakin gelin görün ki yarışa dokuz gün kala on günlük bir ceza aldım. Bir günle Gazi’yi kaçırdım. Halis abi bindi ve kazandı.”

Gazi’yi her kazandığında neler hissettin?

“Dünyalar benim oldu. Anlatmakla olmuyor, sözlerle o duyguyu anlatamazsınız. At, o finişi gördüğünde insan kilitleniyor güya. Bütün dünya senin olmuş, bütün mutluluklar senin olmuş üzere oluyor. Tanım edemiyorum şu an size. Beyniniz duruyor o an. Gazi kazanmak aslına bakarsanız başka bir şey lakin üst üste 7 sefer kazanmak olağanüstü bir şey.”

Kaç defa daha kazanırsın?

“Bu işler kısmet. Bu memnunluğu daha hayli yaşamak isterim natürel ki. Yazgımızda ne var ise, kimse bilemez fakat elimden geleni yapacağım.”

Hangi Gazi senin için özeldi?

“Tabii ki birinci Gazi kıymetli ancak daha sonrasında bütün Gazi’ler birbirinden pahalı olmaya başladı. Diyeceksin ki nasıl? Birinci Gazi, hayatım boyunca tatmadığım birinci histi. Lakin daha sonrasında ikinci, üçüncü, dördüncü… Üst üste kazandıkça hepsi birbirinden pahalı oluyor. Zira aralıksız her kazandığında kendi rekorunu kırıyorsun. Merhum Ekrem Kurt’un rekoru üçtü. Üst üste üçüncü defa kazanıp rekoru egale etmiştim. Geçecek mi dediler, onu da geçtim. daha sonra rekoru kırabilecek mi dediler, yaptım. Kendi rekorumu geliştirdim. Biz 4. Gazi’de Guinness’e başvurmayı düşündük. Fakat bir arkadaş ‘Abi ya beşinciyi de kazanırsan, altıncıyı da kazanırsan nasıl olacak, tekrar mı müracaat yapacaksınız?’ deyince ‘Evet bekleyelim’ dedik. Kaybedersek başvuracağız. İnşallah kazanma serim daha uzun sürer.”

“İMAMOĞLU’NU SEVİYORUM”

Ekrem İmamoğlu’yla diyaloğunuz epey hoş. Bunu bize biraz anlatır mısın?

“yaşamım boyunca ben, siyaseti hiç sevmedim. İçinde de olmadım lakin ben insanları şahsen çok seviyorum. Kendisiyle tanıştım. Çok müspet ve fazlaca güzel bir adam. Siyasetçi olarak epeyce mu düzgün, epey mu makûs bilmiyorum. Lakin ben işime gücüme bakıyorum. İnsan olarak onu epeyce seviyorum, epey düzgün biri.”

Bu yıl gazi için kaç teklif aldın?

“Ben istesem 22 tane at vardı, herbiçimde en makûs 18-19 cet binebilirdim.”

Senin rakibin kim?

“İnsanın rakibi yalnızca kendisidir, bunu her vakit söylüyorum. Sen düzgün bir sporcuysan, kendi değerini biliyorsan ve mesleğine hürmet gösteriyorsan her vakit sen yeterli olursun. örneğin Müslüm Gürses’in, Ferdi Tayfur’un, Tarkan’ın, İbrahim Tatlıses’in farklı bir kitlesi var. Birbiriyle kıyaslanamaz yani. Müslüm Gürses’i, Tarkan ile kıyaslayabilir misin? Herkes kendi kolunda düzgün. Halis abinin kendine has özellikleri var. Benim de kendime has özelliklerim var.”

“KISKANÇLIK OLMUYOR”

Meslektaşlarınız seni kıskanıyor mu?

“Kıskançlık demeyelim de herkes olağan olarak ki tepede olmak ister. Herkes burada başarılı olmak istiyor zira. Kıskançlık hoş söz değil. Ben olsam, ben de farklı bakardım. Meslektaşız sonuçta. Gazi’yi yedi defa üst üste kazanıyorsunuz. Bunlar olabilir. Makûs niyetli değil kıskançlıkları, çekememezlik değil yani. Yarıştan daha sonra herkes tebrik edip, ‘Ne memnun, bizi tarihe tanıklık ettiriyorsun. Kimseye nasip olmaz bu tarih’ diyor.”

“KÜFRE TAHAMMÜL EDEMEM”

Toplumsal medya hesabında bir öykü paylaşmıştın. Orada kimi amaç aldın?

“Onu şöyleki anlatayım. Tenkide varım fakat küfre tahümmül edemem. Artık artık çoluğumuz çocuğumuz büyümeye başladı. Orada epey sinirlendim için açıklamayı herkes üzerine aldı. Fakat üstüne alınacak olan alınsın. O denli beşerler türedi ki gidiyorlar fotoğraflarımın altına bana ve aileme küfür dolu
yorumlar yazıyorlar, Kim olduklarını da bilmiyorum. Eleştireceksen başım üstüne lakin küfür nedir yahu?”

“TARAFTARIN SESİNİ BİLE ÖZLEDİM”

Tribünlere yarışseverler alınmaya başladı ve hasret bitti. Ne söyleyeceksin?

“Çok memnun oldum. Birinci günlerde tanımadığım bir taraftar yanıma geldi. ‘Ahmet, yedi sefer kazandın artık sekizi de diğerlerine bırak’ dedi. ‘Vay be kardeşim sizi bile özlemişiz, sesinizi bile epeyce özlemişim’ dedim. 1.5 yıldır onları görmüyoruz. Bir gördük, eski günlerimize döndük. Onlar olunca gücünüz yüksek oluyor, motive ediyorlar. izleyicisizken gelip gidiyorduk ancak kendi ortamızda, eğerimizi söküp konutumuza gidiyorduk. Çok monotondu.”