Formatif ne demek eğitim bilimleri ?

Simge

New member
Formative Değerlendirme Nedir? Eğitim Bilimlerinde Anlamı

Eğitim bilimlerinde "formative değerlendirme", öğrencilerin öğrenme süreçlerinin izlenmesi ve desteklenmesi amacıyla yapılan değerlendirmelerdir. Formatif, sürekli ve gelişime dayalı bir değerlendirme sürecini ifade eder ve genellikle öğretim sırasında, öğrencilerin güçlük çektikleri alanlarda müdahale edilmesi için kullanılır. Bu değerlendirme türü, öğrencilerin ne kadar başarılı olduklarını belirlemekten çok, onların gelişimlerini izleyip güçlendirmeyi amaçlar.

Formative Değerlendirme ile Sumatif Değerlendirme Arasındaki Farklar

Eğitimde en sık karşılaşılan değerlendirme türlerinden ikisi formative (biçimlendirici) ve sumatif (toplamlaştırıcı) değerlendirmelerdir. Formatif değerlendirme, öğretim sürecinin her aşamasında yapılır ve öğrenciye geri bildirim sağlayarak öğrenmenin gelişimine katkıda bulunur. Öte yandan sumatif değerlendirme, bir dönemin sonunda yapılan ve öğrencinin genel başarı seviyesini ölçen değerlendirmelerdir. Sumatif değerlendirmede amaç, öğrencinin öğrendiklerini ve elde ettiği başarıyı ölçmektir, ancak formative değerlendirme, öğrencinin öğrenme yolculuğunun izlenmesini ve sürekli olarak iyileştirilmesini sağlar.

Formative Değerlendirmenin Amaçları Nelerdir?

Formative değerlendirmenin başlıca amacı, öğrencinin öğrenme sürecindeki eksiklikleri erken aşamalarda tespit etmek ve öğretimi buna göre şekillendirmektir. Öğretmenler, öğrencilerin hangi konularda zorlandıklarını anlamak için formative değerlendirmeler yapar ve buna göre müdahale eder. Böylece öğrencilerin başarı şansı artırılır.

Ayrıca formative değerlendirme, öğretmenlerin kendi öğretim yöntemlerini gözden geçirmelerini sağlar. Öğrenci geri bildirimleri, öğretmenin hangi konularda daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu anlamasına yardımcı olur. Bu da öğretim stratejilerinin zaman içinde daha verimli hale gelmesini sağlar.

Formative Değerlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Formative değerlendirmede kullanılan pek çok yöntem vardır. Bu yöntemler, öğrencilerin gelişimini sürekli olarak izlemek için kullanılır. Bazı yaygın formative değerlendirme yöntemleri şunlardır:

1. Öğrenci Yanıtları Öğrencilerin sorulara verdikleri yanıtlar, öğretmenin öğrenciye geri bildirim sağlama şekli olarak kullanılır.

2. Gözlemler Öğretmen, sınıf içinde öğrencilerin davranışlarını ve etkileşimlerini gözlemleyerek onların öğrenme sürecini değerlendirebilir.

3. Anketler ve Anketler Öğrencilere yönelik anketler, öğrenme süreçlerini değerlendirmek için sıklıkla kullanılır. Bu anketler, öğrencilerin hangi konularda zorlandıkları hakkında öğretmene bilgi sağlar.

4. Akran Değerlendirmesi Öğrenciler birbirlerinin çalışmalarını değerlendirir. Bu, hem öğrencilerin daha dikkatli düşünmelerini hem de başkalarının görüşlerini anlamalarını sağlar.

5. Portfolyo Öğrencilerin belirli bir dönem boyunca yaptıkları tüm çalışmaları içeren bir portfolyo, sürekli bir değerlendirme aracı olarak kullanılabilir. Öğrencinin zaman içindeki ilerlemesi izlenebilir.

Formative Değerlendirmenin Öğrenciler Üzerindeki Etkileri

Formative değerlendirmenin öğrenciler üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Öncelikle, öğrenciler, değerlendirme süreci boyunca sürekli geri bildirim alarak eksikliklerini fark eder ve bu da onların gelişimlerini hızlandırır. Ayrıca formative değerlendirmeler, öğrencilerin öz düzenleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Çünkü öğrenciler, kendi öğrenme süreçlerini değerlendirme ve ne zaman ve nasıl daha fazla yardıma ihtiyaç duyacaklarını öğrenirler.

Formative değerlendirme, öğrencilerin öğrenmeye olan motivasyonlarını artırır. Düzenli geri bildirim almak, öğrencinin sadece sınav ya da sonuca odaklanmak yerine, süreci anlamalarına olanak tanır. Bu da onları daha güvenli ve motive hale getirir.

Formative Değerlendirmenin Eğitsel Yararları

Eğitim sürecinde formative değerlendirme kullanmanın birkaç önemli yararı vardır:

1. Öğrenme Sürecinin İzlenmesi Formatif değerlendirme, öğretmenlerin öğrencinin öğrenme sürecini sürekli olarak izlemelerine ve gerektiğinde müdahale etmelerine olanak sağlar. Bu da öğrencinin eksikliklerini erken aşamalarda belirlemeyi mümkün kılar.

2. Bireyselleştirilmiş Öğretim Formatif değerlendirmeler, öğretmenlerin öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını anlamalarını sağlar. Bu sayede öğretmenler, her öğrencinin farklı öğrenme tarzına uygun öğretim yöntemleri geliştirebilir.

3. Motivasyon Artışı Öğrenciler, formative değerlendirme ile öğrenme sürecinin bir parçası olurlar. Sürekli olarak verilen geri bildirim ve destek, öğrencilerin öğrenmeye karşı daha motive olmalarına yardımcı olur.

4. Daha Az Stres Formatif değerlendirmelerin sumatif değerlendirmenlerden farklı olarak daha az stresli olması, öğrencilerin daha rahat bir öğrenme deneyimi yaşamalarını sağlar.

Formative Değerlendirme Uygulamaları Eğitimde Nasıl Gerçekleştirilebilir?

Formative değerlendirmenin başarılı olabilmesi için öğretmenlerin bazı stratejiler geliştirmesi gerekir. İşte bazı öneriler:

1. Düzenli Geri Bildirim Sağlama Öğrenciler, düzenli olarak geri bildirim almalıdır. Bu geri bildirim, öğretmenlerin öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerini anlamalarına yardımcı olur.

2. Öğrenci Katılımını Teşvik Etme Öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini değerlendirmelerine olanak tanıyan faaliyetler düzenlenebilir. Bu, öğrencilerin sorumluluk almasını sağlar.

3. Farklı Değerlendirme Araçları Kullanma Formatif değerlendirmede kullanılan araçlar, sadece sınavlardan ibaret olmamalıdır. Gözlemler, projeler, tartışmalar ve diğer yaratıcı yöntemler de kullanılabilir.

4. Zamanında Müdahale Öğrencinin eksikliklerini fark ettiğinizde zaman kaybetmeden müdahale edin. Bu, öğrencinin doğru yolda ilerlemesini sağlar.

Sonuç

Formatif değerlendirme, öğrencilerin öğrenme süreçlerini sürekli izlemeye ve geliştirmeye yönelik güçlü bir araçtır. Öğrencilerin başarılarını ölçmekten çok, onlara gelişim fırsatları sunmak için kullanılır. Bu tür değerlendirmeler, hem öğrenciler hem de öğretmenler için öğrenme sürecini daha verimli hale getirebilir. Hem bireysel öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak hem de sınıf düzeyinde etkin bir öğretim sağlamak için formative değerlendirmeler, eğitimde önemli bir yer tutmaktadır.