Estağfirullah zikri nasıl çekilmeli ?

Cansu

New member
Estağfirullah Zikri Nasıl Çekilmeli?

Herkese merhaba,

Bugün çok değerli bir konuda, ruhsal huzurun ve içsel temizliğin anahtarlarından biri olan "Estağfirullah" zikrini nasıl çekmemiz gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Birçoğumuz, her gün yüzlerce kez "Estağfirullah" diyerek dilimizden döken bu kelimelerin, ne kadar anlamlı ve derin olduğunu fark etmeyebiliriz. Ancak, gerçekten niyetle, samimiyetle ve bilinçli olarak bu zikir ile ne kadar önemli bir manevi yolculuğa çıktığımızı, zamanla daha iyi anlayabiliyoruz. Hadi gelin, bu özel zikri nasıl daha verimli ve anlamlı bir şekilde çekebileceğimize bir göz atalım.

Estağfirullah Zikri Nedir ve Neden Önemlidir?

Estağfirullah, Arapça kökenli bir kelimedir ve "Allah’tan affedilmek" anlamına gelir. Kişi, bu zikri söyledikçe kalbinin ve ruhunun temizlendiğini hisseder. Günlük hayatta karşımıza çıkan pek çok olumsuz düşünce, davranış ve hata karşısında bu zikri tekrarlamak, bizi hem dışsal hem de içsel olarak arındırır. Hz. Muhammed (sav) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Kim sürekli olarak Estağfirullah derse, Allah ona bir çıkış yolu yaratır." Bu da demektir ki, sadece bir kelimeyi tekrarlamak değil, bu kelimenin anlamını içselleştirip gönlümüzle hissetmek çok daha kıymetlidir.

Peki, bu zikri nasıl daha verimli bir şekilde çekebiliriz?

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı: İşin Köküne İniyoruz!

Erkekler genellikle pratiklik ve sonuç odaklıdırlar. Bu nedenle, zikirlerini hızlı bir şekilde uygulamaya geçirme eğilimindedirler. Ancak "Estağfirullah" zikrinin etkili olabilmesi için sadece sayıları değil, kalp ve niyetin de doğru olması gerekir.

Bir gün, Taner adında bir dostumla bu konuda sohbet ederken, onun görüşlerini paylaşmak istiyorum. Taner, zikir konusunda oldukça disiplinli bir insandır. Her gün belirli bir saatte, sadece beş dakika kadar "Estağfirullah" zikrini çeker. Ancak bunu sadece dilinden değil, zihninden ve kalbinden de yapmaya çalışır. Taner’in en önemli kuralı, her "Estağfirullah" dediğinde, gerçekten hissetmesidir. "Bazen 100 defa "Estağfirullah" diyorum ama bir tanesinde bile içimden gelmiyor. İşte o zaman bu zikri 100 kere de olsa boşuna söylemiş oluyorum," derdi. Onun için en önemli nokta, zikrin sayısal olarak fazla olması değil, samimi bir şekilde çekilmesidir.

Taner'in yaklaşımında, zikir bir sorun çözme aracı değil, bir içsel temizlik aracı olarak kullanılır. Gerçekten "affedilmeyi" hissetmek, ardından rahatlık ve huzur duygusu gelir. Bu yüzden Taner, bu pratiği yaparken daha az ama daha anlamlı olarak zikir çekmeyi tercih eder.

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Bakışı: Birlikte Daha Güçlüyüz

Kadınlar için zikir, sadece kişisel bir pratik değil, bir topluluk olma duygusudur. Zikir, kadınlar arasında bir bağ oluşturur. Örneğin, Ayşe Hanım'la sohbet ederken, zikir için farklı bir bakış açısına sahip olduğunu fark ettim. Onun için, "Estağfirullah" demek sadece kendi hatalarını affetmek değil, toplumsal anlamda bir temizliktir. Zikir, diğerlerinin hatalarını da bağışlamayı içerir.

Ayşe Hanım, sabahları evde çocuklarına "Estağfirullah" diyerek başlamayı çok seviyor. Çünkü bu, onun için bir tür şükür ve affetme ritüeli olmuştur. Her "Estağfirullah" dediğinde, evdeki huzurun arttığını hissediyor. Aynı zamanda, "Estağfirullah" zikrini çocuklarıyla birlikte söylemek, onların da ruhsal olarak arınmalarına yardımcı oluyor. Ayşe, zikir konusunda bir başka boyutun da toplulukla yapılması gerektiğine inanıyor. Zikir sadece bireysel değil, toplumsal bir temizlik aracıdır. Onun için zikir sadece bir kelimeyi söylemek değil, bir insanın kalbinde toplanan tüm kırgınlıkları, öfkeleri ve kırık dökük duyguları temizlemek anlamına gelir.

Ayşe’nin bu bakış açısı, zikir ve topluluk ilişkisini de güçlendiriyor. Aileler bir arada "Estağfirullah" dediğinde, kalpten kalbe bir bağ oluşuyor. Bu sadece Taner gibi bireysel bir temizlik değil, toplu bir manevi arınmadır.

Zikirde Derinleşmek İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zikirde derinleşmek için birkaç öneri şunlardır:

1. Niyetimizi Düzelterek Başlayalım: "Estağfirullah" zikrini söylerken, gerçekten Allah’tan affedilmeyi hissetmek çok önemlidir. Bu, sadece dilin söylediği değil, kalbin ve niyetin de katıldığı bir temizlik sürecidir.

2. Zihni Boşaltarak Odaklanalım: Zikir, bir nevi zihnin boşaltılmasıdır. Zihnimiz dağılmadan, içsel bir huzur ve dinginlikle zikri tekrarlamalıyız.

3. Rahat Bir Ortam Seçelim: Zikir sırasında çevremizdeki gürültüden ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşmak, zihnimizin zikirle bütünleşmesini sağlar.

4. Duygusal Bağ Kurarak Zikri Derinleştirelim: Zikir, kalbi temizler ve ruhu arındırır. Bunun için sadece sayılarla değil, duygularla da zikir çekmek çok kıymetlidir.

Sonuç Olarak: Zikir, Bir Yolculuktur

Zikir, sadece bir kelimenin tekrar edilmesi değil, bir ruhsal yolculuktur. Her birey bu yolculuğa farklı bir şekilde çıkar. Erkekler daha çok sonuç odaklı ve pratik bir yaklaşımla, kadınlar ise topluluk ve duygusal bağ kurarak zikir çekerler. Her iki yaklaşım da çok değerli ve birbiriyle bütünleşen yaklaşımlardır. Önemli olan, her zikirde niyetimizin samimi olması ve kalbimizi bu zikre yönlendirmemizdir.

Şimdi merak ediyorum, sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Zikirde sizce daha önemli olan şey nedir? Sayılara mı, yoksa içsel samimiyetinize mi odaklanıyorsunuz? Fikirlerinizi paylaşmanızı dört gözle bekliyorum!