Eski Afgan futbolcu Khalida Popal, Taliban daha sonrası Afganistan’daki kaygı iklimini anlattı

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Afganistan Bayan Ulusal Futbol Takımı’nın eski kaptanı Khalida Popal, Taliban’ın 20 yıl daha sonra bir daha iktidarı ele geçirmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Danimarka’da yaşayan ve bayan futbol ekibi teknik yöneticiliği yapan Popal, BBC’ye verdiği röportajda Taliban idaresinin ülkedeki bayanlar için ne manaya geldiğine değindi.

34 yaşındaki Popal, “Afganistan’da ağlayan, terk edildiğini ve meskende sıkışıp kaldığını söyleyen insanlardan bildiriler alıyorum. Korkuyorlar. Bütün hayaller bitmiş oldu. Tıpkı bir kâbus gibi” tabirlerini kullandı. Afganistan’daki bayan futbolculardan bildiriler aldığını söyleyen Popal, “Oyuncular görüntülerini gönderiyor ve ‘Karşı olduğum beşerler artık kapımın önünde, nefes alamıyorum, fazlaca korkuyorum ve hiç bir müdafaa yok’ diyorlar” kelamlarıyla ülkede yaşanan dehşet iklimini anlattı.

“Bütün hayallerimiz yerle bir oldu. Şovun bittiğini hissediyoruz” diyen Popal, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Kadınları ve kızları ayağa kalkmaya, yiğit olmaya teşvik ettik ve artık onlara toplumsal medyayı kapatmalarını ve seslerini azaltmalarını söylüyorum. Bu epey acı veriyor. Atletler hayli sesliydi. Bayan hakları için ayağa kalktılar ve artık hayatları önemli tehlikede.”

“YALNIZ BIRAKILACAĞIMIZI DÜŞÜNMEMİŞTİK”

2011’de Afganistan’dan ayrılan Popal, 2016’da sığınma talebinde bulunduğu Danimarka’da yaşıyor. Yaklaşık 20 yıldır ABD ve Birleşik Krallık güçleri tarafınca yönetilen ülkesinde artık bayanların ve kızların güvenliğinin olmadığını söylüyor. 1996-2001 yılları içinde Afganistan’da idaresi elinde tutan Taliban, kız çocuklarının eğitim almasını engellemişti. Bayanlar bir erkek akrabası olmadan meskenden çıkamıyor, çalışmasına müsaade verilmiyor ve bütün vücutlarını kapatan burka giymeye zorlanıyordu. Çok İslamcı kurallara karşı gelenler dayakla cezalandırılıyordu.

Popal, “Kadınların hak ve özgürlükler için çaba ettiği son 20 yılın akabinde, yalnız bırakılacağımızı hiç düşünmemiştik. O bayanlar risk aldı, yüzlerini ortaya koydu ve artık kimlikleri ortaya çıktı. Tek duyduğumuz ‘Artık Afganistan’da ulusal bir çıkarımız yok’. Kimse risk altındaki bayan aktivistleri, atletleri, gazetecileri korumaktan bahsetmiyor” formunda konuştu.

Popal, 2007’de birinci Afganistan bayan futbol ekibinin kurulmasında başroldeydi. Popal ve ekip arkadaşları, Taliban güçlerine karşın idmanlarını sessiz sedasız gerçekleştirerek, futbolla fark yaratmaya ve ülkedeki yeni kuşak bayan atletlere ilham vermeye çalıştı. Grup, dini inançları hiçe saymakla suçlandı, lakin yanlış bir şey yapmadıklarını bilerek ulusal bir takviye aldılar.