Erdoğan’dan talimat; E-ticarette Çinli, ABD’li monopolü kırılacak

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deklare ettiğı e-ticaret düzenlemesinde son etaba gelindi. Kısa müddet içerisinde Meclis’e sunulacak düzenleme ile e-ticarette birtakım eser kümelerinin satışına sınırlama getirilecek.

Yenişafak’tan Parıltı Banu Aras’ın haberine bakılırsa küçük e-ticaret firmaları da desteklenerek kesimdeki yabancı monopolü kırılacak.

Sektördeki 5 büyük oyuncunun tamamı ya da büyük orandaki payının Çin, ABD ve Güney Koreli şirketlere ilişkin olmasının rekabetçiliği ortadan kaldırması ve yerli firmaları bitirmesi niçiniyle yerli şirketler desteklenerek Türk unicorn yani Turcorn’ların gelişmesi sağlanacak. İnternetten yapılan alışverişlerde pazar hissesi büyüklüğü giderek artarken kesim 381.5 milyar liralık büyüklüğe ulaştı.

ORANTILI BÜYÜME

Yeni kanun taslağına nazaran, e-ticaretin istikrarlı büyümesi hedefiyle e-pazar yerlerine birtakım kriterler getirilecek. Ticaret Bakanlığı’nın çalışmasına bakılırsa hazırlıkları bitme evresine gelen yeni e-ticaret düzenlemesiyle bu kesimin daha tertipli işlemesi ve büyümesi planlanıyor. Yeni düzenleme kapsamında birtakım eser kümelerinin satışına yasak getirilerek esnafın korunması sağlanacak.

Hileli ve düzmece eser satanlara ağır cezalar öngoren düzenleme kapsamında, kesim oyuncuları rakiplerini dışlayıcı biçimde tanıtım faaliyetlerinde bulunamayacak. e-ticaret pazar yerlerinin elde ettiği dataları kullanarak bünyesindeki satıcılarla haksız rekabet etmesi engellenecek.

E-ticaret pazar yerleri kendini haksız biçimde sıralamada ön plana çıkaramayacak ve satıcılar içinde ayrım gözetemeyecek. Kelam konusu düzenlemelere uygunluk göstermeyen kurumlar için de ağır para cezaları kesilecek.

YERLİ FİRMALAR DESTEKLENECEK

Düzenleme ile kesimde mevcutta bulunan yabancı hakimiyeti kırılacak. Bunun için bölüme yeni adım atacak yerli firmalara hibe, kredi kolaylığı ve teşvik üzere düzenekler işletilecek.

Bunun için bölüme yeni adım atan yerli firmalara 35 binden çok tedarikçiye, 15 milyondan fazla üye ve 30 milyondan fazla eser portföyüne sahip olan PTT iştirak şirketi PttAVM.com’un yakaladığı muvaffakiyet örneklerle anlatılacak. Böylce Turcorn’ların bu yeni yolla doğması sağlanacak.

Yatırım tavsiyesi içermez.