EPDK’dan Cengiz ve Kolin’e rekor ‘Isparta’ cezası!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Isparta’da günlerce süren kesintiler için Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (AEDAŞ) 3 milyon 236 bin 666 TL ceza kesti. Şirketin ayrıyeten, kesintiden etkilenen 27 bin 850 aboneye toplamda 15 milyon 583 bin 459 TL tazminat ödemesine karar verildi.

Isparta yaşanan elektrik kesintilerine yönelik Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (AEDAŞ) ile ilgili soruşturma süreci tamamlandı.

Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) yapılan yazılı açıklamaya bakılırsa, Soruşturma kararında Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin gerekli güzelleştirme, yenileme ve kapasite artırımı yatırımlarını vaktinde yapmayarak bölgedeki elektrik dağıtım hizmetinin niteliğini ve kalitesini kabul edilemeyecek seviyede düşürdüğü tespit edildi. Bu niçinle Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne 1 milyon 618 bin 333 TL idari para cezası verildi.

Bu cezaya ek olarak Akdeniz EDAŞ merkezinde icra edilen kontroller esnasında şirket kayıtlarını kontrole hazır bulundurmaması ve gereksinim duyulan bilgi ve dokümanları vaktinde sunmaması ile ilgili olarak da 1 milyon 618 bin 333 TL meblağında idari para cezası uygulanmasına karar verildi. bu biçimdece toplam ceza 3 milyon 236 bin 666 TL’ye ulaştı.

TÜKETİCİYE 15 MİLYON TL TAZMİNAT

Öte yandan soruşturma kapsamında Isparta’daki tüm kesinti kayıtları ayrıntılı olarak incelendi ve 2022 yılı şubat ayında 10 saat ve üzerinde gerçekleşen 19 adet uzun periyodik kesintiden 27 bin 850 abonenin etkilendiği tespit edildi. Bu sebeple Akdeniz Elektrik Dağıtım Ananim Şirketi kelam konusu uzun vadeli kesintilerden etkilenen mesken abonelerinin her birine 108,96 TL, öteki abone kümelerine ise temas mutabakat gücüne bağlı olarak 1307,52 TL’ye kadar değişen meblağlarda olmak üzere toplam 15 milyon 583 bin 459 TL fiyatında uzun periyodik kesinti tazminatı ödeyecek.

EPDK LİDERİ YILMAZ: TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDEN BEDELİNİ ÖDER

Mevzuyu kıymetlendiren EPDK Lideri Mustafa Yılmaz, Isparta’daki kesintiler konusunun yasal soruşturma süreci beklenmeden çabucak bir siyasi materyale dönüştürüldüğünü ve bunun gerçek bir yaklaşım olmadığını kaydetti.

EPDK’nın birinci günden itibaren süreci yakından takip ettiğini ve soruşturma sürecini sessiz bir biçimde yürüttüğünü belirten Yılmaz, “Hep söylüyoruz tüketiciyi mağdur eden bunun bedelini öder. Burada da o denli oldu. EPDK yasalar ve yönetmeliklerle hareket eden bir kurumdur. Siyasi değerlendirmelerin daima haricinde kalmaya uğraş ediyoruz ve işimize bakıyoruz. Soruşturma sürecimizi de bu hassasiyetle ve titizlikle yürüttük. Savunmaları aldık. Gerekli incelemeleri ve değerlendirmeleri yaptık. şüphesiz bu yasal süreç biraz vakit alıyor. Soruşturma kararı Heyetimizin aldığı bu karar tüketicilerimize yönelik hizmet kalitesindeki düşüklük niçini ile bir dağıtım şirketine verilmiş en büyük ceza. Umuyorum dalımız de gereken bildirisi alacaktır. Kurum olarak, tazminat ödeme süreçlerinin eksiksiz bir formda yürütülüp yürütülmediğini de yakından takip edeceğiz” dedi.

Yatırım tavsiyesi içermez.