Endüstride üretim üsleri şalter indirdi!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Cumartesi günü gerçekleştirilen tepede belirsizliğin giderilememesi üzerine biroldukça şirket gerisi arkasına üretimi durdurduğunu deklare etti. gelişimin faturasının biroldukca kesimde milyarlarca doları bulacağı belirtilirdi.

Türkiye genelinde 360’ı aşkın Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bu hafta prestiji ile başlayan doğalgaz ve elektrik kesintisinin faturası büyüyor.

Dünya’dan Yener Karadeniz’in haberine bakılırsa OSB’lerde faaliyet gösteren 67 bini aşkın şirketten otomotiv, kağıt, dokuma boya ve terbiye ve yapı sanayi alanında faaliyet gösteren biroldukça şirket, arkası gerisine üretimi durdurma sonucu aldı. Kelam konusu kararda Cumartesi günü gerçekleştirilen tepede kesintiler ile ilgili belirsizliğin giderilememesinin de tesirli olduğunu lisana getiren dal temsilcileri, biroldukca bölümde üretime orta verilmesinin yalnızca bir haftalık maliyetinin milyar doları bulabileceğini belirtiyorlar.

Üretime orta verilmesi konusundaki birinci adım otomotiv dalından geldi. Tofaş Bursa’daki fabrikasında elektrik kesintisi niçiniyle pazartesi gününden başlayarak perşembe gününe kadar üretime orta verdi. Ford Otosan ve Oyak Renault da üretime orta veren şirketler içinde yer alıyor. Kelam konusu fabrikalarda dakikada bir aracın üretildiği düşünüldüğünde faturanın boyutu daha rahat görünüyor. Bugün ayrıyeten Kartonsan doğalgaz tedariğinde gidilen kısıtlama, Ege Sanayi ise elektrik kesintisi niçiniyle üretime süreksiz olarak orta verdiğini duyurdu. Misal durum hazır giysi bölümünde bilhassa boya ve terbiye kısmında yaşandı.

Hazır giyside 500 milyon dolar kayıp

Türkiye Giysi Sanayicileri Derneği Lideri Ramazan Kaya, dalda faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 50’sinin, boya ve terbiyenin ise tamamına yakınının OSB’lerde yer aldığını anlattı. Boya ve terbiye kısmında 3 gün üretime orta verildiğini lisana getiren Kaya, kelam konusu gelişimin faturasının 500 milyon doları bulabileceğini anlattı. Kaya, müşteri kaybetme, termin, lojistik üzere meselelerin ise bu sayısı epey daha üst taşıyabileceğini vurguladı. Otomotiv dalında ise yalnızca bir haftalık maliyetin 1 milyar doları bulabileceği lisana getirildi.

Demir-çelikte kayıp 1 milyar TL

Doğalgaz ve elektrik kısıtlamasının demir-çelik bölümüne maliyetinin ise 1 milyar TL’yi bulabileceği vurgulandı. Doğalgaz ve elektrik kısıtlamasının kesimde yıllık yaklaşık yüzde 1 üretim gerilemesine eş paha olduğunu lisana getiren Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, “Bu yalnızca çelik bölümünü değil gereç sağladığımız biroldukça imalat kısmını da olumsuz etkileyecek. Maliyetlerde artışlara sebep olurken bölümde 1milyar TL kayba yol açacak. Üretim bantlarının durdurulamayan kısımlarından ötürü yüzde 40 doğalgaz kesintisi yaklaşık yüzde 60 öbür yandan 72 saat elektrik kesintisi en az 80 saatlik üretim kaybına sebep olacak. Eserde kayıp 500 bin tonu bulurken sıvı çelikte 300 bin ton üzere bir kayıp yaşanacak” diye konuştu. Ayrıyeten bu kesintiler ihracat tarafında vaktinde teslim edilemeyen siparişlerden ötürü iptaller, cezalar, indirimler kelam konusu olacağını söz eden Dalbeler, “Yüklenmeyecek gemiler için bekleme bedelleri ve cezaları kelam konusu olacak lakin daha değerlisi Türk üreticilerin yurt haricinde müşterileri nezdinde ileriye dönük performanslarına ait soru işaretleri yaratacak. Rekabette fazlaca geri düşmemize yol açacak” dedi.

BOTAŞ’tan üç kritik kesime muafiyet

Türkiye’nin üç büyük doğalgaz tedarikçisinden İran’ın teknik arıza bildirerek 10 gün mühletle Türkiye’ye gaz akışını kesmesi daha sonrasında BOTAŞ doğalgaz santralleri ve büyük ölçekli tüketicilere olan gaz akışını azaltma sonucu almıştı. Evvelki gün bakanlar ile gerçekleştirilen güç tepesinin akabinde ise kurum, ilaç, et ve et eserleri ile süt ve süt eserleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasını sonlandırdı. BOTAŞ tarafınca üreticilere gönderilen e-posta ile ilaç, et ve et eserleri ile süt ve süt eserleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasının sonlandırıldığı bildirildi.

Besin dalı muafiyet istedi

Güç kısıtlaması sonucunın akabinde besinden cama, seramikten çimentoya kadar biroldukca dal muafiyet istedi. Muafiyet isteyen bölümler içinde Sirkeciler de yer aldı. Sirke Üreticileri Derneği (SirkeDer) Lideri Gürhan İtimat, “Gıda ve üretim endüstrisi bu karardan muaf tutulmalı, bölümde geri dönülemez ziyanlar yaşanabilir” dedi. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) de, üyelerinin kesintilerden muaf tutulması isteğiyle Güç Bakanlığı’na başvurdu. İYSAD açıklamasında, “Temel girdilerimiz olan besin mamüllerinin bozulmaması, korunabilmesi, soğuk zincirinin sürdürülebilmesi kesintisiz güç kullanmasına bağlıdır. Üretim ve servisin her evresinde sıcaklık denetimli, soğuk/donuk mamüllerin koruması, güç kesintisine gidilmesi halinde sekteye uğrayacaktır” denildi.

Yatırım tavsiyesi içermez.