Endüstrici ne yapsın! OSB’lerde hurdalıklar bile 30 Milyon TL

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Üreticiler “Türk mamüllerine talep var, müşteri epeyce, lakin üretecek yer bulamıyoruz. İhracat da ziyan görüyor” diyor.

Pandemi sebebiyle bozulan tedarik zinciri, yabancı üreticilerin alımlarını Türkiye’ye kaydırmasına niye oldu. Üretim ve ihracatta önemli artışlar yaşandı.

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre endüstrici ve KOBİ’ler, işleri açılınca tesislerini büyütmeye başladı. Durum bu biçimde olunca iş yeri, depo ve üretim tesisi fiyatları da beş kat birden arttı. Bugün artık boş yer bulmak neredeyse imkânsız hâle geldi.

Hâl bu biçimde olunca İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde en izbe dükkânın fiyatı bile 20 milyon TL’yi buldu. 1.000 metrekarelik bir atölyenin 24 milyon TL’ye satışa konulduğu görüldü.

Birebir sanayi bölgesinde 700 metrekarelik bir deponun satış fiyatı ise 20 milyon lirayı buldu. Kiralık depo, iş yeri ve dükkân fiyatları da tavan yaptı.

Başakşahir’deki bir OSB’de 1.200 metrekarelik bir deponun yıllık kirası 150 bin liraya ulaştı.

Endüstrici ve KOBİ’ler, yaşanan durumun ülke iktisadına önemli ziyan verdiğini belirterek “Steve Jobs Apple’ı garajda üretti. Bugün sanayi bölgesinde bir garaj satın almak 10 milyon TL’yi geçmiş durumda” dediler.

SANAYİ YERİ DA TAVAN

Gürmaksan Hidrolik İdare Konseyi Üyesi Bünyamin Erkmen, gazetemize yaptığı açıklamada “Pandeminin başlamasından altı ay daha sonra tedarik zincirinin bozulması ile bir arada siparişlerde Türkiye’ye önemli bir kayış yaşandı. ötürüsıyla üretim ve ihracatta yükseliş oldu.

Bu da iş yeri, depo ve üretim tesisi gereksinimini artırdı. Artık sanayicide ve KOBİ’de en büyük sorun üretim yeri bulunamaması.

Mevcut yerlerin meblağları beş kat arttı. Yalnızca hazır dükkân yahut depo değil, fabrika ve fabrika arsa fiyatları da yükseldi. Bu da üretim süreçlerini vakit zaman tıkıyor” dedi.

FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Kent ortasında yer alan OSB’lerde yer bulmanın zorlaştığını ve fiyatların epey yükseldiğini söyleyen Erkmen “Bu durumda şehire uzak bölgelere gitmeniz gerekiyor. örneğin Silivri… Fakat bir kümelenme yok. Üretim yapan şirketlerin tüm muhtaçlıklarını tıpkı bölgede bulabilecekleri siteler gerekiyor. özetlemek gerekirsesı üretim yeri konusunda önemli bir çıkmaz var” diye konuştu.

OSB’lerde artan meblağların bir sebebinin de fırsatçılık olduğunu söyleyen Erkmen “Sadece yatırım için iş yeri yahut dükkân alan beşerler var. ‘Nasıl olsa talep var’ mantığıyla, meblağları yüksek tutuyorlar. Bunu nazarann başka iş yeri sahibi de fiyatı artırıyor. Konut ve otomotiv dalında yaşanan durumu burada da yaşıyoruz” tabirlerini kullandı.

Yatırım tavsiyesi içermez.