Endüstrici isyan etti: Zulüm vergisi 6 fabrikayı yuttu!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Ankara Sanayi Odası (ASO) Lideri Nurettin Özdebir, devletin sanayiciye olan KDV iadesi ödemelerinde önemli aksamalar yaşandığını, bunun da sanayi üretimini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Sanayicilerin adeta zulüm vergileriyle boğuşurken üstüne bir de devletten KDV iadelerini alamadığını belirten Özdebir, “Benim yalnızca bir üyemin 300 milyon liranın üzerinde birikmiş KDV alacağı var. Bu para ile en az 6 tane yeni fabrika yapılabilir” tenkidinde bulundu.

Lider Özdebir, ASO Meclis toplantısında sanayicilerin düşüncelerini lisana getirdi. Nakit kaynağa ulaşma konusunda yaşadıkları problemlere tahlil beklerken bir taraftan da sanayicilerin üzerine önemli ölçüde KDV yükünün binmeye devam ettiğini belirten Özdebir, “KDV iadeleri çoklukla 1 yılı aşan müddette bile ödenmiyor. Yİ-ÜFE, yani endüstricinin enflasyonu yüzde 45. Alacaklı olduğum KDV’den kaynaklı bu para benim elimde olsaydı mal alacaktım yahut yatırım yapacaktım. halbuki endüstricinin parası yüzde 45 negatif faizle devletin elinde eriyor. Yanı sıra sermaye muhtaçlığını karşılamak için yüzde 20’yi aşan faizle bankadan kredi kullanıyoruz” diye konuştu.

“BU ADALETSİZLİK”

Özdebir, devletten parasını alamayan endüstricinin, yüksek faizle kredi kullandığını, üstelik bu krediyi masraf olarak bile gösteremediğini tabir ederken, “Bu, adaletsizlikten çıkıp üretmeme ve zulüm vergisi haline geldi. Benim yalnızca bir üyemin 300 milyon liranın üzerinde birikmiş KDV alacağı var. Bu para ile 50 milyon liradan en az 6 tane yeni fabrika yapılabilir. Üstelik bu para yüzde 45 enflasyonun olduğu bir ortamda devletin elinde eriyor” dedi.

FAKİRLEŞTİREN BÜYÜME

Nurettin Özdebir, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmeye çalışmasına karşın ÜFE kaynaklı olarak stokta bekleyen önemli bir enflasyon riski oluştuğunu, stoktaki enflasyon riskinin yüzde 45 düzebir daha ulaştığını belirtti. Türkiye’nin büyümesindeki problemlere da işaret eden Özdebir, “Son 10 yılın ortalama büyüme suratı müspet olduğu biçimde, ihracat hacmi yükselirken ihracat ünite fiyatlarının besbelli ölçüde düşmesi, Türkiye’nin ‘yoksullaştıran büyüme’ sorunu yaşadığını ortaya koymaktadır. Yerli üretim şart” tabirini kullandı.

Erdoğan Süzer/Sözcü

Yatırım tavsiyesi içermez.