Elektrikte indirimli tarife için son günler; kritik tepe daha sonrası ek indirim gündemde

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın son kabine toplantısının akabinde elektrik tarifelerinin vatandaşlar ve esnaflar lehine düzeltileceğine ait açıklamalarının akabinde gözlerin çevrildiği Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı, dün üreticilerle bir ortaya geldi. Yapılan değerlendirmeler daha sonrasında hem hükümetin öngördüğü indirimler birebir vakitte yeni formüller masaya yatırıldı. Buna nazaran yeni tarifeler 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

Son artışlarla birlikte küçük ticarethanelerde elektrik ünite maliyeti vergiler dahil 2.74 TL. Endüstride bu sayı 2.28 TL. Meskenlerde ise birinci kademe 1.37, ikinci kademe 2.06 TL. Sabah gazetesinin haberine bakılırsa, esnafın elektrik maliyetini düşürmek için kademeli tarife uygulamasına geçilmesi planlanıyor.

EPDK, yüzde 10, 20 ve 30 indirim olması durumunda ünite maliyetin nasıl olacağına dair üç alternatif çalıştı. Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yeni düzenlemeyle esnafın elektrik faturalarında yüzde 25’lik bir indirimin kelam konusu olabileceğini belirtti.

Esnaf tarifesinde yüzde 25 indirim olursa düşük tarifede elektrik ünite maliyeti 2.06 TL’ye düşecek. bu biçimdece esnafın elektrik ünite maliyeti konutların ikinci kademesine çekilecek.

Aylık tüketim ölçüsü belirlenecek

Farklı esnaf kümelerinin aylık ortalama tüketim sayıları birbirinden farklı. Bakanlık, elektrik dağıtım şirketlerinden kırılımları istedi. Aylık 100 kilovatsaat ila 3 bin ve üstü kilovatsaatlik elektrik tüketen esnaf kümeleri çıkarılıyor. Buna göre, kademeli tarifede günlük tüketim ölçüsüne karar verilecek.

Yatırım tavsiyesi içermez.