Elektrik faturasını goren kepenk kapatıyor!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de elektrik, doğal gaz ve akaryakıt artırımları başta olmak üzere tüm eserlerde yaşanan fiyat artışı esnafın belini büktü. Pandemi sürecinde güç günler geçiren, elektrikte ‘kademeli tarife’ uygulamasıyla faturaları katlanan esnaf, artık kepenk kapatmaya başladı.

İzmir’in Gaziemir ilçesinde yaklaşık 3 yıldır kafe işleten Muhammet Yılmaz ve Dilek Korkmaz, 14 günlük elektrik faturası bin 720 lira gelince kafelerini kapatma sonucu aldı. İşlettikleri kafenin camına “Covid-19’a değil elektrik faturasına yenildik. Devren kiralık” yazısı asan Muhammet Yılmaz ile Dilek Korkmaz, yaşadıkları ıstırapları anlattı.

“YETERLİ TAKVİYESİ ALAMADIK”

Pandemi sürecinde kâfi dayanak alamadıklarını söyleyen Muhammet Yılmaz, şöyleki konuştu:

“Pandemide işletmemiz bir yıl kapalı kaldı, yalnızca paket servis ile götürmeye çalıştık. Bu süreçte yalnızca 3 bin lira hibe, 500’er lira da 3 sefer olmak üzere toplam 4 bin 500 lira dayanak aldık. Bu dayanak hiç bir şeye yetmedi. Atlatmaya çalıştık lakin olmadı. En son bu biçimde bir fatura ile karşılaşınca devretme sonucu aldık. 14 günlük fatura fiyatı bin 719 lira 70 kuruş geldi. Bu fatura bizi dükkanı kapatmaya sevk etti. 4 dolabımız var, ikisinin fişini çektik. Klimayı hiç çalıştırmadık fakat bir daha de bu biçimde bir fatura geldi, biz de kapatma sonucu aldık. İki yıl boyunca pandemi ile savaştık, galip geldiğimizi düşünüyorduk lakin son elektrik faturasını görür görmez şok olduk. Biz de ‘Covid-19’a yenilmedik, elektrik faturasına yenildik’ diye yazı yazdık. Her ay, her gün gelen toptancılar, hepsi en az yüzde 20-40-80-90’lara varan artırımlar yaptılar. Her gün artıyor, takip edemiyoruz. Haftada bir menüyü değiştiriyoruz. Vatandaşı da düşünmek zorundayız. Biz artırım yapamıyoruz lakin toptancılar yapıyor. Çaresiz kaldık.”

“KİMSE BU YÜKÜN ALTINDAN KALKAMAZ”

Yalnızca elektrik faturasının değil tüm girdi maliyetlerinin arttığını lisana getiren Yılmaz, “Elektrik, maliyetlerin en büyüğü. Yüzde 150 artırım nedir, kim karşılayabilir bunu? Denetim lazım. Dayanak çıkılması lazım. Kimse bizim halimizi görmüyor. Biroldukca arkadaşımız var. Elektrikçi arkadaş var, tek çubuk soba yakıyor, bir de lambası var. Bununla bile 720 lira faturası gelmiş. Artık o da kara kara düşünüyor. Elektrik, kira, stopaj, vergi… Bunların hepsini üst üste koyunca kimsenin bu yükün altından kalkacağını düşünmüyorum. Bu sene sonuna kadar tahminen de ülkenin yarısı, esnaf olanlar kapatır” dedi.

“FATURA SONUMUZ OLDU”

Kafenin öbür ortağı Dilek Korkmaz ise şöyleki konuştu:

“İki ortak çalışıyorduk ancak artık olmuyor. Pandemi devrini bile zar güç atlattık. Erken kapattık, yasaklar geldi. Daha bunları atlatamazken gelen bu son fatura bizim de sonumuz oldu. İki kişi daha çalışıyordu. Gittiler, kendimize kalmıyordu zira. Biz geçinemezken çalışanların maliyetini karşılayamazdık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu saatten daha sonra nasıl bir işe gireriz bir fikrimiz yok.”

“ZAM, ARTIRIM NEREYE KADAR, SONUMUZ YETERLİ DEĞİL”

Yeni Gaziemir’de 13 yıllık restoran işletmecisi olan Gülperi Görnük de artırımlardan keder yandı. Görnük, şu biçimde konuştu:

“Her gün artırım var. Una, ete, her şeye artırım geliyor ancak biz yapamıyoruz. Artırım yapsak aslına bakarsan müşterilerin alacak durumu yok. Esnaf olarak sıkıntı durumdayız. Öğle saatinde iş yok. Dün elektrik faturam geldi, 4 bin lira. O kadar kısıyorum ki birfazlaca şeyi kapatıyorum lakin bir daha de 4 bin lira geliyor. 3 dolap açık. Klimayı açmıyoruz, üşüyoruz lakin fırın olduğu için yönetim ediyoruz. Bu bu biçimde gitmez. Hepimiz kapatacağız, sonumuz güzel değil. Bunların bir yoluna girmesi lazım. Artırım, artırım bu biçimde yaşanmaz.”

Yatırım tavsiyesi içermez.