Elektriği ucuza alıp değerli sattılar

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Nisan ve mayıs aylarında Yenilenebilir Güç Kaynakları Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) yaklaşık 6 milyar TL elde edilen çok gelir 21 özel dağıtım şirketine aktarıldı.

YEKDEM’den faydalanan santrallerden YEKDEM bedelleri üzerinden alım yapılması gerekiyor. Piyasa takas fiyatı (PTF) yani elektrik maliyetleri artınca, YEKDEM bedeli PTF’nin gerisinde kaldı.

Sözcü’den Taylan Büyükşahin’in haberine göre YEKDEM ve PTF içindeki fark milyarlarca liralık büyüklüğe ulaştı. Nisanda YEKDEM gelir-gider farkı 3 milyar 807 milyon TL olurken, mayısta 1 milyar 897 milyon TL oldu.

PTF’nin altında oluşan YEKDEM bedeli aslında elektrik maliyetlerini düşürecek değerli bir öge. Bölüm temsilcilerinin yaptığı açıklamalara bakılırsa, YEKDEM birinci kere eksiye düştü. Elektrik meblağları ucuzlayabilirdi ancak bu yapılmadı.

FOSİL YAKIT DESTEKLENDİ

aynı vakitte fosil yakıtla üretim yapan santraller hariç uygulanan tavan fiyat niçiniyle nisanda 2 milyar 346 milyon TL, mayısta 927 milyon TL fark oluştu.

Bunlar da tıpkı biçimde şirketlere dağıtıldı. bu biçimdece elektrik faturalarını düşürebilecek 9 milyar TL’den çok kaynak şirketlere aktarılmış oldu.

Faturalar 1 TL daha az olabilirdi

Hem YEKDEM’den gelen kaynak tıpkı vakitte tavan fiyat niçiniyle oluşan gelirin faturalara yansıtılması durumunda kıymetli katkı sağlayacağı söz ediliyor. SÖZCÜ’nün yaptığı hesaplamalara göre, işyerleri kilovatsaat başına vergiler dahil 1 TL daha ucuz fatura ödeyebilirdi. birebir vakitte 21 dağıtım şirketine aktarılan kaynağın haricinde, özelleştirilme sürecinde ayrıyeten bu şirketlere yüzde 2.38 kâr garantisi verilmişti.

Yatırım tavsiyesi içermez.