Dokumacılık bölümüne kıymet kaçan ihracatçılar ödüllendirildi

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin toplam ihracatına kesintisiz katkı veren Dokumacılık kesimi pandemi yılında da gerçekleştirdiği ihracat ile ülke iktisadına katkı sunmaya devam etti.

Kesim 2020 yılını 10 milyar dolara yakın ihracat ile tamamladı. İTHİB de başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. Ödül merasiminde konuşma gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri İsmail Gülle ise, “Bu yıl dokuma bölümümüzde Cumhuriyet tarihi rekoruna gerçek adım adım ilerliyoruz. Artık, yeni maksadımız; 5 yıl içerisinde 300 milyar dolar ihracata ulaşmak. Gayemiz yüksek; fakat bunu başaracak azim, inanç ve kararlılık ihracatçılarımızda mevcut. Gerekli kapasite artırımlarıyla, yeni yatırımlarla hem sektörel tıpkı vakitte genel ihracat amaçlarımıza tek tek ulaşacağız. Dokumacılık kesimimizde de yeni yatırımlara gereksinim duyuyoruz.” dedi.

Dokumacılık dalının yeni trendleri yakalamasının pek değerli olduğunu vurgulayan Gülle, “Temmuz ayında, Türk Dokuma Bölümü Sürdürülebilirlik Hareket Planı’nı deklare ettik. Bilhassa, sürdürülebilirlik noktasında dokumacılık bölümümüz tüm dallarımıza öncülük etmeli. Dünya artık, yeşil dönüşümü daha yüksek sesle lisana getiriyor. Bilhassa en değerli ihracat pazarımızın bu husustaki hassasiyeti hepimizin malumu. Tüm sanayicilerimizi, üreticilerimizi, tedarikçilerimizi ve ihracatçılarımızı; doğayı ve çevreyi önceleyen bir üretim anlayışına davet ediyorum. Sürdürülebilirlik bizim için risk değil, tam tersine karşımıza çıkan kıymetli bir fırsat. Biz bunları başardıkça, sürdürülebilirlik noktasında adım adım markalaşacak; dünyayı tüketmeden, dünya için üreteceğiz. İhracatımızın geldiği bu noktada büyük emeği olan dokumacılık bölümüne bedel katanları, ihracat şampiyonlarımızı bir sefer daha kutluyorum.” tabirlerini kullandı.

Ödül merasiminde TİM Lideri İsmail Gülle’ye 19. yy Bursa işi dokumacılık eseri armağan edildi.

DOKUMADA AMAÇ 12 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Ülke ihracatına katkı sunan ve ödül kazanan tüm firmaları tebrik eden İTHİB Lideri Ahmet Öksüz, ihracatla kalkınan Türkiye iktisadı için herkese büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti. Öksüz, hedeflerinin üretim ağını geliştirmek, yeni istihdam yaratmak, ihracatı artırmak ve ülke iktisadına daha fazla katkı sağlamak olduğunu söylemiş oldu. Ödül merasiminde konuşan Ahmet Öksüz, “2020 yılında salgının tüm olumsuz tesirlerine karşın 10 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdik. Global ihracattan aldığımız hissesi artırarak dünyanın en büyük 5. dokuma ihracatçısı olduk. Avrupa Birliği’ndeki pazar hissemizi yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkardık. 2021 yılında ise tarihi doruğa sizlerin katkısıyla adım adım yaklaşıyoruz. Ocak – Eylül devrinde dokuma dalı ihracatımız 2020 yılına nazaran yüzde 39,5, 2019 yılına nazaran ise yüzde 26,2 oranında artarak 9,4 milyar dolar bedelinde gerçekleşti. Hazır giysi kesimi ile birlikte istihdamımız 1,2 milyona ulaştı. Sanayi üretim endeksimiz 141,8 ile tüm vakit içinderın en yüksek düzeyine ulaştı. Tüm bu ekonomik göstergelerin paralelinde hazır giysi kesimi ile birlikte dokuma kesimimiz Türkiye’nin en büyük ihracatçı kesimleri pozisyonuna yükseldi” dedi.

MAKSATLARA EL BİRLİĞİ İLE ULAŞACAĞIZ

Uzun vadede dünyanın en büyük birinci 3 dokumacılık ihracatçı ülkesinden biri olmayı hedeflediklerini söyleyen Öksüz şunları lisana getirdi:

“Sektörümüzün önündeki rakiplerini geçmemesi için hiç bir niçini yok. Çünkü alt yapımız da nitelikli istihdam gücümüz de kuvvetli dokumacılık firmalarımız da bu amaçlara ulaşacak birikime sahip. 2021 yılının birinci 9 ayında gerçekleştirdiğimiz 9,4 milyar dolar ihracat kesimimizin muvaffakiyet çıtasını bir basamak üst taşıdığını gösteriyor. Amaç muhakkak; bu amaçlara el birliği ile ulaşacağız. Gerçekleştirdiğimiz sürdürülebilirlik çalışmaları, Ar-Ge ve inovasyon kapasite programı, Ur-Ge projeleri ve fuarlarımızla kısa vadede 12 milyar dolar ihracat, orta vadede ise Dünya’nın en büyük birinci 3 dokumacılık ihracatçısı ülkesinden biri olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

DOKUMACILIK DALINI DÜNYAYA TANITMAYA DEVAM EDECEK

Birlik olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili de bilgi veren Öksüz, “İhracatçı Birlikleri içinde organize edilen tek sektörel ihraç eserleri fuarı pozisyonundaki “i Of The World – New York” Fuarımızda ABD’nin önde gelen markalarını kumaş firmalarımızla buluşturduk. Teknik dokuma ve Konfeksiyon Yan Sanayi Ur-Ge projelerimizi başarılı bir biçimde sürdürüyoruz. Türkiye’nin döngüsel iktisat ve sürdürülebilirlik odaklı birinci Ur-Ge projesi olacak Sürdürülebilir Dokumalar Ur-Ge projemiz için firmalarımızdan talep toplayarak Bakanlığımızın onaylarına sunduk. Rusya, Kırgızistan, Gürcistan Sanal Ticaret Heyetlerimiz ve Premiere Vision Sanal Fuarımızla firmalarımızın memleketler arası alıcılarla binlerce ikili görüşme yapılmasını sağladık. Bölümümüzü haksız rekabet karşısında korumak için var gücümüzle gayret ettik. Memleketler arası Moda Tasarımcılarıyla iş birliği yaparak trend seminerlerimizi gerçekleştirdik. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen birinci stant çalışması, bir daha Birliğimiz tarafınca gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisimizin dayanaklarıyla, Türkiye’nin 150’yi aşkın tarihi dokuma tespit ederek Türkiye’nin Dokuma Atlası Projesini hayata geçirdik. Önümüzdeki devirde projemizin tüm dünyada tanıtılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm bu süreçlerde hem kesimimize tıpkı vakitte ülke ekonomimize dev katkı sağlayan üye firmalarımıza epey teşekkür ediyorum.” dedi.

TOPLAM 470 ÖDÜL

‘İTHİB İhracata Bedel Katanlar’ ödül merasiminde 35 platin, 59 altın, 74 gümüş ve 302 bronz olmak üzere toplam 470 firma ödül, 652 firma ise muvaffakiyet sertifikası almaya hak kazandı. Bu yıl İTHİB tarafınca düzenlenen ödül merasiminde ihracatını en çok artıran firma, 2020 yılında üye olup en epeyce ihracat gerçekleştiren firma, en çok ülkeye ihracat gerçekleştiren firma, en katma bedelli ihracat gerçekleştiren firma, gaye ülkelere en çok ihracat gerçekleştiren firma kategorilerinde de özel mükafatlar verildi.

Yatırım tavsiyesi içermez.