Dönmez: Tüketim limitine ait hakikaten muhtaçlık var ise değişikliğe gidebiliriz

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Habertürk TV’de kademeli elektrik tarifesi, doğalgaz yardımı ve akaryakıt meblağlarına ait açıklamalarda bulunuyor.

Dönmez’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyleki:

İran’da kendi taraflarında bir istasyonda kaçak kelam konusu. 20 Ocak prestijiyle akışı sonlandırmış oldular. 3 gündür bu biçimde sorun ile karşı karşıyayız. Birinci etapta sanayi ve işverenlerimizle temasa geçmek suretiyle 10 günlük süreci biraz fedakârlık yaparak nasıl atlatırız, onun planlamasını yaptık. Şu anda hamdolsun endüstrimiz de üretim kapasitesi açısından çok uygun bir düzeye geldi. Doğal bizim de denetim edemediğimiz durum oldu. Hafta sonu bakan yardımcımızın başkanlığında bir grubumuzu İran’a gönderdik. ‘Mümkünse tehir edelim, kış daha sonrasına bırakalım, mümkün olursa kısaltalım akış başlasın’ dedik. Onlar da mümkün olduğunca çalışacaklarını belirttiler. yine bir gaz akışı olabilir mi diye kuralları değerlendiriyorlar. Biz mümkün olduğu kadar kısa mühlet ortasında sorunun kaldırılması için teşebbüste bulunduk. Misal hava şartları İran’ın batı tarafını etkiliyor. Bakalım inşallah en kısa müddette hâl dermanını buluruz.

İran’a rastgele bir borcumuz kelam konusu değil. aslına bakarsanız karşı taraftan da bu biçimde bir açıklama yapılmış değil. İran’da iç talebin arttığı ve bu biçimde bir kesinti olduğuna dair duyumları aldık fakat resmi olarak bunu doğrultma durumumuz yok. İran da iç tüketimini planlamaları gerekiyor. Şayet zorlayıcı sebep yoksa, alıcınına kontrattan kaynaklı bir kadro yaptırım ve müeyyide hakları var. Karşı taraf kabul etmediğinde memleketler arası tahkime taşınıyor husus. İnşallah o boyuta gelmeden çözülür. Kontratta her iki tarafın yükümlülüğü var. Bunlara uyulmadığı takdirde hangi yaptırımlar uygulanacağı belirli. Hem ortadaki yazışmalar, tıpkı vakitte görüşmelerde İran tarafı 10 gün ortasında bu işin çözüleceğini açıkladı. Biz daha da kısa müddette yapılması ihtarını yaptık. Biz ülkenin gelimesi, kalkınmasına paralel olarak talep artışı olduğunu yıllar evvel öngörmüştük. Yeraltı depolama kapasitelerinin arttırılmasına ait bir dizi hazırlık yapmıştık. Şu anda iki tane FSRU yüzer gemimiz var. Burada depolama hacmi kadar kıymetli olan ne kadarını basabiliyor? Biz olağan akışımızı yapıyoruz.

İzmir’de FSRU gemileri günlük 22 milyon gazı sisteme verebiliyor. Birebirini Hatay Dörtyol’daki gemimizden de alabiliyoruz. Aliağa’da Ege terminali var. Oradan da günlük sevkiyat kapasitesini arttırdık. Yaklaşık şu anda 40 milyon metreküape çıktı kapasite. Marmara Ereğlisi’nde bir terminalimiz daha var. Oradaki kapasitemizi 38 milyon metreküpe çıkardık. 4 tane terminalden 100 milyon metreküp üzerinden gazı sisteme verebilir hale geldik. İran’dan yıllık 10 milyar metreküp gazla; günlük 30 milyon metreküp akış sözkonusuydu. Sistemde dengesizlik hali var ise depolardan karşılamanız gerekiyor ki, bizim Silivri ve Tuz Gölü’nde depolarımız olağan planlanan biçimde veriyor. Oralarda bir kahır yok. Daha evvel Azerbaycan’dan kaz alırken artık TANAP’tan gaz alıyoruz. Rusya’dan aldığımız gaz Ukrayna üzerinden geliyordu. Sistemde kendi olağan akışına uygun planlamamız sözkonusu. Yaklaşık İran yüzde 15-20 oranında gazımızı karşılıyor toplamda.

Kışa girerken depolardan bir ölçü kullanmaya başlarsınız, kış çıkıncaya kadar üretim planı vardır. O planda önemli zahmeti sözkonusu değil. Fakat ortasında bulunduğumuz olağanüstü kış koşulları var. 81 ilin 73’ünde geçmiş senelerda olmayan tüketim sözkonusu. İran’daki sorun aşılınca burayı daha rahat çözmüş olacağız. Kentlerde öteki mesken olmak üzere kritik imalat bölümünden bahsediyorum, onların güç çekişinde sınırlama yapmadık. Bu süreçten daha az etkilenecek olan sanayi kuruluşlarıyla bu planlamayı yaptık. Yoksa herkes etkilenmiş olacaktı. Bunu sanayi bölümünde birkaç günlük kısıntıyla yaparak vatandaşımızın etkilenmemesine uğraş ediyoruz.

Yatırım tavsiyesi içermez.