Diskalifiye edilen Fransız boksör Mourad Aliev’den protesto | 2020 Tokyo Olimpiyatları

Atletizm

Global Mod
Global Mod
2020 Tokyo Olimpiyatları boks çabasında 91 kiloda Britanyalı Frazer Clarke ile karşılaşan Fransız Mourad Aliev, başını çok ve denetimsiz biçimde kullandığı için diskalifiye edildi.

Dövüşün sona ermesinden daha sonra 30 dakika boyunca ring apronunda oturan Aliev, salondan ayrıldı fakat ondan sonrasında tıpkı noktaya geri döndü. “Bana yapılan haksızlığı protesto etmek için oturdum” diyen Aliev, “Bu Oyunlara dört yıl boyunca hazırlandım. Haksızlığa karşı savaşmak istedim, bu yüzden karara katılmadığımı göstermenin yolu buydu” tabirlerini kullandı.

Diskalifiye edildiğini duyduktan daha sonra öfkeden çılgına dönen ve reaksiyonunun ‘doğal’ olduğunu söyleyen Aliev, bütün hayatını bu turnuvaya hazırlanarak geçirdiğini belirtti. Aliev’in baş darbeleri Clarke’ın gözlerinin üzerinde kesiklere yol açarken, madalyayı garantileyen İngiliz boksör oluşan yaralarını iki defa ring tabibine denetim ettirdi. Hakem tarafınca başını kullanımı konusunda uyarılmadığını söyleyen Aliev, “hiç bir ihtar almadan durduruldum ve bana ‘kaybettin’ dediler. ötürüsıyla bunun bir sabotaj aksiyonu olduğunu düşünüyorum. Yanlışlarını anladılar fakat epey geçti” dedi.

Hakemlerin diskalifiye sonucunın akabinde Fransız boksör Mourad Aliev’in reaksiyonu | Foto: Reuters

“ONDAN İSTEYECEĞİM EN SON ŞEY PRESTİJİNİ ZEDELEMESİ”

İngiliz boksör Clarke ise, yaralarının yarı final gayreti için tehdit oluşturmayacağını söylemiş oldu.

“Bunu bilerek yaptığını söylemeyeceğim zira eminim ki olimpiyatların onun için bu türlü bitmesini istemezdi. Sakinleşmesini söylemiş oldum zira daha evvel bu duruma ben de düştüm. Ondan isteyeceğim en son şey prestijini zedelemesi ya da hakemlere ve yetkililere kaba davranması. Zira onlar yalnızca işlerini yapıyorlar.”

Olimpiyat Oyunları’nda bir boks ringinde bilinen en uzun protesto, 1988 Olimpiyatları’nda bir maçı kaybettikten daha sonra Güney Koreli Byun Jong-İl’den gelmişti. Ringin ortasında 67 dakika oturan Güney Koreli atlet başka karşılaşmanın başlamasını bir saatten çok geciktirmişti.