Dijital sistem geliyor! Besin zinciri anbean izlenecek

Mihriban

Global Mod
Global Mod
İktisat Uyum Heyeti, besin fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemek, enflasyona tesirini azaltmak maksadıyla anlık eser takibini sağlan dijital bir sistem kurulması sonucu aldı.

Farklı kademelerde elde edilen sinyallerin hangi eserlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Yeni sistemle üretim deseni bilgileri oluşturulacak, üretici korunacak, tüketici kollanacak.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine nazaran Besin fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı eseri anlık takip edecek dijital bir sistem kurulacak. İktisat Uyum Konseyi’nde evvelki gün alınan karara nazaran, farklı etaplarda elde edilen sinyallerin hangi eserlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Yeni sistemle üretim deseni bilgileri oluşturulacak, üretici korunacak, tüketici kollanacak.

İktisat Uyum Heyeti evvelki gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Global tedarik zincirlerindeki değişim, artan global emtia fiyatlarının enflasyon üstündeki tesiri masaya yatırıldı.

görüşmede, besin, emtia fiyatlarındaki gelişmelere yönelik önlemler, ziraî üretimin artırılması, besin arz güvenliğinin güçlendirilmesine yönelik tedbirler değerlendirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı uyumunda eser takibini anlık olarak yapılmasını sağlayacak dijital bir sistem kurulması sonucu alındı. Yeni sistemle üretim, toptan, perakende etabında besin zincirinin tamamı anlık izlenecek.

SİNYALE NAZARAN TEŞVİK, ÖNLEM

Farklı kademelerde elde edilen sinyallerin hangi eserlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Eser bulamama riski azaltılacak, olağanüstü haller daha düzgün yönetilecek. Üretim deseni bilgileri oluşturulacak, tarım mamüllerinin üretim planlaması kolaylaşacak.

Sistem yardımıyla kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve önlemler devreye girecek. Ziraî üretim, meblağların izlenmesine yönelik bilgiler kullanılarak gereksinim halinde dış ticaret, vergi mevzularında önlemler tespit edilecek. Sistem, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik tedbirlerin geliştirilmesine katkı sunacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında evvelki akşam gerçekleştirilen EKK daha sonrası yapılan açıklamada da artan güç fiyatlarının tesirlerini yönetebilmek üzere ek finansman imkânlarıyla güç verimliliğini artıracak ek tedbirlerin değerlendirildiği açıklandı.

Enflasyon beklentilerinin güzelleştirilmesine ait önlemler, bütçe imkânlarının aktif kullanmasına yönelik alınabilecek aksiyonlar, yatırım ortamının uygunlaştırılması ve yetişmiş insan gücünün geliştirilmesine yönelik tedbirler değerlendirildiği tabir edildi.

NEBATİDEN ZİRAÎ SULAMAYA DAYANAK BİLDİRİSİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ve Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’le bir ortaya geldi.

Önümüzdeki devirde bilhassa besin arz güvenliğinin kıymetli bir ögesi olan ziraî sulamaya yönelik siyaset teklifleri üzerinde görüştüklerini tabir eden Nebati, “Bu kapsamda, damlama ve yağmurlama sulama ile güneş gücü santrallerinin yaygınlaştırılmasına yönelik dayanak sağlanması üzerinde fikir birliğine vardık” dedi.

Yatırım tavsiyesi içermez.