Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz daha da inecek, enflasyonu baskılayacak

Mihriban

Global Mod
Global Mod
CNN Türk yayınında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’nın, Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ne içerik bakımından ne de vakit içindema bakımından izahı yoktur. Bu son adımın karşılıksız kalmayacağını, Kıbrıs Türklerinin güvenliği için her önlemin alınacağını herkes bilmeli” diye konuştu.

Yunanistan’ın Ege’de gayriaskeri statüdeki iki adaya silah sevkiyatına da değinen Cumhurbaşkanı, “ABD ve Yunanistan’a gerekli ihtarları Dışişleri Bakanlığımız vasıtasıyla yaptık. BM’ye son mektubumuzu da 17 Eylül’de gönderdik” dedi.

ABD’ye Yunanistan mesajı

Ege’deki tansiyona ait ABD’ye davette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’dan beklentimiz Yunanistan’ı yanlış hesaplara sokmaması ve milletlerarası kamuoyunun manipüle edilmesine müsaade etmemesidir” diye konuştu.

‘Zelenski, Putin’i ikna etmemizi istiyor’

Cumhurbaşkanı, Ukrayna’da Rusya denetimindeki 4 bölgede düzenlenen referandumlar ve nükleer savaş tehlikesine ait ise şu yorumda bulundu: “Referandum olayı kahır getiriyor. Keşke referanduma gidilmeseydi de bunları diplomasi yoluyla çözebilseydi. Sayın Zelenski 4 bölgeyle ilgili takviyemizi, Putin’i ikna etmemizi istiyor. Yarın Sayın Putin’le bu hususları etraflıca ele almayı düşünüyorum. Nükleer savaşa gitmenin bedeli felaket. Bunu bırak konuşmayı düşünmemek gerekir. Diplomasi yoluyla bu işi çözmek, en isabetli adım olacaktır.”

Suriye’ye yeni harekat

Erdoğan, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde muhtemel bir? askeri harekata ait soruya, “Çalışmalarımızı, gerekli ve uygun gördüğümüz anda, kapsamlı bir terörle uğraş harekatına dönüştürmekten asla kaçınmayız. ABD ve Rusya’nın Ekim 2019’da vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor. PKK/YPG sonumuza yakın bölgelerde bunlara karşıt biçimde hala konuşlu” cevabını verdi.

Asgari fiyat ile faiz ve enflasyona yönelik soruya Erdoğan şu cevabı verdi:

“Ben net söyleyeyim, inşallah bu yüzyıl ismini koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada kaideler ne getiriyor ne gdolayıyor, Avrupa’da, ABD’de durum nedir görüyorsunuz. Türkiye bu problemleri yaşamadı, hayatıyor. güçlü endüstrinin yanısıra turizm dalı de tesirli oldu. 2022 yılı global büyüme iddiaları dünyada daima aşağı hakikat güncelleniyor. Ancak buna karşın Türkiye iktisat modelimiz büyümenin devamını ispat ediyor. Bu kapsamda büyümenin yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesini öngörüyoruz 2022’de. Daha güzeli olacak.”

Faizle birlikte enflasyon da inecek

Ocak’tan itibaren bunun emarelerini hayli rahat nazaranceğiz. Ben enflasyondan evvel faize bakıyorum. Biz faiz oranını yüzde 12’ye indirdik. Buradan yatırımcılara sesleniyorum. Bundan daha sonra üst çıkmak yok, daha aşağı inecek ve enflasyonu da baskılayarak aşağı indirecek. Bir yatırımcı yapacağı yatırımda düşük faiz arar. Düşük faizle yatırımını yap, ülkenin büyümesine katkı sağla. Yatırım, istihdam, ihracat, üretim, cari harcama noktasındaki büyümeyi dilek ettiğimiz istikamete getirmek istiyoruz. Yılbaşından itibaren sonuçlarıni almaya başlayacağız.

“Aralık ayında taban fiyatı tekrar değerlendireceğiz”

“Şu ana kadar yapmış olduğumuz tespit sayılarından daha sonra, Aralık’ta tekrar kıymetlendirme yapıp yeni bir adımı yıl sonu prestijiyle atacağız. Yeni yıla fazlaca daha farklı ve kuvvetli biçimde gireceğiz. Çalışanlarımızın hayat pahalılığı karşısında güç durumda kalmasını engellemek bizim için en kıymetli şey.”

Yatırım tavsiyesi içermez.