Cumhurbaşkanı Erdoğan: Evet, hayat pahalılığı var

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de ‘Kuruluşundan Günümüze AK Parti Milletvekilleri ve Vilayet Liderleri Buluşması’nda konuştu.

Konuşmasında hayat pahalılığının olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ama insanların istediği her esere erişiminin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hayat pahalılığının önüne geçmek, vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek boynumuzun borcudur” sözlerini kullandı.

Erdoğan, ayrıyeten “Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt dayanağı için geçen yıl 165 milyar liralık kaynak kullandık. Vergi kayıplarıyla bu sayı 200 milyar liranın üzerindedir” dedi.

“KADRO DEĞİŞİMİ, BAYRAK YARIŞIDIR”

Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

* AK Parti’nin takım değişimlerini bayrak yarışı olarak gördüğümüzü söylüyoruz. Sizlerle birlikte mahalle ve sandık temsilcisinden idare organlarındaki kardeşlerimize kadar birlikte vazife yaptığınız, kentinize, bölgenize hizmet ettiğiniz herkes bu yarışta bakılırsav almıştır.

* AK Parti ailesi ortasında yer alan her bir kardeşimin Türkiye’nin son 20 yılında elde edilen her bir kazanımda, zaferde hissesi, katkısı, rolü, hakkı vardır. Partimizi medeniyetimizin, tarihimizin ve ülkemizin tüm birikimini ortaya koyan bir büyük fotoğraf olarak değerlendiriyorum.

* Bu fotoğrafın ortasında hangi renk, motif, çizgiyi bırakırsanız orada büyük eksiklik ortaya çıkar. Ağustos ayında 21. yılını geride bırakacağımız AK Partimizin çatısı altında sorumluluk üstlenmiş tüm kardeşlerimedir sözlerim. Türkiye’nin en büyük siyasi teşekkülü, dünyanın da tahminen en büyük sivil toplumu hareketi olan bu parti sizlerin konutudur.

* İnsan kendi konutuna sahip çıkmak, büyütmek, güçlendirmek için herbiçimde davet beklemez. Ülkemizin en değerli birikimi, değer biçilmez zenginliği bugün buradadır. Bu bedelli birikim ülkenin ve milletin hayli büyük fedakarlık, bedellerle ayırdığı vakitle elde edilmiştir. Ne parti, ne ülke olarak bu biçimdesine bir hazineye sırt çeviremeyiz, bu biçimde bir vebalin altına giremeyiz.

“BİR DEFA DAHA SAFLARINIZI SIKLAŞTIRMAYA BİLHASSA DAVET EDİYORUM”

* Ülkeye hizmet etmek yalnızca unvanla, makam, mevkiyle olmaz. Anadolu’yu kendimize dervişi, ahisi, abdalıyla birlikte daima birlikte vatan yaptık. Ulusal çabayı, ‘hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır’ anlayışıyla bayan, erkek, her yaştan, her kökenden vatandaşımızın çabasıyla kazandık. Türkiye’yi vesayetin, darbecilerin geri kalmışlığından daima birlikte kurtardık.

* Bugün de ortasından geçtiğimiz kritik devirde birebir azimle çalışmamız, çaba göstermemiz gerekiyor. Bulunduğunuz etrafta gücü ve tesiri şöhretle, maddi kıymetle ölçülemeyecek kıymette bir markasınız. Bu marka bedelinin hakkını vermenizi istiyorum. Sizlerden evlatlarınıza, torunlarınıza miras bırakacağınız Türkiye için sahip olduğunuz güç, prestij, çevreyi, imkanları sonuna kadar kullanmanızı istiyorum.

* Faal çalışma hayatınızı bitirip de köşenize çekildiğinde gurur içerisinde ‘her hal ve kural altında üzerime düşeni yaptım’ diyebileceğiniz bir çaba sarf edeceğinizi bilhassa istiyorum. Sizlerden küçük cihadı bitirdiğinde büyük cihada başlamayı emreden medeniyet duruşu, kim var denildiğinde sağına soluna bakmadan ben varım diyebilecek dava adamı kararlılığı istiyorum.

* Sizleri bir kere daha saflarınızı sıklaştırmaya bilhassa davet ediyorum. Buradaki her bir arkadaşımda ve temsil ettiği tüm kardeşlerimizde tüm bunları Allah için yapacak bir inanç, bir irade, bir adanmışlık, bir uğraş azmi olduğunu biliyorum. Biz bugüne kadar girdiğimiz her gayretin sizlerin takviyesini, duasını, varlığını yanımızda hissederek verdik.

* Bölgemizin ve dünyanın ekonomik krizler, savaşlar, toplumsal ve siyasi mühendislik oyunlarıyla bir daha şekillendirmeye çalışıldığı şu periyotta sizleri bir kere daha saflarımızı sıklaştırmaya bilhassa davet ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 2023 amaçlarımıza ulaşmak, ülkemizin büyük emek ve zahmetle elde ettiği kazanımlarını korumak, büyük Türkiye inşasını tamamlamak için uğraş bayrağını yükseltelim diyorum.

“AŞAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR ZORLUK YOK”

* Kendi ortasında birlik, birliktelik, kardeşlik, dayanışmamızı kuvvetli tuttuğumuz sürece Allah’ın müsaadesiyle aşamayacağımız hiç bir zorluk, elde edemeyeceğimiz hiç bir zafer yoktur.

* Sizler başta olmak üzere AK Parti ailesinin her bir ferdi karşımızdaki muhalefetin tümünü cebinden çıkaracak birikime, güce, kabiliyete, dirayete sahiptir. İnşallah 2023 Haziran’ında seçim zaferini birliktece kutlayacağız. Bu doğrultuda göstereceğiniz uğraşlar için her birinize şükranlarımı sunuyorum. Rabbim doğruların yardımcısıdır.

* Bugün düzenlenen Forum Metaverse toplantısında partililerimiz, akademisyenlerimiz, gençlerimizle geleceğin teknolojilerini konuştuk. Bizim üzere geçiş periyodu jenerasyonlarına düşen epeyce değerli vazifeler var. AK Parti iktidarına geldiğinde asırlık ihmalleri, altyapı ve üstyapı ihmallerini kucağında bulmuştu.

* Çabucak planlarımızı hazırladık, kısa müddette Cumhuriyet periyodunda yapılanların tamamında yapılanların üçe, beşe katlayan eser ve hizmetler ortaya koyduk. Tüm uğraşlarımıza karşın dilek ettiğimiz yere gelmekte zorlanıyorduk. Kusura bakmayın, Cuma günü malum 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışını yaptık, orada da şifa bulduk elhamdülillah. İnşallah bu hafta da Tokat Havalimanı’nın açılışını yapacağız. Bir de buna 2013’te başlayan kesintisiz devam eden kaos çıkarma, istikrarımızı bozma, güvenliğimizi zayıflatma teşebbüsleri eklendi, hamdolsun hepsinin üstesinden geldik.

* Salgınla birlikte global seviyede yaşanan sarsıntı önümüze tarihi fırsat çıkardı. Yaşadığımız kuvvetli hadiselerin tesiriyle iktisat programımızda esaslı bir değişikliğe gitme mecburiliği ile karşılaştık. Ülkemizi klasik, faiz, kur, enflasyon kabullerinin dışına çıkartarak kendi gereksinimlerimize uygun, önümüze çıkan fırsatları değerlendirebilmemize imkan sağlayacak yeni bir iktisat programını hayata geçirdik. Dünyanın salgınla sarsılan istikrarlarının, bölgesel, siyasi ve ekonomik tansiyonların akabinde Ukrayna-Rusya savaşı üzere sıcak çatışmalarla yeterlice bozulduğu bir devirdeyiz. Bu durumun olumsuz tesirlerini de yaşıyoruz.

“VATANDAŞIN EN DEĞERLİ ŞİKAYETİNİN HAYAT PAHALILIĞI OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

* Evvel kurdaki istikrarsızlığı aldığımız önlemler ve kurduğumuz sistemlerle değerli ölçüde denetim altına aldık. Akabinde hem kurdaki yükseliş birebir vakitte global emtia fiyatlarındaki dalgalanmanın tetiklediği hayat pahalılığına karşı vatandaşlarımızı müdafaa altına alacak siyasetlere yöneldik.

* Bu doğrultuda minimum fiyat artışından memur ve emekçi maaşlarına yapılan artırımlara, toplumsal takviyelerin yelpazesinin genişletilmesinden güç sübvansiyonlarına kadar bir epey adımı attık. Yalnızca elektrik, doğal gaz ve akaryakıt dayanağı için geçen yıl 165 milyar liralık bir kaynak kullandık. Vergi kayıplarıyla bu sayı 200 milyar liranın üzerindedir.

* Elektrik ve doğalgazda önemli sübvansiyon yapıyoruz. Yalnızca bu iki alandaki takviye sayısının yıl sonunda 300 milyar lirayı bulması bekleniyor. Ülkemiz bütçesi için bunlar epey büyük, epeyce değerli sayılardır. Buna karşın vatandaşlarımızın en değerli ıstırabının, sancısının, şikayetinin, hayat pahalılığı olmaya devam ettiğini biliyoruz. İster global emtia fiyatlarındaki artıştan, ister içimizdeki birtakım kısımların aç gözlülüğünden kaynaklansın hayat pahalılığının önüne geçmek, vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek boynumuzun borcudur. Ukrayna’daki savaş başta olmak üzere bölgesel krizlerle uğraşırken vatandaşımızın günlük ömrünü etkileyen sıkıntıları asla ihmal etmiyoruz.

* Lakin bu konuları değerlendirirken şu gerçeklerin de asla unutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Her şeydilk evvel Türkiye, insanlarının can ve mal güvenliği konusunda en küçük bir tereddüt yaşanmadığı bir ülkedir. Bunun yanında Türkiye, insanların yatırım, istihdam, üretim, ihracat için çalışırken devletinden her türlü takviyesi aldığı bir yerdir. Asıl değerlisi, Türkiye, istihdamı yani insanların çalışacak iş, konutlarına götürecek ekmek, kirasını ödeyecek para, çocuklarına mahcup olmayacak geçim sıkıntısını her şeyin önünde tutan bir ülkedir. Evet, hayat pahalılığı vardır lakin insanların düne göre biraz daha az ölçüde alabiliyor olsa da istedikleri her esere erişiminin olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

SATIN ALMA GÜCÜ İLETİSİ

* Hayat pahalılığının olumsuz tesirleri yanı başımızdaki Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerindeki beşerler tarafınca hissediliyor. Her hesabı Türkiye ile gelişmiş Avrupa ülkelerindeki minimum fiyat karşılaştırmasıyla yapanlar bir de bu mukayeseyi, insanların alışageldiği hayat biçimleri, satın alma güçleri bakımından yapsınlar da ortaya çıkan fotoğrafı görsünler.

* Kiradan akaryakıta, yol piçinden yiyeceğe, kıyafetten doğalgaza bu mukayeseyi yaptığınızda gerçek durum daha düzgün anlaşılacaktır. İstihdamı yani insanımızın çalıştığı işini, oradan elde ettiği gelirini müdafaa öncelikli iktisat siyasetimizi sürdüreceğiz. Toplumsal dayanak programlarımızın aktifliğini artırarak hiç bir vatandaşımızın sahipsiz, aç, açıkta, umutsuz kalmadığı bir sistemle amaçlarımıza hakikat yürümeyi sürdüreceğiz.

* Salgın periyodunda üretim ve lojistik gücümüzün cazibesi artmış, ihracatımız rekor üstüne rekor kırarak büyümüştür. Ukrayna kriziyle bir arada finans ve turizm üzere hizmet dallarında de ülkemizin yıldızı yükselişe geçti. İnşallah bu fırsatları en düzgün biçimde kıymetlendirerek ülkemizin dünyanın en büyük 10 iktisadı ortasına çıkarma kelamımızı yerine getireceğiz.

* Seçim sürecine hem bu sorunlar hem bu fırsatlarla bir arada giriyor olmamız, kendimizi yanlışsız biçimde anlatarak her kesitten insanımızın gönlünü kazanmamızın kaide olduğuna işaret ediyor. Bu hususta en büyük takviyesi de sizlerden bekliyoruz.

* İnşallah daima birlikte, kol kola, yürek yüreğe vermek suretiyle 2023’te hem Cumhurbaşkanlığını kazanarak hem Meclis’te Cumhur İttifakı’nı çoğunluğa geçirerek Türkiye’yi hak ettiği yere inşallah çıkartacağız. Ülkemizin son 20 yılına nasıl eserlerimizle mührümüzü bastıysak 2023’ten başlayarak geleceğine de bir daha biz damgamızı vuracağız. Rabbim birliğimizi, kardeşliğimizi son nefesimize kadar daim eylesin.

Yatırım tavsiyesi içermez.