Çıldır Gölü’nde kar ve buz üstünde inanılmaz performans

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Borusan Otomotiv Motorsport (BOM), yüzeyi büsbütün buz tutan Çıldır Gölü üzerinde özel sürüş eğitimi gerçekleştirdi.

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde, 123 kilometrekarelik yüzeyi buzla kaplanan Çıldır Gölü’nde bu yıl 7’incisi düzenlenen tertip ile BOM Akademi eğitmenleri, iştirakçilere inançlı sürüş eğitimi verdi. BMW ve KÜÇÜK arabalar ile yapılan buz sürüşü ve Kısır Dağı’nda Land Rover Defender araçlar ile gerçekleştirilen Land Rover Experience off-road kar sürüşü adrenalin ve keyif dolu anlara sahne oldu.

Buz kalınlığının günlük olarak elektronik aygıtlarla ölçüldüğü 3 farklı pistte iştirakçiler, lüks arabaların yüksek teknolojilerini limitlerine kadar zorlarken, lastik, frenleme, vites ve şerit değiştirme, sürüş çizgisi, yol tutuş dinamikleri ve elektronik takviye sistemlerinin işleyişi üzere konularda da eğitim aldı.

Türkiye’de tek olan parkurda gerçekleştirilen ve BOM’un şampiyon pilotları ile eğitmenlerinin idaresinde verilen eğitime farklı bilgi ve deneyim düzeyine sahip hayli sayıda şoför katıldı. İştirak koşulu olarak ehliyet sahibi olmanın kâfi olduğu eğitim ile BOM’un şampiyon yarış pilotları, trafikte hayli daha şuurlu şoförlerin yollara çıkmasına katkı sağladı.

BOM Motor Sporları Yöneticisi Ahmet Köseleci, “Çıldır gölü Kuzey yıldızı mevkiinde 3 tane eğitim istasyonu kurduk. İstasyonlardan bir tanesi büsbütün eğitime yönelik, bir öteki istasyonumuz da virajlı bir parkur alanı. Öteki bir istasyonumuz da drift, yani kayan arabası denetim etme parkuru. Burada katılımcılarımızı bir manada eğiterek, kış kurallarında araba kullanma formlarını gösteriyoruz” dedi.

Sürüş eğitimlerine katılan, televizyon ve radyo programı imalcisi ve yorumcusu Hakan Çelik, “Trafik güvenliği ve sürüş güvenliği son derece değerli hususlar. Bilhassa bu biçimde karda ve buzda ileri sürüş teknikleri ile insan kendi kapasitesini gördüğü vakit aracı da daha yeterli tanıyorsunuz. Arabayla neler yapabileceğinizi yahut neler yapamayacağınızı gorebiliyorsunuz. Gerçek trafik kaideleri bir macera değil, fazlaca aklı başında ve epeyce sorumlu, dikkatli harekat etmek lazım. Lakin arabalar bilhassa elektronik takviye teknolojileri ile o kadar yeterli bir yere geldi ki mantık dışı hareketlerin anlık olarak nitekim çok süratli bir işlemcinin devreye girmesiyle aracın lastiklerinin dönüş açılarını, ivmelerini verilen güç ve yansımaları denetim ediyor. Ve neredeyse sizin yerinize hakikat bir sürüş biçimi ortaya koyuyor. Teknoloji epey uygun bir düzeye ulaştı” sözlerini kullandı.