Cezalar arttı! Stokçuluk yapana 2 Milyon TL ceza var!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın süratle yasalaşmasını sağlayacaklarını söylemiş olduği stokçulukla ilgili yasa teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Torba yasa teklifinde öne çıkan düzenlemeler şöyleki:

Stokçular ile ilgili düzenleme Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un cezaları düzenleyen unsurunda yapıldı.

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafınca piyasada darlık yaratıcı, piyasa istikrarını ve özgür rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara uygulanan idari para cezasının alt ve üst hududu bir daha belirlendi.

Caydırıcılık için 50 bin lira olan alt hudut 100 bin liraya, 500 bin lira olan üst hudut ise 2 milyon liraya çıkarılacak. Düzenleme 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

49 yıldan az müddet ile kullanım hakkı verilen limanlar için başvurulması halinde mukaveleler 49 yıla kadar uzatılabilecek.

LPG depolama kapasitesi genişletilecek. Rafinerilerin, rafineri alanı haricinde LPG depolama gereksinimlerinin karşılanması emeliyle “depolama” tarifine rafinericiler de eklenecek. Kaçakçılık hatası işleyenlere ise lisans verilmeyecek.

Yenilenebilir güçte 30 Haziran 2021’den daha sonra işletmeye girecek kapasite artışları, işletmeye giriş tarihinden itibaren yerli katkı fiyatından yararlanacak.

Kapatılan ETİBANK ve Türkiye Elektrik Kurumu ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri ismine tapuda tescil edilen ve bu tescil sırasında geçmişte harç, döner sermaye üzere hizmet bedelleri ödenmiş olan mülkiyet ve mülkiyetten gayri birebir hakların (tesislerin), faaliyet alanlarına bakılırsa TEİAŞ yahut Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’ye (TEDAŞ) periyodu; tekrarlanmış harç, döner sermaye üzere hizmet bedeli ödenmeden sağlanacak.

Zübeyde Yalçın/Sabah

Yatırım tavsiyesi içermez.