Burak Elmas: Ben de olsam ‘Yönetim istifa’ diye bağırırdım!

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Burak Elmas, Galatasaray Lideri olduktan daha sonra Türk basınında birinci defa SÖZCÜ’ye konuştu. Burak Elmas, SÖZCÜ Spor Müdürü Bahadır Çokişler ve SÖZCÜ Spor Galatasaray Muhabiri Mesut Yıldırım’ı makamında ağırladı, merak edilenleri anlattı.

Burak Elmas… 19 Haziran 2021’deki genel konseyde; Eşref Hamamcıoğlu, Metin Öztürk, Yiğit Şardan ve İbrahim Özdemir’i geride bırakarak, Galatasaray’ın 38. lideri olarak tarihe geçti. Fakat yaklaşık 8 aylık nazaranv mühletince, tenkit oklarının amacındaydı. Sarı-kırmızılı topluluk, bilhassa Fatih Terim’in gönderilmesinin akabinde 47 yaşındaki Elmas’ı gaye tahtasına oturttu. Elmas, lider olduktan daha sonra birinci röportajını SÖZCÜ’ye verdi; merak edilenlere, bilinmeyenlere açıklık getirdi. İşte Elmas’ın kelamlarından öne çıkanlar:

BUNU KİM DÜŞÜNEBİLİR?

“Tepkileri son derece haklı ve olağan buluyorum. Futbol grubu bu puandayken ben de tribünde olsam isyan ederdim. Tahminen de ‘Yönetim istifa’ diye bağırabilirdim.”

“Tepkinin peşine takılan makûs niyetli beşerler var. Bunu kabul etmiyorum. Bana ve yönetimime orantısız bir reaksiyon var. Taraftar maç kararına bakar. Finansal duruma, borca bakmaz. Onun için 3-4 yıllık planlar yapmak kolay değil. bu biçimde bir puan durumunu kim düşünebilir? Kaliteli ayaklarımız var.”

Fotoğraf: Hüseyin Çağlar – Sözcü

TAARRUZLARI ÖNLEMEK İÇİN

“Ben Galatasaray’ın geleceğini kurtarmayı planlıyorum. Çabucak olmayabilir. Taraftar reaksiyon verebilir lakin üyelerimizin bir kısmı, badirelerin farkında olup takviye vermesi gerekirken seçim ve başkanlık için uğraşıyor. Fikri olan var ise gelsin bize yardım etsin.”

“Ben ‘Başkanım’ diye ortalıkta gezen biri değilim. Yaptığım basın toplantısında grubuna yönelik sistematik akınların önüne geçmek için ‘sonucu ben aldım’ dedim.”

MUAHEDE, KULÜPLER İÇİN JEST

“Ortak hesap var. Bütün kadroların gelirleri temlikli olarak oraya gidiyor. Bankalar Birliği mutabakatı kulüplere yapılmış bir jest. Zira oranlarına bakarsanız bu biçimde bir faizle borçlanma imkânsız. Ki, borçlanma TL’ye döndü. Buradaki meşakkat şu: Her şey temlikli. Burada ödeme kabiliyeti tartışmalı. 2 yıl evvel 420 milyon dolar olan yayın geliri 220’ye düştü. İkincisi stadyum gelirleri, üçüncüsü UEFA’dan gelenler. Bu niçinle maliyetlerimizi aşağıya çekmek istiyoruz.”

SİSTEMATİK AKIN VAR

“Sistematik bir taarruz var. Bu atak, bizim üzerimizden Galatasaray’a yapılıyor. Sistematik saldırıyı yapan basın mensupları var. Trol hesap tutanlar var. Maalesef fazlaca az sayıda olmakla birlikte ortasında Galatasaraylılar da var.”

“Son 20 yıldaki olaylar Galatasaray’da kırılmalara niye oldu. Bu da Galatasaray’da ayrışmalara yol açtı. Galatasaray’ın en büyük sorunu, muvaffakiyet ve başarısızlıkların şahıslara zimmetlenmesi. Bireylerden hesap soruyor ya da takdir ediyoruz. Ardındaki muvaffakiyet ve sıkıntılarla ilgilenmiyoruz. Bireyler gittiği vakit sorun bitti sanıyoruz. Fakat bitmiyor. Hâlbuki sevgi ortamı yaratmamız lazım. Tevazu ve âlâ niyet, zaaf olarak görülüyor.”

BİR GALİBİYET KÂFİ

“Torrent’in kontratında tazminat unsuru yok. 1 buçuk yıllık kontratı var. Yazılan maaş sayıları da hakikat değil. Kadroyla düzgün çalışıyor. Zıplama olacak, bir galibiyet lazım. Oyuncular için de epeyce güç. Yuhalanmak, ıslıklanmak onlar için de epeyce kolay değil.”

“Muslera’nın sakatlanması düzgün olmadı. Gomis geldi, toparlayıcı rol oynuyor. Yabancıların kontratlarına bakacağız. Feghouli ile konuşacağız. Daha karar vermedik. Seneye bir yabancı daha düşecek. Yerli transfer için bir daha atılımımız olacak. Campos da gözlemci takımımızla çalışıyor.”

“Gomis’i bilhassa aldık. Yarattığımız gol fırsatını gole çevirme oranımız epeyce düşüktü. Gomis burayı ve kadrosu fazlaca düzgün biliyor. İnisiyatif alan bir oyuncu. Pena dönem sonu gidecek. Kalmaz. Geri almak kaidesiyle gönderdiler. Dortmund’un kalecisi (Bürki), Okan ve Sinan Bolat ile görüştük. Kulüpleri müsaade vermedi.”

MALİYETİ DÜŞÜRECEĞİZ

“Radikal bir biçimde takım maliyetini düşüreceğiz. Toplam maliyeti 30-35 milyon Euro bandına çekmeye çalışacağız. Bu, takım kalitesini düşürmez. 80-85 milyon Euro harcadığımız fakat şampiyon olmadığımız periyotlar oldu. Satmak için bir oyuncunun istenmesi lazım. Yapmak istediğimiz, bir değil birkaç yıllık takım. Bu takım da eleştirildiği kadar berbat değil. Çok güzel başladık lakin hak etmediğimiz sonuçlar aldık.”

EN AZ BORÇ GALATASARAY’DA

“Riva ve Florya’yı genel heyete getireceğim. Üyelere de ön bilgi verdim. Sayılar söylüyorlar, bağımsız kontrolün söylemiş olduği sayıları tartışıyorlar. Aç denetçi raporunu, ne yazıyorsa oku. Emlak Konut halka açık şirket. Denetlenmiş datalar üzerinden de tartışmalar var.”

“Riva ve Florya’yı Galatasaray’ı borçlarından kurtarabilecek biçimde kurgulamaya çalışıyoruz. Taraf olarak devlet, Emlak Konut, bankalar ve belediyeler var. Hepsi ile konuşuyoruz. İstediğimiz sonuç çıkarsa Galatasaray’ın Bankalar Birliği’ndeki mevcut borcu kısa vakitte faiziyle birlikte ödenir.”

“Gayrimenkulleri en uygun biçimde değerlendireceğiz. Önemli bir finansal sıkıyönetim, epeyce disiplinli yönetmek lazım. Türkiye’de hiç bir kulüp ziyan edemez. Bu bahtı yok. Üç büyüklerin içinde en az borcu olan Galatasaray.”

HAKEM YANILGILARI KASITLI

“Ciddi hakem kusurlarına maruz kaldık. Birçoğuna da kasıtlı uğradık. Bunları TFF ve MHK’ye söylemiş olduk. Fakat hakemleri tartışmamamız, kendimize bakmamız lazım. Yeterli oynayıp hakemleri konuşturmamak lazım. Hakemlerimiz fazlaca, epeyce, fazlaca makus. Önemli paklık kaide. Bütün kulüpler de bunu söylüyor. VAR hakemi ile saha hakemi ayrılmalı. VAR’da daima protokol değişti. Evvelden hakem imajı bile yayınlanmazdı.”

“Bir grup saha içi ve saha dışı etkenler oldu. Trabzon maçında birinci yarıdaki futbolu ligimizde oynayan yok. Bu sene o kadar hayli kırılma anı yaşadık ki, kolay değil. 2-3 atacağımız bir maçta her şey dönüyor.”

KAYINPEDERİM İSTEMEDİ BEN ZORU SEÇTİM

“Eleştiri, bu koltuğun gereği. Kayınpederim Faruk Süren bu işlere girmemi istemedi. Yakınlarımın birçok da ‘Girme’ dedi. Ben kimseyi dinlemedim. Seçimi kaybetseydim ‘Biz demiştik’ konuşmaları hazırdı. Artık de birfazlaca tanıdığımın konuşması hazır. Kolay bir yol seçebilirdim ancak zoru seçtim. Faruk Lider ‘Bizi dinlemiyorsun’ dedi bu işlere girince. Galatasaray konusunda epeyce anlaşamadığımız nokta var.”

MENAJER BATAKLIĞI VAR

“Türk futbolunda menajer bataklığı kelam konusu. Geçmişe gidebileceğimiz kadar gidip, kim, hangi menajer kaç para aldı, hepsini kamuoyuna açıklayacağız.”

ALİ KOÇ İLE ÇIKARIMIZ ORTAK!

“Ligin marka bedeli epeyce kıymetli. Birbirimizle arbede edersek, ufalan pastada daha epey ıstırap yaşarız. Büyükler olarak bir arada hareket etmeliyiz. Hakemler, naklen yayın, cezalar konusunda bir arada çalışmamız lazım. Ali Koç ile irtibatımız ortak çıkarlar ismine değerli.”