BMC’nin 10 bin kişinin çalışacağı yatırımı iptal! Dev fabrika sökülüyor

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Sakarya Karasu’da deniz kenarında bulunan yaklaşık 2 bin 200 dönümlük Hazine yeri BMC’ye 10 bin kişinin istihdam edileceği garantisiyle yaklaşık üç yıl evvel 49 yıllığına hibe olarak verildi.

O periyot Ethem Sancak ile Katarlıların sahibi olduğu BMC’nin, 13 Ocak 2019 tarihinde Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma merasimine AK Parti’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Buyruğu Temim bin Hamed Al Sani, Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılmıştı.

10 BİN BİREYE İSTİHDAM MUŞTUSU VERİLMİŞTİ

Erdoğan temel atma merasiminde yaptığı konuşmada, şu sözlere yer vermişti:

“222 hektar alan üzerine kurulan bu tesiste tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri kamyon fabrikası, ticari araç ve motor fabrikası, süratli tren ve metro fabrikası üzere bir epey üretim çizgisi bulunuyor. Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak BMC üretim üssü tüm etaplarıyla üretime geçtiğinde 10 bin şahsa istihdam sağlayacak. bir daha tesisin bütün üniteleriyle hizmete girdiğinde ülkemiz ekonomsiine yıllık 5 milyar dolarlık bir katma kıymet oluşturmasını bekliyoruz. Kendi gereksinimlerimiz dışında katar başta olmak üzere dünyanın bir epeyce farklı ülkesine yıllık 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

“2020’DE DEVREYE GİRMESİNİ BEKLİYORUZ”

“Tabii biz bugün kısımlar halinde inşa edilecek ve tamamı 2023 yılında hizmete girecek bu devasa üretim üssünün 100 bin metrekarelik birinci fazının temelini atıyoruz. Temelini attığımız bu birinci kısmın inşallah 2019 sonuna kadar tamamlanmasını ve 2020 başında devreye girmesini bekliyoruz. Ne dediler Türkiye battı, bitti, yatırımlar durdu, üretim durdu. Hepsine inat yatırımlar da devam ediyor, üretimler de devam ediyor. Bu ülkeyi hazmedemeyenler, bu ülkenin duruşuna katlanamayanlar, isteseniz de istemeseniz de bu millet, bu ülke, dimdik ayaktadır ve dimdik ayakta olarak da yoluna devam edecektir. bu biçimdece Sakarya Karasu’ya kentimizle birlikte tüm Türkiye’nin iftihar kaynağı olacak süper bir yatırım tesisini kazandırmış olacağız…”

O devir BMC İdare Heyeti Üyesi olan Taha Yasin Öztürk ise “Karasu’da gelecek 50 yılı inşa ediyoruz. Çok ağır bir çalışma ile 2019 yılı sonuna kadar tamamlanıp, 2020 yılı başında faaliyete geçecektir” demişti.

FABRİKA İNŞAATININ SÖKÜM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

2021 yılının haziran ayında BMC’nin Ethem Sancak ve Talip Öztürk’e ilişkin yüzde 50.1’lik payı resmen Tosyalı Holding’e satıldı.

Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz’ın haberine bakılırsa BMC’yi devralan Tosyalı Holding ise Karasu’da firmaya tahsisli toprağa yatırım yapmaktan vazgeçti.

Tosyalı’nın sonucunın akabinde fabrika inşaatının söküm çalışmaları başladı. Fabrika kesimlerinin kamyonlarla Ankara’nın Kahramankazan ilçesine gdolayıleceği öğrenildi.

CHP Küme Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Gelecek Partisi Genel Lider Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün bahse ait görüşlerini paylaştı.

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK SOYGUNLARINDAN BİRİ”

Özkoç, “Milli tanka ne olduysa, Tank Palet Fabrikası’na ne olduysa, Erdoğan’ın temelini attığı, ’10 bin bireye istihdam sağlayacak, 5 milyar dolar katma bedel yaratacak, 2020’de faaliyete geçecek’ dediği üretim üssüne de tıpkı şey oldu. Herşey palavra çıktı. BMC, çok teşvik ve epey kayırmaya karşı bir kıymet yaratamadı. Erdoğan devlet imkanlarıyla besledi, büyüttü ve ortaya çıkan sonuç ‘kandırıldım’ kıssası. Burada asıl değerli nokta; Erdoğan’ın, BMC ile nasıl bir münasebeti olduğudur” sözlerine yer verdi.

CHP’li Özkoç, “Erdoğan, niye Ethem Sancak’ı BMC’yi almakla bakılırsavlendirdi? niye BMC için şahsen Katar Emiri’ni aradı, kefil oldu? 2014’te TMSF’den arsa bedelinin yarısına 751 milyon liraya alınan BMC’nin yarı payı, nasıl bir ay daha sonra 300 milyon dolara Katar ordusuna satıldı? niye hiç bir deneyimi yokken Ulusal Tank ihalesi verildi? niye Tank Palet Fabrikası 5 kuruş bedelsiz çekildi, 2 milyon metrekare hazine yeri 1,5 milyar lirayı aşan teşvik sağlandı? Talip Öztürk ve Ethem Sancak’ın payları Tosyalı’ya niye ve nasıl 480 milyon dolara satıldı? Parayı Cebine koyanlar ne yaptı? niye Ethem Sancak hain ilan edildi ve paralar artık nerede?” diye sordu.

Özkoç açıklamasının devamında şu biçimde konuştu:

“Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunlarından bir adedidir. Milyonlarca dolar vurgun yapanlar, tüm muhataplarıyla bir arada bunun hesabını verecek ve biz milletin iktidarında, Türkiye’yi açlığa, yoksulluğa, işsizliğe sürükleyen tüm vanaları kapatacağız, bütün talana son vereceğiz.”

“HESABINI SORACAĞIZ”

BMC’ye tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri kamyon fabrikası, ticari araç fabrikası, motor fabrikası, süratli tren ve metro fabrikası üretimi için 2 bin 200 dönümlük denize sıfır arazi tahsis edildiğini belirten Üstün, “BMC, Türkiye Tasarruf Mevduat Fonu’na (TMSF) devredildikten daha sonra 300 milyon dolar karşılığında 2014 yılında Ethem Sancak’a devrildi” sözlerine yer verdi.

BMC fabrikasının söküldüğü toprağa konut yapılacağı savları üzerinde duran Gelecek Partili Üstün Tosyalı Holding Kurucusu ve İdare Konseyi Lideri Fuat Tosyalı’ya şöyleki seslendi:

“Bu araziyi ne vakit gerçek sahibi olan Karasululara, Sakaryalılara ve Tıp milletine iade edeceksin? Sen prestijli bir işadamısın, geçmişi temizleyecek biri olma. Araziyi sahiplerine iade et. Bu yerde üretim değil konut, otel yapılacağını duyuyoruz. Biz buna müsaade vermeyeceğiz. Burası, tank yapılmak üzere milletim imkanlarından alınarak size verildi. Tank üretmeyecekseniz derhal devredin. İktidara geldiğimizde hukuk ve mahkemeler yoluyla bu arazinin santimetresini dahi sizde bırakmayacağız ve hesabını soracağız.”

İşte o manzaralar:

Yatırım tavsiyesi içermez.