Bilal Erdoğan: Amerika’da 3 bin dolar kazanan, Türkiye’de 5 bin lira kazanandan daha makus kaidelerde yaşıyor

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Yüksek İstişare Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Niğde’de ‘Gençlik Buluşması’ isimli söyleşide gençlerle bir ortaya geldi.

Bilal Erdoğan, gençlere, “Burada yıllık çıkarı diyelim ki 5 bin dolar, 10 bin dolar olan bir insan, sanıyor ki Amerika’da 30 bin dolar kazanan insan daha rahat bir hayat yaşıyor. Hayır, bu biçimde değil. Amerika’da 30 bin dolar kazanan insan, yıllık söylüyorum, aylık diyelim ki 3 bin dolar kazanan bir insan, Türkiye’de 5 bin lira kazanan beşerden daha makûs kaidelerde yaşıyor” dedi.

Bilal Erdoğan, Niğde’de katıldığı ‘Gençlik Buluşması’ temalı söyleşide, “Bizim gençlerimize düşen, bize düşen; yurt haricinde almamız gereken ne var ise almaya çalışalım, getirelim ülkemizin içine koyalım. Zira ülkemiz dünyanın en hoş ülkesi. Bunu bütün dünyayı gezmiş bir abiniz olarak söylüyorum” diye konuştu.

“Yurt dışına gitmek istemekte sorun yok”

Bilal Erdoğan şunları söylemiş oldu:

Yurt dışına gitmek istemekte bir sorun yok. Benim de 15 yılım yurt haricinde geçti. Amerika ve İtalya’da yaşadım. Ben Amerika’da çalıştığım devirde, orada Türkler içinde bir laf vardı, ‘Burada 10 yıl kalan geri dönmez’ derlerdi. Lakin herkes 10 yıl kalamıyor. Bir biçimde tutunamayanlar vardır, geçinemeyenler vardır. Birfazlaca zorluklar vardır. Amerika’da, Avrupa’da olduğu üzere toplumsal devlet anlayışı olmadığı için ekmek aslanın ağzında. ‘Altta kalanın canı çıksın’ sistemi var. ondan sonrasında ben, 10 yılı tamamladım ve geri döndüm. hiç bir vakit Amerika’da kalıcı olmayı istemedim. Lakin Amerika’da üniversitede master yaptığım vakit, Dünya Bankası’nda çalışırken oralardan ne kazanabilirim, görgü olarak bilgi, daima bunları anlamaya çalıştım ve Türkiye’ye sonunda da dönmek ve öğrendiğim bilgiyi kendi milletim ve ülkemle paylaşabilmek… Onun için döndükten daha sonra sivil toplum kuruluşlarında bakılırsav aldım.

“Amerika’da 3 bin dolar kazanan, Türkiye’de 5 bin lira kazanandan daha berbat koşullarda yaşıyor”

Sizlerin de yurt dışına bilgi için, görgü için, Türkiye’de bulamayacağınız deneyimler ve örnekleri yaşamak için gitmenizde bir beis yok. Ancak goreceksiniz ki yurt haricinde yaşamak, şu an burada gördüğünüz üzere değil. Neymiş efendim, orada dilenci bile daha fazla kazanıyormuş, daha rahat yaşıyormuş da… bu biçimde değil. Dünyada yaşamak, nereye giderseniz gidin kolay değil, kendine göre zorlukları var.

örneğin burada yıllık yararı diyelim ki 5 bin dolar, 10 bin dolar olan bir insan, sanıyor ki Amerika’da 30 bin dolar kazanan insan daha rahat bir hayat yaşıyor. Hayır, bu biçimde değil. Amerika’da 30 bin dolar kazanan insan, yıllık söylüyorum, aylık diyelim ki 3 bin dolar kazanan bir insan, Türkiye’de 5 bin lira kazanan beşerden daha makus koşullarda yaşıyor.

“Türkiye dünyanın en hoş ülkesi “

Yurt haricinde ne deneyim kazanırsanız kazanın, lakin sonunda ‘bir daha yurdum, bir daha yurdum’ diyeceksiniz. Zira bülbülü altın kafese koymuşlar, ‘bir daha de vatanım’ demiş. Bizim gençlerimize düşen, bize düşen; yurt haricinde almamız gereken ne var ise almaya çalışalım, getirelim ülkemizin içine koyalım. Zira ülkemiz dünyanın en hoş ülkesi. Bunu bütün dünyayı gezmiş bir abiniz olarak söylüyorum. İstanbul dünyanın en hoş kenti, Türkiye dünyanın en hoş ülkesi.

Yatırım tavsiyesi içermez.